DJ Luoma
(Ari Kärki)

Tuomas Luoma tunnetaan artistinimellä DJ Luoma. Vuonna -84 syntynyt tiskijukka on pyörittänyt työkseen levyjä vuodesta 2005. Luoma on tehnyt historiaa ja päässyt soittamaan paikoissa, joihin muut DJ:t eivät todennäköisesti koskaan Suomessa pääse. DJ on ammatti johon koulutusta Suomessa ei ole. Luoma on alansa huippu ja kaikki on itse opittua.

 

Koulutuksen hän hankki graafiselta alalta, mutta omien sanojensa mukaan päivääkään hän ei ole alan töitä tehnyt. Kuitenkin hän hyödyntää koulutuksen tuomia taitoja esimerkiksi mainosten tai flyerien tekemiseen tapahtumiin jossa hän soittaa.

Tuomakselta kysyttäessä, minkälainen on hyvä dj?, mies vastaa seuraavasti:

  • Hyvä dj on sosiaalinen ja asiakaspalveluhenkinen.
  • Hyvä dj osaa käsitellä ihmisiä eri tilanteissa. Ulkomailla dj on artisti joka päättää musiikista clubi-keikoilla, Suomessa toimitaan eri tavalla ja asiakkaat tulevat esittämään toiveita joita täytyy koittaa palvella parhaansa mukaan.

Keikkailu syntyi halusta soittaa ja muokata musiikkia

Luoma aloitti koko homman keräilemällä vinyylilevyjä ja sitä kautta hommasi ensimmäisen levysoittimen. Hetken päästä mies hommasi itselleen toisen ja huomasi alan parhailta että musiikkia voi miksata lennosta ja muokata musiikkia. Mies päätti ottaa henkilökohtaista lomaa asevelvollisuudesta ja ja treenata soittamista parhaansa mukaan.

Tuomas oli siviilipalveluskeskuksessa kämppäkaverina erään Gbrl. -nimisen räppärin kanssa, joka toimi tuplaajana artisti Timo pieni huijaukselle. Gbrl:n kautta Tuomas ajautui Timo pieni huijauksen keikka -dj:ksi jolloin hän pääsi tekemään ensimmäiset live-esiintymiset.

Timo pieni huijaus kuuluu Rähinä -nimiselle levy-yhtiölle ja Tuomas pääsi heidän kalustoon mukaan hoitamalla aikaisemmat keikat hyvin. Samaan levy-yhtiöön kuuluu myös legendaarinen Kapasiteettiyksikkö joka halusi Tuomaksen heidän mukaansa livekeikoille. Aikansa Luoma teki livekeikkoja molemmille artistille mutta päätyi jatkamaan Kapasiteettiyksikön kanssa. Kapasiteettiyksikkö lopetti uransa Blockfest   -hip hop festareille elokuussa vuonna 2008. Siitä vain kuukautta myöhemmin Luoman ollessa ilman vakituista keikkaa, hän sai puhelun Rap artisti Jare Tiihoselta (Cheek), joka pyysi miestä ryhtymään hänen keikka-dj:ksi.

-Cheekin remmiin meno kannatti, ja loppu onkin historiaa.

Cheekend, Lahden mäkimonttu
(Henri Juvonen)

Cheekin kanssa Suomen huipulle

Cheekin kanssa Luoma pääsi uransa huipulle. Ikimuistoisia keikkoja on paljon. Mies nostaa esiin muutaman klubi keikan, mutta Cheekin kanssa hän on päässyt tekemään muutaman jäähallikiertueen, Olympiastadionin sekä jäähyväiskonsertin Lahden mäkimontussa.

Luoma kertoo että on siunaus olla Suomen suosituimman artistin dj. Samaan hengenvetoon hän lisää että on iso paine soittaa klubeilla tämän jälkeen, koska kaikki odottaa mieheltä aina täydellistä soittoa eikä virheille ole varaa.

Cheekend, Lahden mäkimonttu
(Henri Juvonen)

-Luoma aikoo tulevaisuudessa panostaa musiikin tuottamiseen. Hänellä on muutama oma biisi nyt työn alla, ja tätäkin haastattelua tehdessä mies kertoo että vielä tämän vuoden puolella häneltä olisi tarkoitus tulla ulos ensimmäinen hänen oma tekemä kappale. Piruja hän ei halua maalata seinille joten pilke silmäkulmassa hän sanoo että kerrotaan sitten enemmän kun on sen aika.

Cheekend. Viimeinen yhteiskuva,Lahden mäkimonttu
(Henri Juvonen)

Niko Nousiainen