Niko Savolainen on harrastanut taekwondoa yli kymmenen vuotta. (KUVA: Rasmus Pesonen)

Suurin osa ihmisistä varmasti tietää, että taekwondo on kamppailulaji, mutta harva osaa kertoa siitä juurikaan enempää. Laji voidaan jakaa WTF- ja ITF-taekwondoon, joiden erona on se, että WTF-taekwondossa käytetään suojia. 17-vuotias lukiolainen Niko Savolainen on kokenut WTF-taekwondon harrastaja, ja hän kertoo seuraavaksi niin lajistaan yleisesti kuin myös omista kokemuksistaan sen parissa.

Miten vertaisit taekwondoa muihin kamppailulajeihin?

“Taekwondolle on muihin kamppailulajeihin verrattuna tyypillistä se, että potkut ovat suuressa roolissa. Toisin kuin nyrkkeilyssä, vapaaottelussa ja potkunyrkkeilyssä taekwondossa on selkeitä itsepuolustautumistekniikoita. Myös lajin monipuolisuus erottaa sen monesta muusta kamppailulajista.”

Kertoisitko jotain lajissa käytettävistä suojista?

“Harjoituksissamme suojia tulee käytettyä suhteellisen vähän. Sen sijaan otteluharjoituksissa ja varsinaisissa kisoissa käytettäviä suojia ovat kypärä, rintapanssari, taekwondohanskat, sekä sääri-, hammas- ala- ja käsivarsisuojat.”

Potkut päähän ovat taekwondossa sallittuja, joten onko laji samalla tavalla terveydelle haitallinen kuin vaikkapa nyrkkeily?

“Tottakai päähän kohdistuvat potkut ovat aina terveydelle haitallisia, mutta kisoissa käytettävä kypärä lieventää niiden kovuutta ainakin jonkin verran.”

Milloin ja miten aloit harrastaa taekwondoa?

“Vuonna 2008, kun isäni ilmoitti minut peruskurssille.”

Mistä pidät erityisesti lajissa?

“Pidän potkuista, etenkin näyttävistä sellaisista. Mielenkiintoni kohteita ovat myös itsepuolustukset, joihin sisältyvät nyt korkealla vyöasteella tehdyt muovipuukko- ja -asetekniikat. Lisäksi pidän salimme yhteisöllisyydestä ja kunnioituksesta niin salia, muita harjoittelijoita kuin varsinkin mestaria kohtaan.”

Kuinka usein harrastat lajia tällä hetkellä?

“Kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin tunnin ja lauantaisin tunnin ja viisitoista minuuttia.”

Entä enimmillään?

“Useampi vuosi sitten saatoin käydä harjoituksissa noin kolme kertaa viikossa.”

Oletko kilpaillut lajissa?

“En ole.”

Minkä värinen vyö sinulla on?

“Musta vyö.”

Monenneksiko paras se on?

“Värivöistä se on paras, mutta mustaan vyöhön on vielä mahdollista saada daneiksi kutsuttuja merkkejä kymmenen kappaletta. Jokainen näistä daneista vaatii erillisen vyökokeen. Jokaisen uuden danin saamiseksi pitää oppia uusia lajiin kuuluvia taitoja.”

Oletko harrastanut jotain muuta liikuntaa taekwondon ohella?

“Kyllä. Harrastin parkouria neljän vuoden ajan, mutta lopetin sen jo noin pari vuotta sitten. Olen myös käynyt salilla viikoittain.”

Onko mielenkiintosi lajia kohtaan pysynyt ennallaan?

“Hyvin pitkään mielenkiintoni lajia kohtaan pysyi korkealla, mutta viime aikoina se on alkanut pikkuhiljaa vähenemään. Olen kuitenkin harrastanut sitä jo yksitoista vuotta ja katson tästä syystä motivaationi vähenemisen olevan luonnollinen asia.”

Aiotko kuitenkin jatkaa harrastamista?

“Suunnitelmissani on lopettaa lajin harrastaminen tämän vuoden keväällä.”

Aiotko alkaa harrastaa jotain taekwondon tilalla?

“Kyllä. Ajattelin aloittaa syksyllä telinevoimistelun, minkä lisäksi aion jatkaa saliharjoittelua.”