Vettä kuihtuneelle- Asunnottomien Yö

 

Vettä pienelle janoiselle. (Kuva: Sofia Suokko)

Vettä pienelle janoiselle. (Kuva: Sofia Suokko)

17.10. Asunnottomien yö. Itse päivän nimikin kertoo jo surullisen paljon. Päivä, jolloin keskitymme vähempiosaisiin. Päivä, jolloin keskitämme energiamme heidän auttamiseen ja tukemiseen.

 

17.10. YK:n kansainvälinen, virallinen päivä köyhyyden poistamiseksi. Tänä päivämääränä, joka vuosi, taistellaan köyhyyttä ja sitä seuraavaa asunnottomuutta vastaan.

 

Asunnottomien yötä on Suomessa vietetty vuodesta 2002 lähtien, vähintäänkin 20 eri paikkakunnalla, joka tekee asunnottomien yöstä myös yhden suurimmista sosiaali- ja terveysalan jokavuotisista mielenosoituksista.

 

Suomessa asunnottomien määrä on ollut laskussa jo kymmenien vuosien ajan: vielä 1980-luvulla asunnottomia oli Suomessa 18000. Vuonna 2015 määrä oli 7000-8000. Joka tapauksessa tarve tuelle ja avulle on suuri; tuhannet joka päivän ihmiset ovat vailla asuntoa ja vailla riittävää valtion tukea.

 

Tämän vuoden asunnottomien yön pääteemana on asunnottomuuden ennaltaehkäisy:

 

”Laajaa asuntopulaa voitaisiin ehkäistä tämän päivän Suomessa esimerkiksi halventamalla vuokria. Vuokrat asunnoille ovat tänä päivänä aivan järkyttäviä, joka suoranaisesti lisää asunnottomuutta nykypäivänä. Tarvitaan lisää pieniä, halvempia vuokra-asuntoja niille, jotka eivät näitä nykypäivän korkeita vuokria pysty

Katja Valtonen-Puhe-Aka ja Riina Aikio-Pelkonen. (Kuva: Sofia Suokko)

Katja Valtonen-Puhe-Aka ja Riina Aikio-Pelkonen. (Kuva: Sofia Suokko)

maksamaan”, kommentoi sosiaaliohjaaja Katja Valtonen Puhe-Aka Espoontorilla.

 

17.10. Klo 17:30, Espoon keskusta. Vaikka syy päivän tapahtumalle on kieltämättä karu, tuntuu suurin osa ihmisistä olevan pirteällä ja hyvällä tuulella Espoontorilla. Paikallaolijoiden ikähaarukka menee hyvinkin laidasta laitaan, todistaen asunnottomuuden koskevan kaikkia ikäpolvia nykypäivän Suomessa, nuoresta aina vaariin asti.

 

”On tää aika hullua koittaa selvitä kolmellasadalla eurolla kuussa, minkä valtio tarjoaa. Eihän sillä kukaan selviä!”, kommentoi keski-ikäinen espoolaismies.

 

Tunnelma on silti korkealla: ”Battle Scarred Veterans” niminen bändi soittaa tunnettuja rock-kappaleita, ja tarjolla on ilmaista kahvia, pullaa sekä grilliruokaa. Espoolaiset ovat myös lähettäneet tapahtumaa varten jaettavaksi ilmaisia vaatteita; villasukkia, kaulahuiveja, pipoja sekä hansikkaita. Kaikkea hyödyllistä ja lämmintä kylmeneviä syysiltoja varten.

 

Espoontorilla monet eri järjestöt ovat mukana illan kulussa; Espoon lähiseurakunta, Manna-Apu, Espoon Asunnot ja Espoon Kipinä ovat vain muutamia järjestöjä, jotka ovat mukana järjestämässä ja edesauttamassa tapahtumaa.

 

”Tällaisena iltana toimenkuvaani kuuluu yleinen terveysneuvonta niille, jotka sitä tarvitsevat ja haluavat, sekä mahdollinen tuki ja informaation jakaminen päihteidenkäyttäjille”, kertoo sairaanhoitaja Riina Aikio-Pelkonen.

 

19:00. Espoon Matinkylässä on hartaampi sekä lievästi uskonnollisempi tunnelma. Kaivo-kerhotila on varattu tapahtumalle kello yhdeksään asti. Kerhotilan edessä on pari grilliä sekä useita laatikoita täynnä vaatteita, joita jaetaan täysin ilmaiseksi. Jonot kahville ja grilliruoalle ovat pitkät, mutta kaikki tuntuvat olevan positiivisella sekä energisellä tuulella viileästä kelistä huolimatta.

 

Pullaa ja kahvia on täälläkin tarjolla, ja paikallisia on saapunut sankoin joukoin kuulemaan kirkon- sekä sosiaalityöntekijöiden puheita. Paikalla on myös edustamassa Espoon kaupungin suun terveydenhuolto.

 

Surullisia tarinoita kuulee joka puolelta, jos pitää korvansa auki: tarinoita siitä, kuinka naapuri on juuri menettänyt asuntonsa, eikä ole paikkaa missä yöpyä. Tai kuinka ystävällä ei ole tarpeeksi lämpimiä vaatteita, ja kuinka on niin kylmä, että hädin tuskin selviää yön yli ulkona.

 

Seinillä on monia, inspiraatiota herättäviä lauseita: ”dream of tomorrow – unelmoi huomisesta”, ja ”love will save the day – rakkaus pelastaa päivän” sekä ”live your life now, not tomorrow – elä elämääsi tänään, älä huomenna” ovat vain muutamia esimerkkejä.

 

Paikalle saapuu esiintymään myös vieraaksi Tommi Läntinen akustisen kitaran kera. Hän soittaa muutaman kappaleen, ja puhuu hyvin avoimesti ja rehellisesti yleisön kanssa; kuinka rankkaa oli elää päihdekierteessä, ja kuinka upeaa nyt on juhlia neljää vuotta raittiina. Hänen viestinsä yleisölle on selkeä, kuten koko illan teema: toivoa on kaikille, meistä jokaiselle.

 

 

 

Vastaa

Tuoreimmat