Verkostotyötä vahvemmaksi: “Kodittomista huolehtivien asumisyksiköiden olisi tärkeää olla aktiivisemmassa vuoropuhelussa keskenään”

Astuessani Rastilassa sijaitsevaan Kodittomien Tuki ry:n toimistotiloihin, voi ilmapiiristä aistia kotoisan tunnelman. Tuoreen kahvin tuoksu ja lempeä vastaanotto luovat mukavan startin muuten usvaiselle ja sateiselle perjantaiaamulle. Kello lyö vasta vaille kahdeksaa ja Kodittomien Tuki ry:n palveluvastaava Sari Markkanen aloittelee päiväänsä reippaalla tahdilla.

“Työpäiväni ovat valtavan vaihtelevia”, Markkanen aloittaa, kun kysyn hänen työkuvansa peruspäivästä.

“Teen töitä hallinnollisista asioista asiakastyöhön saakka, mikä kattaa melkoisesti hommaa”, hän jatkaa reippaasti.

Kodittomien Tuki ry on 50-luvulta asti toiminut kristillinen yhdistys, joka tarjoaa helsinkiläisille naisille ja perheille päihteetöntä asumista. Yhdistyksen tarjoamat asunnot voidaan kuitenkin jakaa asumistuettuihin sekä suoriin vuokrauksiin. Myös päihdekuntoutujille on tarjolla väliaikaisia asuntoja.

“Päihdekuntoutujat asuvat pääosin kalustetuissa soluasunnoissa asumispalvelusopimuksella, kun taas tuetut asukkaat ja suoravuokralaiset asuvat vuokralla yksiöissä tai isommissa asunnoissa”, Markkanen kertoo.

Yhdistyksen asuntoihin ihmisiä on pyrkinyt muun muassa perheväkivallan ja päihteidenkäytön seurauksena.

Kodittomien Tuki ry:n Lokitiellä sijaitsevan yksikön asukastupa, johon asukkaat voivat kokoontua vapaa-ajanviettoon

Kodittomien Tuki ry:n Lokitiellä sijaitsevan yksikön asukastupa, johon asukkaat voivat kokoontua vapaa-ajanviettoon

“Kodittomista huolehtivien eri toimijoiden asumisyksiköiden tulisi olla aktiivisemmassa vuoropuhelussa keskenään”

Markkasen mielestä parantamisen varaa olisi erilaisten asunnottomille suunnattujen yksiköiden verkostotyössä. Esimerkiksi vuoropuhelun avulla saataisiin yhteistyötä tiiviimmäksi.

“Silloin eri yksiköt saisivat enemmän perspektiiviä alansa sisältöön ja toiminnan kehittämiseen”, Markkanen jatkaa.

Markkanen näkee kokemusten jakamisen myös voimaannuttavana työssä jaksamisen kannalta.

“Apua tulee saada ongelmiinsa, sillä täytyy muistaa, että kuka tahansa meistä voi päätyä esimerkiksi päihdeongelmaiseksi”

Markkanen kertoo työnsä parhaimpina puolina olevan sen vaihtelevuus sekä eri ihmisten selviytymistarinat.

“Silloin huomaa työnsä tärkeyden, kun näkee ihmisen nousevan synkistä vaiheistaan ylöspäin”, Markkanen avautuu.

“Moni asiakkaistamme on saapuessaan ajautunut ongelmiin vuokranmaksujen kanssa ja vuokra-asuntojen hankkiminen yleisiltä asuntomarkkinoilta on vaikeaa”.

“Tällöin esimerkiksi päihdeongelmaisen on hyvin tärkeää saada apua asunnottomuuteensa, jotta ongelmia saataisiin vähennettyä”, Markkanen toteaa.

”Ilman asuntoa on melko mahdoton raitistua”, hän jatkaa.

Kodittomien Tuki ry tarjoaa päihdekuntoutujille asumispalvelujaa, jonne kuntoutujat sijoitetaan Päihdepoliklinikan kautta. Kuntoutujalla on oltava asumisen aikana hoitosuhde jonkin päihdepoliklinikan tai muun vastaavan tahon kanssa. Verkostotyö hoitotahon kanssa on erittäin tärkeää. Tuetut asukkaat saapuvat Helsingin kaupungin Asumisen tuen SAS-työryhmän ohjaamina ja suoravuokralaiset tulevat eri tahojen kautta tai ottavat itse yhteyttä.

 

 

Hanna-Katri Eskelinen

Vastaa

Tuoreimmat