NHL:n farmiliiga AHL on ollut hyväksi monelle nykyiselle suomalaiselle tähtipelaajalle NHL:ssä. / Kuvituskuva, Wikimedia

Moni nykyään tunnettu ja menestynyt suomalaispelaaja NHL:ssä on käynyt hakemassa pelituntumaa ja keräämässä kokemusta NHL:n farmiliigasta AHL:stä. AHL:ssä vietetyt vuodet ovat olleet nykyisille suomalaistähdille –ja lupauksille kullan arvoisia. Esimerkiksi AHL:n ja NHL:n välillä liikkunut Edmonton Oilersin hyökkääjälupaus Jesse Puljujärvellekin farmiliiga on tehnyt hyvää tällä kaudella.

Stadista Minnesotan kirkkaimmaksi tähdeksi

Mikael Granlund pelasi ennen NHL:ään siirtymistä Helsingin IFK:ssa SM-liigassa. / Wikimedia, kuvituskuva

Minnesota Wildin ykköshyökkääjä, 26-vuotias Mikael Granlund pelasi ennen Pohjois-Amerikkaan siirtymistä Liigassa Oulun Kärpissä ja Helsingin IFK:ssa, jossa hän voitti kaudella 2010-2011 Suomen mestaruuden. Koko kiekkoväen Granlund hurmasi kuuluisalla ilmaveivillään välierässä Venäjää vastaan ja juhli samana keväänä vielä jääkiekon maailmanmestaruutta. Pelipaikaltaan Granlund on laitahyökkääjä ja hänellä on erinomainen peliäly ja nopeat kädet.

Ensimmäisestä Pohjois-Amerikan kaudestaan 2012-2013 Granlund pelasi suurimman osan AHL:ssä Houston Aerosin joukkueessa, jossa hän teki 29 ottelussa 28 pistettä. Seuraavan kautensa Granlund pelasikin kokonaan NHL:ssä ja teki 63 ottelussa hyvät 41 pistettä. Parhaimmalla kaudellaan NHL:ssä 2016-2017 Granlund teki 81 otteluun 69 pistettä.

Maajoukkueessa Granlund on voittanut olympiapronssia (2014) maailmanmestaruuden (2011) ja MM-hopeaa (2016).

Nuorten maailmanmestarimaalivahdista Stanley Cup -finaaleihin

Juuse Saros pelasi Nashville Predatorsin farmijoukkue Milwaukee Admiralsissa ennen kuin vakiinnutti paikkansa Predatorsin kakkosvahtina Pekka Rinteen jälkeen. / Wikimedia, kuvituskuva

Nashville Predatorsissa Pekka Rinteen kanssa yhden NHL:n parhaimmista maalivahtikaksikoista muodostavan, 23-vuotias Juuse Saroksen tie NHL:ään on ollut pitkä, mutta erittäin hieno ja onnistunut. Saros aloitti kiekkouransa HPK:ssa kaudella 2012-2013. Saroksen seuraava kausi oli menestyksekäs, sillä hän torjui Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruuteen Malmössä tammikuussa 2014. Aikuisten Leijonien matkassa MM-kisoissa 2015 ja 2016 Saros torjui kaikissa pelaamissaan otteluissaan nollapelin.

Ensimmäisellä NHL-kaudellaan 2015-2016 Saros torjui vain yhden ottelun Predatorsissa, kun taas farmijoukkue Milwaukee Admiralsissa hän torjui 38 ottelua hyvällä torjuntaprosentilla 92,0. Seuraavalla kaudellaan torjuntavastuuta tuli Nashvillessa jo 21 ottelun verran torjuntaprosentilla 92,3. Saros pääsi torjumaan myös Stanley Cup –finaaleissa keväällä 2017. Tuolloin Stanley Cupin voitti lopulta Pittsburgh Penguins.

Saroksen torjuntaprosentti on kausien edetessä parantunut koko ajan. Viime kauden päätteeksi hänen torjuntaprosenttinsa oli 92, 5. Tällä kaudella se on ollut toistaiseksi 88,5, mutta kautta on vielä paljon jäljellä.

