Q&A odottaa pääsevänsä keikkalavoille, kun pandemiatilanne on selätetty. (KUVA: Katja Tolonen)

Mikko Olavi Rautakallio on 43-vuotias espoolainen folk-popartisti Q&A. Hänen toinen albuminsa Good Heart julkaistaan 23. lokakuuta. Artisti on itse säveltänyt ja sanoittanut kappaleensa. Levyn tuotannosta vastaavat Janne Aulavuori ja Mikko Merilinna.

Mikko Rautakallio aloitti musiikin tekemisen jo nuorena poikana. Tuolloin hän osasi vetää skeittilaudalla yli metrin korkuisen ollien, mutta kitara ei vielä pysynyt kädessä. Löydettyään isänsä ja veljensä vanhat kitarat hän aloitti pitkäjänteisen harjoittelun. Ensimmäinen kappale, jonka hän oppi soittamaan, oli Guns N’ Rosesin Don’t Cry. 

Uusi levy kertoo elämän vaikeista kokemuksista. Musiikin tekijänä Mikko kertoo potevansa luomisen tuskaa.

“Musiikin luominen on parhaimmillaan parasta ja pahimmillaan pahinta. Tehdessäni kappaleen, pystyn sitä kautta laittamaan niin sanotusti kirjan kiinni. Voi sanoa, että levyssä ympyrä sulkeutuu. Sen kappaleet käsittelevät sellaisia asioita, joita pyörittelen paljon pääni sisällä. Joko niitä asioita haluaa muuttaa tai sitten hyväksyä ne sellaisena kuin ne ovat. Kappale Good Heart kertoo siitä, miten suhteellisten vaikeiden kokemusten jälkeen on onnistunut pitämään hyvän sydämen ja pysymään hyvänä tyyppinä. Se toteaa, että näin kävi, mutta onneksi siitä selvittiin.”

Vaikeuksien kautta haluttuun lopputulokseen

Lokakuussa julkaistua albumia Rautakallio on työstänyt jo seitsemän vuotta. Valmistumista viivästyttivät puolessa välissä vaihtuneet tuotantotiimi ja -studio.

“Olin silloin vähän tyytymätön siihen, kuinka paljon sain studioaikaa. Olin jo tehnyt kappaleet ja hionut ne omassa mielessäni sellaiseen kuntoon, että ne olisi pystynyt soittamaan ja nauhoittomaan. Sitten meillä tuli vähän taiteellisia erimielisyyksiä sen aikaisen tuottajan kanssa. Sen jälkeen mainitsin asiasta Merilinnan Mikolle ja hänestä tuli toinen tuottaja. Silloin mukaan tuli jeesaamaan myös Janne Aulavuori. Hommat lähtivät nopeasti liikkeelle, mutta niitä hidasti se, että Mikko Merilinna asui tuolloin Berliinissä. Pystyimme Jannen kanssa kyllä nauhoittamaan, mutta koska halusimme, että kaikki saavat laittaa oman peukalonjälkensä tuotantoprosessiin, levyn teko hieman venähti. Minulla ei ole ollut missään vaiheessa kiire julkaista mitään, kun elantoni ei ole siitä kiinni,” hän kertoo.

Toiveissa musiikilla itsensä elättäminen

Tällä hetkellä Rautakallio kouluttaa työkseen varhaiskasvattajia “Ihan oma juttu” -nimisessä koulutushankkeessa, jossa käytetään nykyteknologiaa luovuuden tukena. Hankkeessa varhaiskasvatusryhmät pääsevät tekemään esimerkiksi erilaisia musiikki- tai elokuvaprojekteja. Haaveissa on kuitenkin päivittäinen musiikin tekeminen. 

“Olen jo parin vuoden verran haaveillut uuden iMacin perään. Tarvitsisin sellaisen laatupelin, joka ei köhisi ja paukkuisi musiikkia tehdessä. Haaveenani on tietysti myös se, että voisin joka aamu herätä, juoda kupin kahvia ja tehdä musiikkia,” Rautakallio kuvailee.

Artikkelikuva: Katja Tolonen

Kuuntele Q&A:n haastattelu, jossa hän kertoo musiikin tekemisestä ja suunnitelmistaan: