Haku toisen asteen koulutukseen eilen ja päättyy tiistaina 10. maaliskuuta.

Tuhannet nuoret ovat tärkeän valinnan edessä päättäessään, haluavatko he jatkaa peruskoulun jälkeen opiskelujaan lukiossa vai ammattikoulussa. Ammattikoulun aloituspaikkoja on hieman enemmän kuin lukion.

Vuonna 2019 hakijoita ammattikouluun ja lukioon oli yhteensä noin 80 000. Opetushallinnon tilastokeskus Vipusen mukaan hakukohteista suositumpi oli ammattikoulu, johon hakijoita oli noin 42 000. Lukioon hakijoita puolestaan oli Vipusen mukaan hieman alle 40 000. Tilastokeskus puolestaan kertoo, että peruskoulusta valmistuneista nuorista 53 prosenttia jatkoi lukioon ja 41 prosenttia ammattikouluun.

Opetushallituksen mukaan viime keväänä toisen asteen koulutuksesta valmistuneista ammattikoululaisten osuus oli 63 prosenttia. Ylioppilaslakin päähänsä painaneita viime kevään valmistuneista oli 24 prosenttia. Loput valmistuivat oppisopimuskoulutuksesta. 

Peruskoulun jälkeisen opiskelupaikan valitseminen on monelle nuorelle elämän ensimmäinen suuri päätös ja se voi aiheuttaa runsaasti päänvaivaa. Netistä löytyy valintavinkkejä ja testejä, jotka voivat selkeyttää ajatuksia ja ohjata nuorta oikeaan suuntaan. 

Opiskelupaikan valitseminen voi olla haastavaa (KUVA:Pixabay)

Opiskeluiden kanssa kamppailevia nuoria tukeva Uplus kertoo sivuillaan, millaista ammattikoulussa ja lukiossa opiskelu on ja kuinka ne eroavat toisistaan.

 ”Ammattikoulun arki on monipuolista ja käytännönläheistä. Nuori opiskelee tiettyyn ammattiin, esimerkiksi sähköasentajaksi, muusikoksi tai kätilöksi.”

Ammattikoulussa opiskellaan myös yleisaineita, kuten matematiikkaa ja ruotsia, jotka valmistavat nuorta työelämään.

”Lukio on yleissivistävä koulutus, jossa nuori opiskelee tietyn määrän matematiikkaa, äidinkieltä, vieraita kieliä, reaaliaineita sekä taito- ja taideaineita. Lukiopohjalta nuori voi hakea kolmannen asteen koulutukseen yliopistoon tai ammattikorkeakouluun”, nettisivuilla kerrotaan.

Lukioaikana nuori voi myös pohtia, mitä hän tahtoo tulevaisuudeltaan, ellei se ollut vielä selvää peruskoulussa.

Opiskelijoita muistutetaan myös kolmannesta vaihtoehdosta, eli kaksoistutkinnosta, jonka valmistaa sekä ammattiin että ylioppilastutkintoon.