Yhteisen hyvän asialla

Toiminnanjohtaja Tarja Orlowin työhuoneessa kiire ei tunnu, vaikka tekemistä riittää

 

 

Keravalla Talkoorenkaassa ja Hyvinvointiakatemiassa uskotaan vapaaehtoisuuteen

 

 

Miksi lähteä mukaan vapaaehtoistyöhön?

– Miksi ei? kysyy keravalaisen Talkoorenkaan toiminnanjohtaja Tarja Orlow.

– Mukaan lähteminen on positiivinen riski, jatkaa hän.

 

Minkä ihmeen Talkoorenkaan ja mitä vapaaehtoistyötä?

 

Keravalaisille ja lähialueella asuville Talkoorenkaan nimi on vilahdellut siellä täällä, mutta mitä toiminta oikein pitää sisällään. Siitä oli otettava selvää.

 

Kipuan Aleksis Kivenkatu 19:ssä sijaitsevan Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksen toiseen kerrokseen. Yläkerrassa vastaan kipittää pikkuruinen chihuahua mukanaan lämpimästi tervehtivä emäntä. Tuntuu heti, että tämän toiminnanjohtajan kanssa minulla ei ole kiire. Istutaan. Saa hengähtää. On kotoista.

 

Aloittelemme juttutuokiotamme Talkoorenkaan toiminnan historiasta.

Reilut 26 vuotta sitten, vuonna 1991, pieni porukka pystytti Vanhustenviikon aikana Keravan Aleksintorille pöydän ja sen päälle kyltin: ”Laman torjuntapiste”. Ryhmä oli saanut alkunsa Keravan seurakunnan aloitteesta ja sille oli asetettu tavoitteeksi ottaa yhteyttä kaupungin sosiaali- ja terveystoimeen sekä sopiviin yhteistyötahoihin. Tehtäväksi oli annettu suunnitella vanhusten vapaaehtoista toimintaa Keravalle.

 

Lama-ajan ihmiset innostuivat asialle, ja viikon aikana pöydän ääressä oli käynyt rustaamassa yli 50 vapaaehtoista nimensä listaan. Hopeahovin palvelutalon kellarihuoneessa, toiminnan ensiaskeleita otettaessa, nimettiin ryhmä Talkoorenkaaksi.

 

Noista ajoista tehtäväkenttä on laajentunut huikeasti. Talkoorengas on saanut rinnalleen Hyvinvointiakatemian, joka järjestää koulutusta sekä tilaisuuksia ihmisten henkiseksi opiksi ja virikkeeksi. Mielekkään tekemisen tukemiseksi. Ohjelmassa on ranskaa, viroa, englantia, tietotekniikkaa, laulukerhoa, neulekahvilaa, jumppaa, joogaa ja monia muita opiskeluryhmiä. Niitä kaikkia vetävät vapaaehtoiset. Siis ihmiset, jotka antavat työpanoksensa ilmaiseksi. Myös osallistujille ryhmät ovat ilmaisia.

 

 

Rahoitus on anottava joka vuosi uudelleen

 

 

-Vapaaehtoisemme tekivät viime vuonna yli 10 000 tuntia vapaaehtoistoimintaa. Tästä noin 4000 tuntia oli sairaalavapaaehtoisten työtä, toteaa Tarja Orlow.

 

Sairaalavapaaehtoiset ovat yhden tai useamman potilaan seurana, järjestävät vaihtelua päivään, voivat auttaa ruokailussa sekä sopimuksesta vaikka saattaa potilaita tutkimuksiin esimerkiksi Peijakseen. Lasken, että 4000 tuntia on yli sata työviikkoa. Pohdimme Tarja Orlowin kanssa vaihtoehtoa, että hoidon järjestäjä maksaisi sen? Tai palvelua ei olisi?

 

Talkoorenkaan ja Hyvinvointiakatemian vapaaehtoistyö on ollut alusta lähtien järjestelmällisesti toteutettua. Vapaaehtoiset käyvät vapaaehtoistyönkurssin. Sairaalavapaaehtoisille on oma koulutus, jossa vapaaehtoistyö selkeästi rajataan. Myös kuolevan saattohoitoon on mahdollista kouluttautua.

