Vegaaninen joulu, uhka vai mahdollisuus?

 

 

Miten toteuttaa vegaaninen joulu? Perheessä olevat vegaanit voi tuottaa päänvaivaa, jos  ruokavalio ei ole tuttu. Vegaanisen joulun toteuttaminen on kuitenkin aika helppoa. Tässä kootut vinkit sen toteuttamiseen.

 

 

Riisipuuro

 

Jouluaamu alkaa useimmissa perheissä riisipuurolla. Riisipuuron voi helposti tehdä myös ilman lehmänmaitoa. Puuroon voi kokeilla eri kasvismaitovalmisteita, kuten kaura- tai mantelimaitoa. Herkullisin ja kermaisin riisipuuro tulee kookosmaidosta. Riisipuuroon kuuluvat kaneli ja sokeri on luontaisesti vegaanisia.

Riisipuuro kanelilla kuuluu jouluun.

 

 

Makeat herkut

 

Suurin osa kaupassa myytävistä pipari- ja torttutaikinoista ovat vegaanisia. Myös valmiita pipareita löytyy vegaanisena.

Vegaaniset tuotteet voi tarkistaa sivulta http://www.vegaanituotteet.net/joulu/joulu/

Suklaakalentereita löytyy myös vegaaniversioina. Niitä löytyy isommista marketeista ja ekokaupoista.

Suklaista löytyy nykyisin myös maidottomia vaihtoehtoja. Myös esimerkiksi Fazerin Marianne –karkit sekä Vihreät kuulat ovat vegaanille sopivia makeisia.

Muita vegaanisia leivonnaisia löydät muun muassa täältä http://www.kamomillankonditoria.com/  sekä https://chocochili.net

 

 

Joululaatikot

 

Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko kuuluvat suomalaiseen jouluun. Laatikot voi valmistaa itse vegaanisesti. Hyvät ohjeet löytyväthttp://vegaaniliitto.fi/www/sites/default/files/esitteet/vegaaniliitto_jouluesite2015_web.pdf

Myös kaupoista löytyy joitain vegaanisia vaihtoehtoja. Nämä kannattaa tarkistaa www.vegaanituotteet.net/joulu/joulu/ sivulta.

 

Joulukinkku

 

Kinkkua ei voi vegaaniseksi muuttaa, mutta kinkun kaltaisia herkkuja pystyy tekemään itse. Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy seitanista tai tofusta.

Vegaanin joulukinkku resepti löytyy täältä https://chocochili.net/2008/12/vegaanin-joulukinkku/

Choco Chili -blogista löytyy myös Tofukinkun ohje https://chocochili.net/2017/11/glaseerattu-tofukinkku/

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy Vegekaupoista sekä isommista marketeista.

 

Kylmäsavulohi

 

Lohi kuuluu myös usein joulupöytään. Kylmäsavulohen korvaa kätevästi porkkalalla. Tunnetun porkkalasta teki Youtube -kanava PS. Olen vegaani. Porkkala tehdään nimensä mukaan porkkanasta. Ohjeet löytyy : https://www.youtube.com/watch?v=LqLvA-uauto sekä https://chocochili.net/2016/12/porkkanalohi/

Kaupoista löytyy nykyisin paljon vegaanisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi vegaanisia juustoja ja kasvimaitoja. Vegaanisen joulun toteuttaminen on siis nykypäivänä todella helppoa.

www.vegaanituotteet.net on hyvä apu kauppareissuun.

 

 

 

Teksti: Marianne Kokkonen

Kuvat: Flickr , Puplic Domain Pictures

Vastaa

Tuoreimmat