Veikkausliigasta pudonnut 110-vuotias jalkapalloseura HIFK jatkaa Ykkösessä

HIFK:n kaksi vuotta kestäneet Veikkausliiga-pelit päättyivät, kun HIFK putosi Ykköseen.

HIFK Fotboll on Helsingin Jalkapalloklubin (HJK) lisäksi toinen helsinkiläinen pääsarjatason jalkapalloseura. Näiden molempien joukkueiden välisiä kuumia Stadin derbyjä ei Veikkausliigassa seuraavalla kaudella enää pelata, sillä HIFK putosi Ykköseen, Suomen toiseksi korkeammalle sarjatasolle.

Viime kausi yhtä painajaista

Kausi 2017 Veikkausliigassa ei sujunut HIFK:lta mallikkaasti. Joukkue sijoittui 12 joukkueen Veikkausliigassa sijalle 11, joten HIFK joutui karsimaan sarjapaikastaan Ykkösen voittajan, espoolaisen FC Hongan kanssa. Karsintasarjan voittaja säilyttäisi paikkansa korkeimmalla sarjatasolla, häviäjää taas kutsuisi paikka Ykkösessä.

Ensimmäinen karsintasarjan kahdesta ottelusta pelattiin 1.marraskuuta Espoon Tapiolassa. Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, joten ratkaiseva ottelu pelattaisiin Töölön jalkapallostadionilla 4.marraskuuta.

Ratkaisevan ottelun 28.minuutilla FC Honka meni vieraissa 0-1-johtoon Ilari Äijälän laukomalla maalilla. HIFK:n Pekka Sihvola kuitenkin tasoitti ottelun 1-1:een lisäajalla, mutta se ei riittänyt: FC Honka nousi Veikkausliigaan vierasmaalisäännön turvin, ja HIFK:ta kutsui ainakin yksi kausi alemmalla sarjatasolla Ykkösessä.

– Kyllähän tämä sattuu, ja varsinkin nyt, kun näki, miten HIFK:n kannattajat tulivat kentälle. Siinä tuli tippa silmään, kun tietää, miten paljon se merkitsee heille. Itse kaikkeni antaneena se ei valitettavasti riittänyt tänään, HIFK:n Mikael Forssell harmitteli tappiota.

110 vuotta stadilaista jalkapalloa

HIFK Fotboll perustettiin vuonna 1907. Seuran jalkapallojaosto on osa vuonna 1897 perustettua HIFK:ta, jonka lajeihin kuuluu nykyään myös jääkiekko.

Ensimmäisen jalkapallo-ottelunsa HIFK pelasi 17.toukokuuta vuonna 1908. Vastustajana oli jo edesmennyt jalkapalloseura Sportklubben Unitas. HIFK voitti ottelun 2-1. Seuraavalla kaudella 1909 HIFK voittaa SM-hopeaa, kun Palosaaren Urheiluseuran jalkapallojaosto (PUS) voittaa loppuottelussa mestaruuden maalein 4-0.

Ensimmäistä Suomen mestaruutta saadaan odottaa 23 vuotta, kun HIFK voittaa mestaruuden kaudella 1930. Sitä ennen mestaruudesta oltiin pelattu Cup-järjestelmällä, ja HIFK oli hävinnyt aiemmat loppuottelut vuosina 1909, 1912, 1928 ja 1929.

Vahva edustus olympialaisissa

1900-luvulla Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on ollut mukana myös olympialaisissa. HIFK on ollut vahvasti edustettuna silloin, kun Suomi on päässyt osallistumaan olympialaisten jalkapalloturnauksiin.