 

Suurin osa asiakaspyynnöistä tulee Keravan kotihoidon piiristä. Aamupäivisin on mahdollista soittaa ja kertoa, millainen tuen tai rinnalla kulkemisen tarve tänään on.

 

On myös erikseen kirjastoystäviä ja atk-tukitiimi. Talkoorenkaan varavaarit ja -mummot taas löytää Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahviloista.

 

Vaikka Talkoorenkaan ja Hyvinvointiakatemian toiminta on jo vakiintunutta, on rahoitus toimintaan perusteltava ja haettava joka vuosi uudelleen. Suurimmat avustukset on saatu Raha-automaattiyhdistyksen, sittemmin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen, STEA:n, kautta. Keravan kaupunki tuki vuonna 2016 toimintaa 17 000 eurolla.

 

STEA:n kautta saatu rahoitus vuonna 2016 Talkoorenkaan ja Hyvinvointiakatemian toimintaan oli 108 000 euroa.

 

– Esimerkiksi projekteja ei voida toteuttaa, koska suunnitelmia voidaan tehdä vain vuosi kerrallaan, sanoo Orlow

 

 

 

Tatjana vastaa yhdessä työparinsa Marjan kanssa kahvila Kaisankammarin palvelusta

 

 

Tettiläisistä Löytävään vanhustyöhön

 

Lähdemme kierrokselle taloon. Vapaaehtoisen Hyvinvointityön keskus, jossa Talkoorengas ja Hyvinvointiakatemia toimivat, sijaitsee Savion Kirjapainon tiloissa Keravan keskustassa. Tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille.

 

– Tilat ovat nyt hyvät ja riittävät, toteaa Orlow.

 

Viereisen huoneen ovi on auki. Huoneessa kaksi nuorta tekee työtä pöydän ääressä keskittyneen näköisenä. Nuoret esittäytyvät Elleniksi ja Ellaksi. He ovat 9.luokan TET-harjoittelussa kadun toisella puolella sijaitsevasta Sompion koulusta. Tytöt kertovat viihtyvänsä hyvin työharjoittelupaikassaan.

 

Tarja Orlow kertoo, että tettiläisten lisäksi talossa voi työskennellä esimerkiksi työllistettyjä ja pitkäaikaiskuntoutujia. Tällä hetkellä mukana työpäivää jakamassa on myös yksi oppisopimusopiskelija, josta valmistuttuaan tulee merkonomi.

 

-Varsinaisia vapaaehtoistyöntekijöitä on noin 200, näistä miehiä on noin 20%. Yhdellä vapaaehtoisella voi olla useampi ystävä, summaa Tarja Orlow.

– Vapaaehtoisista parikymmentä on ollut mukana alusta asti – 24 vuotta, laskee hän.

 

Alakerrassa, Kahvila Kaisankammarissa, tapaamme Marjan ja Tatjanan sekä tällä hetkellä toimistossa työskentelevän Maaritin. Marja ja Tatjana vastaavat kahvilasta aina herkkujen leipomisesta saakka. Myös kahvilaan voi hakeutua vapaaehtoiseksi. Tällöin tehtävänä on ottaa kontolleen isäntänä tai emäntänä toimimisen erilaisten tilaisuuksien tarjoiluissa.

 

Toimistosta kahville tullut Maarit kertoo uudesta käynnistymisvaiheessa olevasta toimintamuodosta: Löytävästä vanhustyöstä. Löytävän vanhustyön ideana on tavoittaa vanhukset, jotka eivät syystä tai toisesta itse aktivoidu kodin ulkopuolelle muiden mukaan.

 

 

Toiminnanjohtaja Orlowia kutsuvat muut päivän työt.

 

 

Lopetamme haastattelun kysymykseen, mitä haaveita hänellä on tulevan toiminnan suhteen.

Orlow miettii hetken. Sitten hän vastaa pohtien:

 

-Jos rahaa olisi enemmän, palkkaisin lisää työntekijöitä.

 

Aamupäivän tutustumisen tuloksena ajatus on helppo uskoa.

 

 

 

 

Vastaa

Tuoreimmat