Arkisin Aki Tiittanen saa usein tarjoilla ruokaa viereisen hotellin kansainvälisille asiakkaille. (KUVAT: Minna Branders)

Aki Tiittanen on todellinen ravintola-alan multitalentti. Ravintola Basen ”kakkonen” eli apulaisravintolapäällikkö kurvaa sinne, missä apua tarvitaan. Kokemusta, koulutusta, intoa ja osaamista on kaikkiin ravintolan työtehtäviin. Sen lisäksi Aki vastaa olut- ja väkevien juomien valikoimasta, vuorolistoista sekä ravintolan live-bändien buukkauksesta.

”Pörrään aina siellä, missä minua milloinkin tarvitaan. Salissa, baarissa, keittiössä tai toimistossa. Tai vaikka takapiisissä laittamassa jälkiruokia.”

Tapaamme arki-iltana kello 18. Akin työvuoro on juuri päättynyt. Oli kiireinen päivä. Arkipäivisin on usein kansainvälistä säpinää, kun viereisen hotellin asukkaat käyvät syömässä.

”Olin yksin salin puolella, kun sinne pelmahti yllättäen väkeä tupa täyteen. Sitten mentiin!”

”Muurahaisia housuissa”

Aki on ollut Basessa sen perustamisesta lähtien, 13 vuotta.

”Täällä on hyvä ilmapiiri. Meitä on kolme, jotka olemme olleet alusta asti.”

Ennen nykyistä työpaikkaa, taustalla oli kesken jäänyt Perho, armeija ja keittiöhommia.

”Nuorena oli muurahaisia housuissa.”

Sittemmin Aki on työn ohella suorittanut hotelli-, ravintola- ja suurtalousesimiestutkinnon sekä baarimestarin erikoisammattitutkinnon.

Aki Tiittanen ideoi mielellään uusia drinkkejä.

Karkkila vs. Kallion hipsterit

Työ on vuosien saatossa muuttunut paljon. Kotimaiset pienpanimo-oluet ovat tulleet ryminällä, mikä tekee baarityöstä mielenkiintoisempaa. Suomalainen Malmgårdin panimon X-Porter valittiin elokuussa 2018 parhaaksi vahvaksi porteriksi World Beer Awards –kilpailussa.

”Mieti! Ensin Suomessa tehdään maailman parasta giniä ja nyt myös maailman parasta porteria!”

Väkevän alkoholin myynti on viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentynyt merkittävästi.

”Tai on se paikastakin kiinni. Kaveri on Karkkilassa baarimikkona. Siellä on kuulemma oltava koko ajan Kossu toisessa kädessä, Kallion hipsterimestoissa sitä ei edes saa”, Aki kuvaa huvittuneena alan muutosta.

”Läpsystä vaihto”

Kotona on kolme lasta. Vaimo tekee päivätyötä. Miten se on saatu sopimaan yhteen Akin vuorotyön kanssa?

”Onnistuu, mutta ei aina ole helppoa. Oli läpsystä vaihto vaimon kanssa pari vuotta, kun lapset olivat ihan pieniä.”

Onko alan valinta koskaan kaduttanut?

”Ei kaduttanut, mutta työn haittapuolena on se, että sosiaalinen elämä ravintola-alan ulkopuolella on supistunut. Ystäväpiiriin kuuluu pääasiassa muita vuorotyötä tekeviä.”

Aki lataa akkujaan vaeltamalla ja kalastamalla. Retkeily on perheen yhteinen harrastus. Syyskuun alussa on lähtö Ropi-tunturille, lähelle Kilpisjärveä kalaan ja vaeltamaan. Se reissu tehdään kaveriporukassa.

Minna Branders