Hierontapöytä on hierojan paras kaveri

Ilmari Lautiainen toimii nykyisin hierojana, mutta polku nykyiseen ammattiin on kiehtova. Hierojan ammattiin Lautiainen päätyi omien urheiluharrastusten ja vaivojen kautta. Alun perin ajoneuvoasentajaksi valmistunut Lautiainen on käynyt myös lähihoitajan tutkinnon. Lähihoitajan ammatissa ihmisläheisyys on keskeistä ja Lautiainen näkeekin tämän vaikuttaneen nykyisen hierojan ammatin löytämiseen. Lähihoitajaksi valmistumisen myötä alkoi viimeistään hahmottumaan nykyinen työ.

“Etenin lähihoitajaksi, koska halusin ihmisläheisempää työtä, jonka aikana alkoi hahmottumaan hierojan ammatti.”

Vaikka lähihoitajan työ tuntui jo hyvältä, oli Lautiaisella silti halu edetä yksilöllisempään ammattiin. 

“Pienen hetken tein niitä hommia ja paljon muita hommia, sekä omia liikuntajuttuja tein samalla, jonka jälkeen päädyin hakemaan hierojaopistoon, hetken kerättyä rahaa opintoja varten.”

Koulutusta Espanjassa

Opiskelu hierojan ammattiin sai mielenkiintoista lisämaustetta, kun Lautiainen lähti opiskelemaan noin kahdeksaksi kuukaudeksi Espanjaan, suomalaiseen urheiluhierojakouluun. Vaikka opiskelu Espanjassa oli erittäin tiukkaa, ei Lautiainen vaihtaisi tuosta ajasta Espanjassa päivääkään.

“Todella tiukkaa opiskelua koko aika, todella mielenkiintoista. Myös viikonloput opiskeltiin omatoimisesti, mutta välillä joitakin retkiä väliin, niin jaksoi opiskella. Oli myös mahtavia ystäviä siellä.”

Lautiainen näkee, että Espanjassa vietetyn opiskeluajan aikana opitut jutut, takaavat sen, että huonosti ei ole voinut koulun jälkeen työssä mennä.

Lautiaisen urheilutausta

Myös itse urheilu on ollut aina lähellä Lautiaisen sydäntä. Pienenä Lautiainen on harrastanut muun muassa judoa, jääkiekkoa ja hieman salibandya. Lautiaiselle on aina ollut mielenkiintoista se, mitä eri lajeihin tarvitaan. Lautiainen näkee sekä oman lajitaustansa että kiinnostuksen urheiluun, näkyvän omassa työssään.

“Kun on kokeillut erilaisia juttuja, pystyy tuomaan kokemuksen kautta ammattitaitoa mukaan ja on valmis vastaanottamaan erilaisten urheilulajien ihmisiä. Sitä kun on itse kokeillut ja harrastanut  erilaisia liikuntamuotoja, on mahdollisiin vammoihin ja lihaskireyksiin johtavien syiden ymmärtäminen helpompaa.”

Hierojan työssä Lautiaista kiinnostaa eniten ehdottomasti ihmisten auttaminen. Lautiaisen asiakkaita on laidasta laitaan tavallisista kansalaisista aina huippu-urheilijoihin. Ihmisten vaivojen parantaminen on Lautiaisen mielestä tärkeää, varsinkin yksilötasolla. Parasta Lautiaisen mielestä työssä on auttaa ihmisiä ja nähdä, kuinka ihminen pääsee eroon vammoistaan ja vaivoistaan.

“Se, että tullaan sanomaan, että on päästy eteenpäin asioissa, on ihan ykkösjuttu ja näkee, että hyvinvointi on parantunut.”

Tulevaisuuden suunnitelmat

Myös oma kehonhuolto on Lautiaiselle tärkeää työn ohella

Vaikka työssä on paljon hyviä puolia, myös haasteita löytyy. Lautiaisen mielestä tärkeintä on pitää pää kuosissa, muuten esimerkiksi liiallinen työtahti saattaa näkyä väsymyksenä työssä. Tärkeää työssä se, että oma ajatus pelaa ja tietää esimerkiksi sen määrän, mikä on itselle hyvä hieroa päivässä. Lautiaisen mielestä ajatusten pitäminen työssä on todella tärkeää. Jos siihen ei pysty, tuloksena voi olla omia vammoja.

“Jos ajatus ei pysy mukana, oma työergonomia kärsii siitä ja se tuo omia vaivoja. Täytyy itsestäkin pitää huolta ja tietää omat tavat ja tekniikat, jotka toimii.”

Tulevaisuudesta puhuttaessa Lautiainen on avoin kehittämään ja kouluttamaan itseään myös jatkossa lisää, sillä jatkokoulutuksia alalle löytyy runsain määrin. Tällä hetkellä Lautiainen kuitenkin nauttii työstään joka päivä.

“Nautin mitä nyt teen, mutta uutta on koko ajan hyvä oppia, jolloin mieli pysyy virkeänä.”

Lautiainen tiedostaa, että ajan tasalla pysyminen on tärkeää hierojan työssä.

“Itsensä pitäminen ajan hermolla on tärkeää, sen vuoksi on hyvä suorittaa  jatkokoulutuksia ja pysyä itse skarppina.”