Vuosisatoja vanha vähemmistö on pyyhkiytymässä Myanmarissa pois väkivaltaisesti

Photo credit: Wikipedia

Myanmarissa on tapahtumassa yksi suurimpia etnisiä puhdistuksia pitkiin aikoihin, kun vajaat puoli miljoonaa Rohingyan muslimia pakenee väkivaltaisuuksia naapurimaahan Bangladeshiin.

Kun pitkään odotettu Aung San Suu Kyin puhe tiistaina 19.9. oli ohi, olivat useiden YK:n jäsenmaiden johtajien reaktiot melko viileitä. Myanmarin johtaja Suu Kyi jätti puheessaan paljon kysymyksiä auki, jotka voidaan tulkita usealla eri tavalla. Vaikka hän tuomitseekin kaikenlaisen ihmisarvojen polkemisen ja laittoman väkivallan, tarjosi puhe hyvin vähän, jos yhtään, ratkaisuja ongelmaan.

Useat valtionjohtajat ovat jo tehneet päätöksiä toimenpiteistä tilanteen vakauttamiseksi. Iso-Britannia on lopettanut Myanmarin armeijan koulutukset ja muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaatii väkivaltaisuuksien lopettamista ja hän haluaa varmistaa humanitäärisen avun vapaan pääsyn pakolaisten avuksi.

OPPIKIRJAESIMERKKI ETNISESTÄ PUHDISTUKSESTA

YK:n mukaan Myanmarissa on juuri nyt menossa etninen puhdistus, jonka kohteena ovat jo 1100-luvulta Myanmarin valtion alueella asuneet Rohingyan muslimit. Arviolta 421 000 ihmistä, joista yli puolet lapsia, on jo paennut väkivaltaisuuksia viereiseen Bangladeshiin. Myanmarin hallituksen joukot, omista väitteistään huolimatta, sekä buddhalainen Rakhine-yhteisö ovat polttaneet tämän vähemmistön kyliä ja silminnäkijöiden mukaan harjoittaneet silmitöntä väkivaltaa muun muassa raiskaamalla ja tappamalla ihmisiä.

– He eivät luota toisiinsa ja tilanne on valmis räjähtämään, kertoi Myanmarin valtiosihteeri Tin Maung Swe Reutersille eri uskontoryhmien väleistä.

Tasaisin väliajoin on maailma todistanut samantyyppisiä tapahtumia, jotka nyt ovat Myanmarissa käynnissä. Jo ennen toista maailmansotaa olivat juutalaiset silmätikkuina ja sen jälkeen olemme nähneet muun muassa Ruandan, Kosovon sekä Syyrian julmuudet, joihin ei kyetty tarpeeksi nopeasti reagoimaan.

VALTION JA KANSAKUNNAN EROT TULEVAT ESIIN

Valtion määrittely on verrattain yksinkertaista: Valtiolla on rajat, oma alue, sekä oma hallinto. Kansakunnan määrittelyssä ei voida mennä samojen sääntöjen mukaan: Kansakunta ja sen levinneisyys ei piittaa valtion rajoista tai virallisista kansallisuuksista ja tämä aiheuttaa juuri nyt Myanmarissa paljon ongelmia.

Kansakunta jonka nyt kuuluisi olla yhtenäinen, on revennyt uskonryhmien vuoksi ja suurena enemmistönä elävä buddhismi pyrkii tällä hetkellä tukahduttamaan islamin uskoa harjoittavat ihmisryhmät. Alueella vuosisatoja olleet Rohingyan muslimit ovat kärsineet syrjinnästä muun muassa työpaikkojen tai armeijaan pääsyn osalta.

Myanmarin valtion sisällä on selkeitä jakolinjoja uskonryhmien suhteen ja lähes 90 prosentin enemmistössä elävät buddhalaiset ovat pitäneet muita uskontokuntia pilkkanaan koko valtion sisällä jo vuosikymmeniä.

HELPPOJA RATKAISUJA EI OLE

Tällä hetkellä maailman johtajien, YK:n, sekä Myanmarin johdon osalta olemme kuulleet ainoastaan puhetta. Tekoihin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti, jotta väkivaltaisuudet voidaan lopettaa ja estämään kokonaisen ihmisryhmän tuho.

Mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Ensin pitäisi varmistaa esteetön ja turvallinen pääsy YK:n avulle, jonka jälkeen voidaan päästä keskustelupöytään ja sopia väkivallattomista toimenpiteistä. Valitettavasti uskonto on ympäri maailmaa saanut liikaa jalansijaa valtioiden päätöksien teon koneistoissa, jotta asioista voitaisiin päättää tasa-arvoisesti, joten Myanmarin valtion johto ja kansa ovat tässäkin tapauksessa avainasemassa ratkaisujen saamiseksi.

Lähteet: NY Times ja Reuters

Tuoreimmat