Andreas Hofmann Kuva: Juha Kylänpää

Andreas Hofmann on tällä hetkellä Saksan vahvan keihäskaartin kovin kaveri. Kuortaneella hän oli juhannuksena kolmas Viron Magnus Kirtin ja IF Raseborgin Oliver Helanderin jälkeen hienossa kilpailussa. Kirt heitti maailman kärkituloksen 90,61 ja Helander (*1) kkk, Suomen kärkituloksen 86,93. Hofmannin tulos oli 82,82, jolla hän piti Taipein Cheng Chao-Tsunin takanaan. Maanmies, Olympiavoittaja 2016 ja Euroopan Mestari 2018, Thomas Röhler oli seitsemäs tuloksella 80,24.

”Tällä kertaa en pystynyt vastaamaan Kirtin maailman kärkitulokseen Suomessa kuten toukokuussa.” Hofmann totesi.

Kirt heitti 25.toukokuuta Vantaalla 89,33 ja Hofmann vastasi seuraavana päivänä kotimaassaan Offenburgissa ottamalla kärkituloksen takaisin tuloksella 89,40.

”Minulla oli Kuortaneella tekniikassa ongelmia niin jalkojen kuin heittokädenkin käytössä. Täytyy käydä asiat tarkoin läpi tekniikkavalmentajan kanssa ennen ensi viikon kisaa Sveitsin Luzernissa. Kausi on tänä vuonna pitkä, maailmanmestaruuskilpailut ovat onneksi vasta lokakuussa.” Hofmann jatkoi luottavaisena.

”Tuuli Kuortaneella oli myös pyörivä ja ongelmallinen. Minulle ei hyvää tuulirakoa tullut, tällaista sattuu.”

Andreas Hofmann viihtyy Suomessa

Hofmann arvostaa suomalaista yleisöä ja asiantuntevuutta. Hän on kilpaillut useita kertoja Suomessa, kahdesti arvostamallaan Kuortaneella ja myös kahdesti Turussa Paavo Nurmi Gamesissa.

”Kannustatte kaikkia hyviä heittäjiä tasapuolisesti. Se tuo aina lisää yritystä ja näin parantaa tuloksia. Kiinassa ja Qatarissa kilpailuissa ei kannustusta juurikaan saa, ja jos saa on se laimeaa. Finland is the Javelin Country ja urheilun suurmaa, eikä suotta!”

Ensi vuonnakin on suunnitelmissa kilpailla Suomessa ainakin Turussa ja Kuortaneella. Ei kahta ilman kolmatta! Muutkin paikkakunnat kiinnostavat, suunnittelen kuitenkin kilpailukalenterini tarkasti.

Isä ja poika. Jurgen ja Andreas Hofmann Kuortaneella. Kuva: Juha Kylänpää

Isäkin olympiaurheilija

Hofmannin isäkin oli mukana Kuortaneella. Jurgen Hofmann toimii poikansa taustalla monitoimimiehenä, mm. hän toimii agenttina ja osallistuu myös valmennukseen, ja tietenkin antaa myös isällisiä neuvoja. Hän on myös olympiaurheilija. Jurgen Hofmann oli 1980 Lake Placidin talviolympialaisissa neljän miehen rattikelkkailussa kymmenes Saksan Liittotasavallan edustajana. Tapaus Juha Mieto/Thomas Wassberg oli hänellekin tuttu juttu. Andreas-pojalla on vielä olympialaiset kokematta. Niiden vuoro tul(l)ee Tokiossa 2020. Pojasta polvi yleensä paranee, kymppisija ei näillä näkymin ole ylivoimainen haaste isää pidemmälle Andreakselle.

