Itä-Helsingin laidalta löytyy koirien paratiisi. Kaikenkokoisille koirille perustettu “liikuntakeskus” tarjoaa loistavat puitteet koirien kouluttamiseen ja uimiseen.

Avaan auton oven ja astun ulos autosta. Katson hallimaisen näköistä rakennusta, jonka seinällä on iso plakaatti “Sporttihurtta”. Olen oikeassa paikassa. Kahden yrittäjän koirien hyvinvointiin keskittyvä yritys on oiva paikka vapaa-ajan viettämiseen oman karvakuonon kanssa.

Kun ensimmäistä kertaa kuulin puhuttavan koirien “uimahalleista”, olin aivan täpinöissäni. Eihän voi olla mitään niin hauskaa kuin katsoa, miten koirat harjoittavat uimataitojaan sisäuimahallissa. Tämän lisäksi tarjolla on myös alustat rallytokon ja koiratanssin harrastamiseen.

Kaikenkokoiset koirat ovat tervetulleita uimaan Sporttihurttaan. Pelastusliivejä voi tarpeen mukaan lainata myös täältä.

Tottelevaisuusharjoituksista uima-altaisiin

Desinfioin ulkona käteni, minkä jälkeen astun sisään Sporttihurtan tiloihin. Tilasta ei välity kloorin tai märän koiran haju vaan hiljainen tunnelma, onhan parhaillaan menossa viikoittain järjestettävä rallytoko-tunti. 

Toinen omistajista tulee iloisesti vastaan. Hän kertoo avoimesti päivän agendasta ja antaa minun rauhassa tutustua paikkaan. Jään kuitenkin seuraamaan rallytokoa, jossa on kuuden jälkeen illalla jo täysi tohina päällä. 

Koirat seisovat kiltisti rivissä ja odottavat omaa vuoroaan “areenalle”. Rallytoko on tottelevaisuusharjoittelua. Areenalla on useita eri pisteitä, joissa koirat pääsevät tekemään erilaisia harjoituksia. Vuorossa on kultainennoutaja Sani. 

Merita ja kultainennoutaja Sani harjoittelevat yhdessä rallytokoa ja nousivat juuri voittajaluokkaan. Sani tottelee Meritaa käskyn käydessä.

Sani kulkee hienosti omistajansa Meritan kyljessä ja kuuntelee tarkasti ohjeita. Ohjeiden noudattamiseen on hankittu myös ihania kannustimia, tässä tapauksessa koirien nameja. 

– Olemme harrastaneet rallytokoa puolitoista vuotta ja nousimme juuri voittajaluokkaan. Sani tunnistaa heti pihaan saavuttuaan, minne olemme tulossa, ja ryntää kaikkien tassujen voimin rakennukselle päin. Harrastamme lajia koiran terveys edellä, mutta vaikutukset ovat positiiviset myös omistajan mielenterveyteen, Merita nauraa.

Tilojen käytäviltä kaikuu tassujen rapina

Uimavuoroaan aloitteleva Hupi on saapunut paikalle. Hupi on ranskanbuldoggi ja jo toista kertaa uimassa Sporttihurtalla. Tällä kertaa uimaan tultiin vain perheen kesken, ensimmäistä kertaa ilman kouluttajaa. Hupia altaaseen meno hieman jännittää, edes koiran namit eivät auta. Omistajien kannustukset eivät tuota tulosta, mutta hihasta vedetty ässä toimii, kanansydämiä Hupi ei voi vastustaa. Koira hyppää itse altaaseen, mutta painuu pinnan alle vahingossa tietysti. Kovan tuhinan voimin Hupi ui tiensä takaisin altaan reunalle. Omistajia katsellaan tässä vaiheessa syyttävästi.

Veteen pomppaaminen sai Hupin vakavaksi.

– Haluamme varmistaa Hupin pinnalla pysymisen, minkä takia laitoimme hänelle myös kahdet pelastusliivit. Kerromme hänelle aina kotona, että “nyt lähdetään kouluun”. Käymme myös nosework-tunneilla, joissa kehitetään koiran aivotyötä ja hajuaistia. Tulevaisuudessa haluamme kokeilla myös rallytokoa, omistaja Ulla kertoo.

Omistajat pitivät hyvän huolen Hupista koko uintireissun ajan. Kahden pelastusliivin voimin uinti alkoi olla sujuvampaa ja pää pysyi helpommin pinnalla.

Illan viimeinen uintivuoro on varattu labradorinnoutaja Ricolle. Rico on harrastanut uintia Sporttihurtalla jo kolme vuotta. 

Rico on jo uimamaisteri. Onnistuneista lelujen hakureissuista piti tulla näyttämään todisteita myös toimittajalle.

– Ricolla on pieni nivelrikko, johon uinti on paras mahdollinen lääke. Valitsimme tämän lajin nimenomaan terveyden ja kuntoilun kannalta. Tämä on kivaa yhteistä tekemistä, sillä arkisin työt vievät paljon aikaa. Perheeseemme tulee 1,5 viikon päästä uusi tulokas, pieni koiranpentu, jonka kanssa aiomme aloittaa uintitunnit heti, kun se on mahdollista, omistaja Sirpa iloitsee.