Vuoden 1912 Tukholman olympialaisissa Suomi sijoittui neljänneksi hävittyään pronssiottelussa Hollannille. Suomen joukkueen runko koostui pääasiassa juuri HIFK:n pelaajista. Kaudella 1936 HIFK voiti SM-pronssia ja Suomi osallistui jälleen olympialaisiin, tällä kertaa Berliinissä. Suomen joukkueessa oli mukana neljä HIFK:n pelaajaa. Toistaiseksi viimeisen kerran Suomi on ollut mukana olympialaisten jalkapalloturnauksessa Helsingissä kesällä 1952. Tuolloin HIFK:sta oli mukana vain yksi pelaaja, paremmin näyttelijänä tunnettu Åke Lindman. Lindmanin tunnetuimpia roolitöitä oli alikersantti Lehto Edvin Laineen ohjaamassa Tuntematon Sotilas -elokuvassa. Ensimmäinen kausi HIFK:ssa oli Lindmanille menestys, kun HIFK voitti mestaruuden kaudella 1946-1947. Åke ei kuitenkaan itse saanut nimeään mestarien listalle, sillä hänen teatterityönsä veivät niin paljon aikaa, että ottelumäärä jäi liian vähäiseksi.

Kauden 1957 päätteeksi HIFK palasi mestaruussarjaan Lindmanin johdolla, ja otti pronssia vuonna 1958. Mestaruutta saatiin juhlia jälleen kaudella 1959. Åke ei valitettavasti saanut taaskaan nimeään mestaruuslistaan, sillä töiden takia ottelumäärä jäi liian vajaaksi.

Alemmat divisioonat tutuiksi

HIFK on ollut myös Ykköstäkin alemmalla sarjatasolla. Kauden 1972 päätteeksi HIFK putosi 1.divisioonaan, eikä sen jälkeen ole enää pelannut ylimmällä sarjatasolla. Alamäki jatkui kaudella 1974, kun seura putosi 2.divisioonaan. Kakkosdivarissa oltiin vielä neljä vuotta, kunnes 1978 pudottiin pykälää alemmas 3.divisioonaan. Kolmosdivaria kesti vain vuosi, ja 1979 HIFK:lla koitti ensimmäinen kausi 4.divisioonassa.

Neljä vuotta kestäneen nelosdivarin jälkeen HIFK nousi kolmosdivariin kauden 1983 päätteeksi. Neljä vuotta oltiin myös kolmosdivarissa kunnes 1987 nousu kakkosdivariin varmistui. HIFK:lta kesti lähes 10 vuotta ennen kuin se nousi Ykköseen kauden 1998 päätteeksi. Kaudella 2003 FC HIFK luopui Ykkösen sarjapaikastaan, ja joukkueen pelaajat jatkoivat vuonna 1999 perustetussa HIFK/2-joukkueessa, joka toimii nykyään HIFK:n edustusjoukkueena. Tuolloin seura pelasi vielä Nelosessa.

Vaikeuksien kautta muutamaksi kaudeksi Veikkausliigaan

Kaudella 2004 HIFK sijoittui Nelosen omassa lohkossaan toiseksi ja voitti karsintaottelun. Nousu Kolmoseen kuitenkin kariutui, koska uudelle Helsingin piirin joukkueelle ei ollut tilaa siellä. Lopulta nousu Kolmoseen tapahtui kauden 2005 päätteeksi. Jalkapallon Suomen Cupissa seura selviytyi viidennelle kierrokselle ja hävisi Fair Play-finaalin IFK Wilmanstradille. HIFK/2 perustetaan uudelleen, joka aloitti Kuutosessa ja pelaa nykyään Kolmosessa.

Kakkoseen HIFK:n edustusjoukkue nousi kaudella 2007, ja vietti siellä kolme vuotta, kunnes vuonna 2010 se onnistui nousemaan Ykköseen. Ykkösessä HIFK oli neljä vuotta, ja 43 vuoden tauon jälkeen vuonna 2014 joukkue nousi jälleen Veikkausliigaan.

Veikkausliigassa laskua

Ensimmäisellä Veikkausliiga-kaudellaan HIFK sijoittui seitsemänneksi. Seuraava kausi 2016 sujui huonommin, sillä HIFK sijoittui tuolloin kymmenenneksi. Samalla kaudella HIFK:n naisten jalkapallojoukkue Stadin Mimmit aloitti toimintansa.

Viimeisin Veikkausliiga-kausi 2017 päättyi HIFK:lta Ykköseen putoamiseen. Taistelu ylimmästä sarjatasopaikasta Stadissa alkaa jälleen.

Teksti ja kuva: Pekka Luokkala

Lähteet: