Veteraanikisojen mielenkiintoisin laji käydään keihäspaikalla heti kisojen alkuun kello 11.00. Miesten keihäässä Jouni Tenhu Lahti Sportista asettuu ensi kerran kilpailuissa 80-vuotiaana vauhdinottoradan päähän. Tenhu voitti maaliskuussa 79-vuotiaana 75-vuotisten maailmanmestaruuden Puolan Torunissa tuloksella 41,29 viisisataa grammaisella keihäällä.

Hän täytti 80 vappuaattona, ja tulee nyt Vantaalle ensi kerran kisailemaan 400 grammaisella keihäällä. 80-vuotiaiden maailmanennätys on saksalaisella Lothar Hochthausenilla 42,72 vuodelta 2015. Suomen ja Pohjoismaiden ennätys 80-vuotisissa on suomalaisella Paavo Niemelällä 40,38 vuodelta 2016. Välineen keveneminen ei takaa parempia tuloksia, mutta hyvä mahdollisuus on nähdä ME aurinkoisessa Hiekkaharjussa. Kauno Anttilan kenttäennätys  on 30,30 vuodelta 2017, hänkin on mukana lauantaina. Sektorit on vedetty kentän molempiin päihin, ja kisa heitetään myötätuuleen.

Tuulella voi olla suuri vaikutus tuloksiin. Kuvat: Juha Kylänpää

Pituuspaikalla maailmaennätysmies

Pituuspaikalla nähdään Isnäs Startin 79-vuotias Stig Bäcklund, joka on valittu muutama vuosi sitten vuoden aikuisurheilijaksi. Bäcklundin on pitkä saavutuslista kansainvälisesti ja hänellä on tällä hetkellä voimassa oleva maailmanennätys 60-vuotiaden kolmiloikassa 12,68. Tällä kertaa Bäcklund hyppää pituutta ja hänen minimitavoitteensa on kenttäennätys, joka on Ilmari Koppisella 80-vuotiaissa 284. 75-sarjan ennätys on Antero Markunsalolla 400 viime vuodelta. Suomen ennätyksiin vaaditaan täysi ikä, Bäcklund täyttää 80 lokakuussa. Kenttäennätyksissä riittää syntymävuosi kuten Pohjolan ennätyksissäkin.

Juoksumatkoilla odotetaan ennätyksiä

Juoksumatkojen kattaus on 100, 400 ja 1500 metriä. Näissäkin tullaan varmuudella näkemään kenttäennätyksiä, erityisesti 1500 metrillä, jota ei moneen vuoteen näissä kisoissa ole juostu.

Naisten pikamatkoilla Kati Oikarinen Runners Clubista on palannut kansalliselle huipputasolle pikajuoksussa. Nuorena urheilijana hän saavutti useita SM-mitaleita pikajuoksusta ja on nyt kestävyysjuoksuvuosien jälkeen nopeassa kunnossa.

Runners Clubin Jukka-Pekka Hassinen sai keväällä 14-ottelun MM-pronssia ja kilpailee Hiekkaharjussa 1500 metrillä.

Hiekkalaatikolla hypätään kaikissa sarjoissa sekä pituutta että kolmiloikkaa. Kokonaiskattauksen täyttää kuulantyöntö, joka Hiekkaharjussa työnnetään myös hiekalle.

Kilpailuissa on mukana myös kaksi elinsiirron saanutta urheilijaa. KU-58:n Jarmo Leväinen on moninkertainen arvokisamitalisti yleisurheilussa ja Euroopan Mestari lumilautailussa.

Heti kilpailuiden jälkeen juostaan kaikille avoin 58-vitonen, siis avoin 5000 metriä radalla.

Myyrmäessä Kultainen Keihäs

Siitä on hyvä siirtyä Länsi-Vantaalle, jossa Myyrmäessä heitetään Kultainen Keihäs, mukana kaikki Suomen parhaat naiset ja miehissä olympiavoittaja Keshorn Walcott Trinand&Tobacosta sekä Suomen ykkösheittäjä Oliver Helander. Myös viime vuoden EM-pronssimitalisti, Viron Magnus Kirt, on mukana. Kilpailut Myyrmäessä alkavat 14:30, ja ne näkyvät myös Yle Areenassa.

Teksti: Juha Kylänpää