Johannes Vetter, artikkelin kirjoittaja Kylis ja Andreas Hofmann Kuortaneella juhannuksena 2017. Kuva: Raimo Kallioniemi

Maailmanmestaruuskilpailut mielessä

Hofmann on tällä hetkellä luonnollisesti vahvoilla Saksan joukkueeseen. Saksa saa neljä kilpailijaa miesten keihäänheittoon, sillä Johannes Vetter on hallitseva maailmanmestari. Kolmesta muusta paikasta kilpailevat Hofmann, Thomas Röhler, Bernhard Seifert ja Julian Weber, he ovat kaikki rikkoneet MM-rajan 83,00. Lopullinen valinta tehdään Saksan mestaruuskilpailuiden jälkeen. Ne ovat samaan aikaan kun Kalevan Kisat Lappenrannassa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Hofmann on kahdesti ollut mukana MM-kilpailuissa. Pekingissä 2015 hän voitti karsinnan ennätyksellään 86,14. Loppukilpailussa hän oli kuudes tuloksella 86,01 Kenian Yulius Yegon voittaessa tuloksella 92,72. Lontoossa 2017 hän oli karsinnan viides ja loppukilpailun kahdeksas maanmies Vetterin voittaessa. Hän on tyytyväinen molempiin MM-saavutuksiinsa. Dohassa kolmas kerta toden sanoo, ainakin hän aikoo parantaa sijoitustaan. Toinenkin nälkäinen MM-mitalin metsästäjä tulee Saksasta, Thomas Röhler oli neljäs niin Pekingissä kuin Lontoossakin. Kolmatta kertaa hän tuskin lähtee mitalitta MM-kisoista, onneksi niitä on kolme jaossa. Suomalaisetkin ovat niitä jakamassa. Hofmann kyselikin Tero Pitkämäestä ja Antti Ruuskasen heitto Raaseporissa oli jo tiedossa. Oliver Helanderin ja Kuortaneen KunnonToni Kuuselan heitot hän näkikin Kuortaneella.

Taipein univerasadivoittaja 2017 Cheng Chau Tsun. Kuva: Juha Kylänpää

Mieleenpainuvin kisa Taipein Universiadeissa 2017

Universiadit käynnistyvät taas ensi viikolla Napolissa, suomalaisia siellä on 19 urheilijan voimin. Andreas Hofmann oli kaksi vuotta sitten Taipeissa kakkonen tuloksella 91,07 isäntämaan Cheng Chao-Tsunin viedessä voiton 91,36.

”Se oli mieletön kisa, paransimme vuorotellen ja tein ennätyksen. Kotikentällään heittäneelle Cheng Chao-Tsunille en pystynyt lopulta vastaamaan.  Onnittelut Chengille vielä uudestaan, onneksi voitin hänet täällä Kuortaneella.”

Universiadihopean lisäksi hänellä on EM-hopeaa Berliinistä viime kesältä. Saksan mestaruuden hän on voittanut kerran. Kaikkien aikojen tilastossa hän on kahdeksas Offenburgissa 2. kesäkuuta 2018 heittämällään ennätyksellä 92,06.

Saksassakin Kuortane?

Offenburg on pieni kaupunki Baden-Württembergin osavaltiossa, lounaisessa Saksassa. Se sijaitsee noin 20 kilometriä kaakkoon Ranskan Strasbourgista. Kaupungissa asuu noin 59 tuhatta asukasta. Taitaapa olla Saksan Kuortane, tulee heti mieleen. Kannattaisiko suomalaistenkin käydä kokeilemassa siellä keihään lentorataa?

Hofmann ei turhia paineita ota

Magnus Kirt heittää vasemmalla kädellä todella tehokkaasti. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä tästä on hyötyä tietyissä olosuhteissa. Andreas Hofmannin analyysi on selvä: ”Kummalta puolelta tahansa heitto lähtee, sillä ei ole merkitystä, vaikka olosuhteet olisivat mitä hyvänsä. Tärkeintä on, minne keihäs putoaa.”

Lisää arvokisamitaleja on tälle vaatimattomalle huippukaverille tulossa, siitä voin vaikka lyödä vetoa sen kuuluisan Kuortaneen kisamakkaran verran! (*2)

Kuortaneen urheiluopiston saunan takana tehdyn haastattelun tekstiksi jalosti ja kuvatkin otti: Juha ”Kylis” Kylänpää, ellei toisin mainita.

(*1)=kkk= kauden kotimainen kärkitulos)

(*2)=kKk = kuuluisa Kuortaneen kisamakkara