Aino Vuotila, 21, tekee harrastuksenaan persoonallisia koruja, joita hän myy Instagram-tilillään. 

Kiinnostus korujen tekoon syntyi Ainolle sattuman kautta.

-Olin joskus saanut lahjaksi korvikset, joista tykkäsin ihan hurjasti, mut jotka sit onnistuin hukkaamaan. Päätin, että teen ite uudet ja totesin, et “hei täähän on hauskaa hommaa”, hän kertoo.

Vuotila kertoo aloittaneensa harrastuksensa kesällä 2019, mutta teki silloin koruja vain satunnaisesti. Nykyisellä tahdilla ja innostuksella korujen teko alkoi kuitenkin kuluneena keväällä.

-Lähdin korona-Helsingin apokalypsimeininkiä pakoon vanhempien luo Kalajoelle ja yhtäkkiä mulla olikin ihan valtavasti vapaa-aikaa. 

Aino aloitti käyttämällä tekemiinsä koruihin ilmakuivaa savea, mutta kokeilujen myötä paremmaksi materiaaliksi työstää osoittautui polymeerisavi. Vuotila käyttää myös hartsia, josta hän tekee erillisiä koruja sekä päällystää polymeerikorut, jotta lopputuloksesta tulee kauniin kiiltävä. Puuvillalangasta puolestaan syntyy makramee-tyylisiä hapsukorvakoruja. 

Korujen myyntiin hän päätyi omien sanojensa mukaan vahingossa. 

Valmiita koruja

-Sillon ku aloin tekee koruja, niin musta tuntui, et spämmin niistä kuvia koko ajan mun omaan Instaan ja totesin, et ehkä ois parempi, jos näille jutuille ois oma käyttäjä. Aloin kans kyselee, et kiinnostaisko jotain mahdollisesti ostaa niitä mun koruja. Lisätienestit nimittäin ois kelvannut, rahatilanne kun on yksin Helsingissä asuvalla nuorella just sitä, mitä voi odottaa. 

Kiinnostus ja kysyntä myynnissä oleville koruille kasvoi nopeasti, ja nykyään lähes kaikki myyntiin laitetut korut menevät saman tien kaupaksi. Ainon tilaustyölista on myös jatkuvasti täynnä.

-En mä missään vaiheessa lähtenyt tähän koruhommailuun rahat mielessä, mut en kyllä valitakaan siitä, et kauppa käy. 

Mielikuvitusta ja omia arvoja

Suurimman osan koruideoista Aino kertoo tulevan suoraan omasta päästään. Hän etsii myös inspiraatiota aktiivisesti Instagramista. Muut taiteilijat, koruntekijät ja valokuvaajat innoittavat suuresti. 

-Oon myös tehny paljon koruja, jotka pyörii mua itseä kiinnostavien aiheiden, kuten feminismin ympärillä.


Myös tilaustöiden kautta asiakkaalta saattaa tulla täysin uusi idea koruun, jonka toteutusta lähdetään miettimään yhdessä.

Vuotila kertoo löytäneensä koruharrastuksen kautta uuden tavan itseilmaisuun ja luovuuteen.


– Oon aina ollu taiteellinen ihminen ja tykänny käsillä tekemisestä. Mulla oli pitkään semmonen tunne, että olin hukannut otteen taiteen tekemisestä ja tätä kautta oon tavallaan löytänyt sen uudestaan, mikä on ihan tosi upee tunne. Musta on ollu mahtavaa huomata, et nyt mä teen sitä, mihin mulla on intohimoa ja ihmiset tykkää siitä, mitä teen. Parasta on tottakai myös mun asiakkaat!

Veikeät aurinkokorvakorut ovat olleet erittäin kysyttyjä

Toistaiseksi Aino ei kuitenkaan haaveile harrastuksen muuttamisesta työksi. Tällä hetkellä hän keskittyy kampaajaopintoihin ja alalle työllistymiseen.

-Eiköhän aika kuitenkin näyttää, mille tielle mä päädyn.

Ainon korut löytyvät Instagramista: korut.on

Kuvat ja teksti: Iida Nousiainen