Lauttasaaren rannalla kehräävästi svengaavaa kappaletta on turha etsiä musiikin tunnistussovellus Shazamista, sillä laulu tulee nuoren laulajattaren sound checkistä.

Keväällä Tähdet, tähdet -ohjelman myötä suurelle yleisölle tutuksi tullut laulajatähti Ilta Fuchs, taiteilijanimeltään Ilta, on saapunut esiintymään Larun Grilli-ilta -tapahtumaan 8.9.2019, jonka järjestää Lauttasaaren seurakunta yhteistyössä kahvila Kasinonrannan kanssa.

Hunajaääninen laulajatar ehtii haastateltavaksi ennen keikkaansa. Hänen olemuksensa on kuplivan iloinen ja rennon itsevarma. Nuori vaaleaverikkö nousee kättelemään sähköpianon takaa mustissa maihareissaan.

Larun Grilli-illassa oli tunnelmalliset puitteet.

“ Alun perin mä oon aina laulanut ja se on mulle sellainen tosi normi juttu. Mä en ehkä ikinä haaveillut, että jes, mä haluan tulla artistiksi, mutta ehkä se ei myöskään yllättänyt ketään, että niin sit kävi. Jotenkin tapahtu niin, että oikeet suhteet ja oikeet ihmiset sattu tielle. Mun nykyinen manageri otti muhun aikoinaan yhteyttä, kun mä olin 16-, tai 15-vuotias. Sit mä muutin Helsinkiin ja ruvettiin rakentamaan tätä uraa ja tässä sitä nyt ollaan”, Ilta kertaa vaiheitaan.

Iltan lahjakkuus löydettiin hänen asuessaan kotikaupungissaan Jyväskylässä

“ Mun nykyinen manageri opiskeli Jyväskylässä, josta mä olen kotoisin ja kuuli yhdessä matineassa, kun mä lauloin. Hän sanoi, että sit kun mä valmistun, musta tulee sun manageri ja sit siin kävi niin. Siit tuli oikeesti tosi hyvä manageri ja mä sit lähin sen messiin”, laulaja muistelee.

Ilta kertoo ponnahtaneensa julkisuuteen vierailtuaan Cheekin “Sillat” -kappaleella vuonna 2015. Hänen ensimmäinen oma singlensä, “Koukkuun” vuodelta 2017, ylitti kultalevyrajan. Ilta on tällä hetkellä työstämässä ensimmäistä albumiaan ja hänen uransa on kovassa nousukiidossa.

“ Aluks me ruvettiin tekemään just eri tyyppien kanssa biisejä mulle ja mietittiin vähän mikä on se mun tyyli ja näin. Ja sit oli sikahyvä, kun saatiin yhelle Cheekin biisille featti, tää “Sillat palaa” ja sit mä keikkailin kolme tai neljä vuotta Cheekin kanssa, kaikki jäähallirundit, ihan tähän viimeiseen Valot sammuu -kahteen keikkaan asti. Sit mulla on nyt tullu viis biisiä ulos, ja nyt albumia kohti”, Ilta kertoo nykyisistä kuvioistaan.

Iltan mielestä on hienoa, kun laulamisesta on voinut tehdä ammatin.

Julkisuus on lisääntynyt MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelman myötä

“ Julkisuus on koko ajan kasvanut, varsinkin kun olin keväällä kolmosen ohjelmassa telkkarissa, niin se tekee myös sen, että nuorten lisäks myös muut ihmiset ympäri Suomea alkaa tunnistamaan. Oon ehkä vähän sillä matkalla, että mitä se on ja mitkä on mun rajat ja mitä mä näytän somessa ja miten mä oon siellä, mitkä on mun sosiaalisen median ajankäyttörajat ja kaikkea tämmöstä, mikä on varmaan aika monella teemana tällä hetkellä, kun se on aika yleistä ja huomaa, että on siellä liikaa”, Ilta pohtii.

“Jos perustaa identiteettinsä julkisuuteen, se ei ehkä oo ihan hirveen tervettä. Ahdistais, jos menis julkisuuden vietäväks ja aattelis, että mun identiteetti ja arvo on siinä, että oon kuuluisa ja tunnettu. Mutta sit, jos sen perustaa myös johonkin muuhun, niin sit se on vähän niin kuin side job”, Ilta kertoo suhteestaan julkisuuteen.

Laulaja selventää minkälaisiin asioihin hän identiteettinsä perustaa

“ Sellaiseen että mä oon arvokas just tämmösenä kuka mä oon. Ja siihen ajatukseen, että mun ei tarvi saavuttaa ihan sikana asioita ollakseni jotain ja mun ei tartte saavuttaa miljoonaa tuhatta seuraajaa. Ja nää ei todellakaan oo sellaisia asioita mitä mä oon, vaan mä kamppailen näitten asioitten kanssa joka päivä. Kaikki ihmiset on samanlaisia. Kaikki käy kakalla”, Ilta sanoo vakavalla naamalla.

Mediassa on käsitelty viime aikoina nuorten naisten tarinoita musiikkibisneksessä, joka ei ole tunnetusti kohdellut kaikkia kovin reilusti

“ Mä koen, että mä tuun tosi hyvistä lähtökohdista, ja että mä oon oppinu pienestä pitäen aika hyvin omat rajat, sellaiset mitä mä jaksan, ja mihin mä pystyn, ja mihin mä en haluu mennä. Mutta siitä huolimatta, tottakai, kun mä 18-vuotiaana muutin Helsinkiin, niin kyl siinä oli aika paljon opettelemista just näitten rajojen, ja muitten kanssa. En tarkota sitä, että joku käyttää mua hyväks tai mitään, vaan päätöksenteko on ollu mulle vaikeeta”, Ilta kertoo.

“ Mä oon vähän sellainen miellyttäjäihminen. Oon joutunu opettelee, et mikä on just mua ja mitä mä haluun. Mun mielestä mulle kaikki on ollu superkunnioittavia. En oo ikinä kohdannu mitään “levysetämäistä” käytöstä. Totta kai se tarvii sellaista tietynlaista pippurisuutta, että on jalat maassa ja tietää kuka on, niin täällä pärjää ihan tosi hyvin”, laulaja kertoo kokemuksistaan.

Ilta esitti tuttujen kappaleidensa lisäksi myös uutta materiaalia vielä julkaisemattomalta albumiltaan.

Iltalla on sosiaalisen median alustalla, Instagramissa, lähemmäs 22 000 seuraajaa, josta seuraa hänen mielestään myös vastuuta. Hän hahmottelee rennosti sitä minkälainen esikuva hän haluaisi olla.

“Ehkä sellainen oma ittensä ja sellainen aito, eikä tarvi muuntautua minkäänlaiseksi. Sellanen, että terveellä itsetunnolla tykkää itestään.”

Tulevaisuudessa voisi olla sijaa kansainvälisillekin valloituksille

“ Toi eka albumi tulee ja odotan innolla, että pääsen rundaamaan sen tiimoilla. Sitten saa nähä, täällä Suomessa jonkun verran, ja jossain vaiheessa haluisin lähteä kans ulkomaille, ihan vaan testaamaan. Se on vaan, että haluan tietää ja kokea ite sen asian. Oon puoliks saksalainen ja Saksa ja Berliini vetää mua puoleensa”, Ilta kertoo.

Ranta alkoi täyttyä ihmisistä, joten lopetimme haastattelun Iltan mennessä valmistautumaan esitykseensä.