Nuorten maailmanmestaripuolustaja Buffalossa

Buffalo Sabresin ykköspuolustaja Rasmus Ristolainen ratkaisi nuorille Leijonille maailmanmestaruuden tammikuussa 2014. / Wikimedia, kuvituskuva

Buffalo Sabresin 24-vuotias ykköspuolustaja Rasmus Ristolainen ratkaisi jatkoerämaalillaan Suomen nuorille Leijonille maailmanmestaruuden tammikuussa 2014. TPS-kasvatti pelasi ensimmäisellä kaudellaan 2013-2014 sekä Sabresissa että farmijoukkue Rochester Americansissa. Molemmissa joukkueissa otteluita kertyi 34, NHL:ssä neljä pistettä, AHL:ssä taas 20. Parhaimmalla kaudellaan 2016-2017 Ristolainen teki 79 ottelussa 45 pistettä.

Puolustajana Ristolainen pelaa fyysistä ja varmaa peliä. Hänellä on myös erinomainen laukaus.

Isän jalanjäljissä NHL:ssä

Vuodet AHL-joukkue Toronto Marliesissa tekivät Kasperi Kapasesta nopean, varman ja taitavan NHL-hyökkääjän Toronto Maple Leafsiin. / Wikimedia, kuvituskuva

22-vuotias laitahyökkääjä Kasperi Kapanen pelaa NHL:ssä aivan kuten hänen isänsä Sami Kapanen syksystä 1995 kevääseen 2008. Sami edusti jo lakkautettua Hartford Whalersia, Carolina Hurricanesia ja viimeisinä kausinaan Philadelphia Flyersiä. Kasperi on pelannut toistaiseksi Toronto Maple Leafsissa, jossa hän on parantunut peliään kausi kaudelta kokonaisvaltaisemmaksi ja paremmaksi. Kasperi hurmasi kiekkomaailman tammikuussa 2016, kun hän ratkaisi jatkoerämaalillaan Suomen nuorille Leijonille maailmanmestaruuden kotikisoissa.

Kasperi aloitti pelaajauransa KalPassa, jossa hänen isänsä toimii nykyisin päävalmentajana. Kasperi siirtyi Pohjois-Amerikkaan kaudeksi 2014-2015, jossa hän aloitti AHL-joukkue Wilkes-Barre / Scranton Penguinsille, joka on Pittsburgh Penguinsin farmijoukkue. Pittsburgh Penguins ja Toronto Maple Leafs solmivat kuitenkin diilin, jossa Torontosta Pittsburghiin siirtyivät Phil Kessell ja Tyler Biggs, Pittsburghista Torontoon siirtyivät taas Kasperi Kapanen, Nick Spaling ja Scott Harrington.

Torontossa Kapanen aloitti farmijoukkue Toronto Marliesissa, jossa hän vietti suuremman osan ajastaan kausilla 2015-2016 ja 2016-2017. Viime kaudella Kapanen pelasi Maple Leafsissa jo 38 ottelua, mutta vain yhdeksästä pisteestä huolimatta Kapasen peli oli jo NHL-tasoa. Nopean luistelun lisäksi Kasperi osaa lukea jo hyvin tilanteita, tehdä rohkeita ratkaisuja ja ottaa itsekin roolia. Tällä kaudella Kasperi on tehnyt jo 22 pistettä.

Coloradon kingi

Mikko Rantanen valittiin AHL:ssä vuoden tulokkaaksi keväällä 2016. / Wikimedia, kuvituskuva

Colorado Avalanchen 22-vuotias ykköshyökkääjä Mikko Rantanen johtaa koko NHL:n pistepörssiä 17.joulukuuta 56 pisteellä. TPS-kapteeni toimi Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kapteeni kotikisoissa 2016 ja juhli Kapasen tavoin maailmanmestaruutta. AHL:ssä Rantanen edusti San Antonio Rampagea, jossa hän teki debyyttikaudellaan 2015-2016 52 ottelussa 60 pistettä. Ensimmäisellä kokonaisella NHL-kaudellaan Rantanen teki 75 ottelussa komeat 38 pistettä. Viime kaudella Rantanen paukutti 81 ottelussa peräti 84 pistettä, jonka myötä hänestä tuli vasta neljäs suomalainen NHL-pelaaja, joka on tehnyt kauden aikana yli 80 pistettä. Muut kolme ovat Jari Kurri, Teemu Selänne ja Olli Jokinen.

Leijonissa Rantanen on voittanut MM-hopeaa (2016).

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia

Lähteet: Elite Prospects, Ilta-Sanomat, Yle Urheilu