Asiakaspalvelija nähdään tunteettomana oliona, joka muistuttaa enemmän robottia kuin ihmistä. Sille voi purkaa pahaa oloa ja sitä voi syyttää kaikesta, jopa asioista, jotka ei millään tavalla liity asiakaspalvelijaan, kuten siitä, että valitsit tänään lounaalla pahan aterian ja nyt sinua vituttaa. Valitettavasti fakta on se, että heillä on tunteet ja heitä loukkaa, kun sinä auot päätäsi asioista, joihin hän ei ole osallisena tai hän ei voi vaikuttaa.

Seuraavaksi muutamia esimerkkejä.

Asiakaspalvelija ei ole keksinyt hintoja, joten hän ei myöskään voi niitä muuttaa. Jos sama tuote on jossain toisessa kaupassa eri hintainen, niin sillekkään asiakaspalvelija ei yleensä mahda mitään. Siitä on turha suuttua. Ja kun sinä uhkailet ja huudat meneväsi kilpailijan liikkeeseen ja oletat, että asiakaspalvelijalle tulee siitä paha mieli niin ei, hän on vain onnellinen, kun pääsee sinusta eroon.

Elektroniikka on ihmeellistä, välillä netit kaatuilevat ja maksupäätteet jumittavat, ja sekään ei ole asiakaspalvelijan syy. Hänen tavoitteensa on vain purkaa jono nopeasti, jotta hänen ei tarvitsisi katsoa sinua enää yhtään pidempään. Huokaileminen jonossa on turhaa, se ei nopeuta toimintaa, se ärsyttää. Mutta toisaalta, jos tavoitteesi on tahallaan ärsyttää, niin sitten olet vain ihmissaasta ja toivon, että lukittaudut kotiin etkä liiku ihmisten ilmoilla enää ikinä.

Muovipussi maksaa ympäristönsuojelusyistä, oli ostoksesi sitten kuinka kallis tahansa. Asiakaspalvelija ei pyydä muovipussista rahaa ollakseen sinulle ilkeä, hän pyytää sitä, koska hänen on pakko. Kantakaa mukana kestokassia, säästät sillä rahaa, luontoa ja vältyt turhilta itkupotkuraivareilta.

Unohtakaa sanonta “asiakas on aina oikeassa”, koska et ole! Jos asiakas olisi aina oikeassa, moni firma olisi jo tehnyt konkurssin. Takuu ei kestä ikuisuutta ja ruokaa ei voi palauttaa. Yleinen maalaisjärki on sallittua kohdatessasi asiakaspalvelijan.

On yksi ylitsepääsemättömän vaikea sana suomalaisille ja se on “kiitos”. Se on sana, jota ei voi viljellä tarpeeksi. Pieni asia, mutta aiheuttaa suunnattoman ärsytyksen asiakaspalvelijalle, jos sitä ei sanota. Tervehdi, kiitä ja hyvästele. Jos et pysty omaamaan yleisiä käytöstapoja, mene takaisin koulunpenkille kasvamaan. 

Jokainen mokaa joskus, myös asiakaspalvelija, mutta se ei ole syy huutaa tai haukkua. Epäasiallisella käytöksellä saat vain itse paskaa niskaan. Hyvä asiakaspalvelu lähtee sinusta itsestäsi.

Siiri Druey