Aurinkoisessa Vantaan Hiekkaharjussa kisailtiin sadan aikuisurheilijan voimin perinteiset Aktia veteraanikisat. Miesten keihäänheitossa nähtiin Suomen ja Pohjolan ennätys 42,04. Jouni Tenhu Lahti Sportista heitti 80-vuotiaissa ensi kerran kilpailuissa 400 grammaisella ja jäi saksalaisen Lothar Hochthausenin ME:stä vain 68 senttiä. Paavo Niemelän SE parani 40,38 parani metrin ja 66 senttiä.

Jouni Tenhu jäi vain 68 senttiä ME:stä. Kuva Kauko Rokala

Maailmanennätys lähellä

Tenhun ennätyksen eteen kilpailujärjestäjät tekivät kaikkensa. Sektorit vedettiin kentän molempiin päihin ja etukäteen päätettiin, että kisa heitetään myötätuuleen. Vesisadekin loppui juuri ennen kisaa, joten melko kuivissa olosuhteissa päästiin heittämään. Tenhu iloitsi myös Kauno Anttilan osanotosta kisaan, sillä ”Kaunolla on hyvä keihäs”. Onhan se hyvä, Anttilalla oli kenttäennätys 30,30 vuodelta 2017, ja lauantaina hän kaksi vuotta vanhempana paransi tulostaan edelleen kaksi senttiä. Jouni Tenhun oma keihäs ei saapunut perille ennen kisaa, ajoissa hän oli sen tilannut. Kuinka pitkälle olisikaan lentänyt, jos olisi ollut oma ja tuttu keihäs. Uskon, että ME nähdään tänä kesänä Jouni Tenhun heittämänä. Hänhän on myös 75-vuotiaiden maailmanmestari tältä keväältä Puolan Torunista, kun oli vielä liian nuori kasikymppisiin. 80 vuotta hän täytti vappuaattona. Suomen aikuisurheilun keihästasosta kertoo se, että tämä on ainoa SE, joka Tenhulla on.

Merja Vuorinen hyvässä vireessä. Kuva: Ari Lassila

”Suomen ennätys” myös naisten keihäässä

Naisten 60-vuotisissa Merja Vuorinen Jyväskylän Kenttäurheilijoista heitti uuden Suomen ennätyksen 26,28. Riitta Rajamäen ennätys parani 28 senttiä. Jälkikäteen selvisi, että Vuorinen oli jo edellisenä viikonloppuna heittänyt Jyväskylässä 27,08. Tätä ei kuitenkaan oltu vielä ehditty viedä ennätystilastoihin! Nyt joka tapauksessa Merja Vuorisella on ikäluokan kaksi kovinta tulosta. ”Minulla on ollut keväällä puhti päällä” totesi iloinen Merja puhelinhaastattelussa. Luonnollisesti tulos on uusi kenttäennätys.

Keihäässä paljon hyviä tuloksia

Heli Herlevi-Malila Helsingin Kisa-Veikoista heitti myös kovan tuloksen 37,72 Hiekkaharjussa N55 sarjassa. Suomen ennätys on hänen nimissään 39,92 vuodelta 2018. 75-vuotiaissa naisissa Varpu Holmberg heitti 21,42 ja jäi 2,24 Kirsti Viitasen Suomen ennätyksestä. Miehissä Janakkalan Janan Petri Satto heitti viisikymppisten uudeksi kenttäennätykseksi 53,13. Jarmo Leväinen Kenttäurheilijat-58:sta heitti elinsiirron saaneiden ennätykseksi 31,79.

Juoksulajeissa kenttäennätyksiä ja ihmesuoritus

Sadalla metrillä kenttäennätyksiä ei nähty. 1500 metrillä ennätyksiä syntyi naisissa reilusti. Nelikymppisissä KU-58:n Sanna Kullberg oli nopein ja teki myös 35-vuotiaden kenttäennätykseksi 5.17,16.  Hämeenlinnan Tarmon Anu Ojanen juoksi 5.57,34 viisvitosten kenttäennätykseksi.

Riitta Rasimus 400 metrillä. Kuva: Ari Lassila

Kunto-Pirkkojen Riitta Rasimus osallistui kaikille juoksumatkoille. 100 metrillä 78-vuotias Rasimus kellotti 26,59. Tonnivitosella syntyi kenttäennätys 8.03,82. Neljäsataa metriä oli Riitalta suoranainen ihme. Hänellä oli entuudestaan kenttäennätys 2.02,67 viime vuodelta. Nyt hän pysähtyi juoksun alussa, kun luuli vilppilähdön tapahtuneen. Vilppiä ei ollut ja Riitta kirmasi ratakierroksen 1.52,98 parantaen omissa nimissään ollutta kenttäennätystä kymmenen sekuntia! Kova saavutus vuotta vanhempana parantaa kymmenen sekuntia 400 metrin aikaa. ”Kulki vaan hyvin, neljäsataa tuntui tosi herkältä” totesi Riitta puhelinhaastattelussa. ”Kävin vielä sunnuntaina kokeilemassa Vihdissä neljäsatasta, mutta se ei kulkenut”. Hiekkaharjun kenttäennätys on nyt 1.52,98, Vihdissä meni 1.57,56. Riitan päätähtäin tänä kesänä on aikuisurheilijoiden SM-kisoissa Turussa. Hän lupasi tulla myös ensi vuonna Hiekkaharjuun parantamaan ennätyksiä.

Lauantaina tehtiin Hiekkaharjussa 22 uutta kenttäennätystä sekä yksi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys.

Teksti:  Juha Kylänpää

Artikkelikuva: Kauko Rokala