Teemme päivittäin kymmeniä ja jopa satoja valintoja, kun ostamme tuotteita tai palveluita. Kauppojen näyteikkunat pursuavat eri vaihtoehtoja ja ruokakaupassa hedelmähyllyt on sommiteltu viimeisen päälle. Käytännössä aina on valinnanvaraa ja käytännössä aina jokin ulkopuolinen taho pyrkii vaikuttamaan valintoihimme. Tiedostammeko tämän tai tiedostammeko ylipäätään, että mihin valintamme perustuvat?
Otetaan esimerkiksi omenat, nuo heleän punaisina ja kiiltävinä loistavat hedelmäkunnan herkut. Suuressa päivittäistavarakaupassa omenoita löytyy useita eri vaihtoehtoja. On eri lajikkeita, eri värejä ja eri hintaluokkia. Alkuperämaakin on lähtökohtaisesti aina ilmoitettuna. Sen sijaan harvemmin on tietoa siitä, että millaisista olosuhteista ja mitä kautta omenat ovat tuohon lähikauppaamme tulleet.
Vanhemmillani on omenapuu. Nappaan sieltä omenan ja mussuttelen menemään. Tiedän tasan tarkkaan, että missä ja miten omena on tuotettu.
Ostan kaupasta pussin italialaista Idarediä, kun sattuu vielä tarjouksessa olemaan. Hinta on suurimpana valintakriteerinä ja tosiasiassa minulla ei ole aavistustakaan, että missä ja millaisissa olosuhteissa omenat poimittu.
Esimerkiksi työntekijöiden asiallisista työolosuhteista ei ole tietoa. En myöskään tiedä, että onko kirkkaamman värin saamiseksi tuotantoon käytetty runsaasti kemikaaleja. Italia ei mikään Suomen lähinaapurikaan ole, joten omenat on jotenkin kaupan hyllylle täytynyt raijatakin. Ovatko ne lennätetty tai laivarahdattu Suomeen? Vai ovatko ne matkanneet 18-vuotiaan interreilaajan lailla Euroopan raiteita?
Niin paljon kysymyksiä, mutta niin vähän vastauksia. Meidän on nähtävä valtavasti vaivaa, mikäli haluaisimme saada selville ostamamme tuotteen tarkan alkuperän. Jossain tapauksissa tuota alkuperää on mahdotonta jäljittää. Vaihtoehtoina on tyytyä kohtaloon ja ostaa sikaa säkissä tuon kampanjassa olevan euron omenapussin muodossa tai maksaa maltaita Hilla-Marjatan paikallisen luomuomenapuutarhan tuotoksista. Valitettavan usein päädymme valinnoissamme tuohon ensimmäiseen.
Uskon, että kysymys ei ole siitä, ettemmekö haluaisi tietää. Kysymys on siitä, että meillä ei riitä aika eikä motivaatio selvittää jokaisen hankintamme taustoja. Saatamme yhdellä kauppareissulla ostaa runsaita määriä eri tuotteita. On siis ihan ymmärrettävää, ettei kukaan jaksa käyttää tuntitolkulla aikaa joka tuotteen alkuperän googlailuun.
Voisiko tilanteen kääntää toisinpäin? Voisimmeko vaatia tuottajilta sekä tuotteita myyviltä tahoilta tietoa tuotteiden todellisesta alkuperästä? Mainosbudjetteja törsätään hienoihin mainosklippeihin ja “Voita Jopo”-kisoihin, joten luulisi muutaman pennosen liikenevän alkuperäolosuhteidenkin tiedottamiseen. Valitettavasti meidän tulisi vain ensin tehdä selväksi tuottajille ja jälleenmyyjille, että tuo tieto on validia ja sitä tarvitaan. Jokainen meistä olisi varmasti valmis uhraamaan parit pyöräarvonnat avoimemman tiedon puolesta.
Mikäli tilanne on tämä niinkin yksinkertaisen tuotteen kuin omena osalta, niin miten sokeana teemme päätökset vaikkapa tekstiilien tai käyttötavaroiden suhteen? Olisiko aika pohjata valintamme tuottajajättien silmät seteleinä luomien mainosklippien sijaan tuotteiden todellisille alkuperille?
Artikkelikuva: Pexels / Carlo Martin Alcordo
Sebastian Allén
