Varhaiskasvattajana arkisin, isänä ympäri vuorokauden – ”Elämä on jatkuvaa eskaria”

Vantaan kaupungilla taidepedagogina ja varhaiskasvattajana toimiva Mikko Dahlström, 34, on lasten kanssa tekemisissä vuorokauden ympäri. Työpaikallaan hän on parinkymmenen esikouluikäisen oma päiväkotisetä, kotona kuusivuotiaan pojan ja nelivuotiaan tytön isä. Vaihtelua työelämän ja kodin välillä ei ole.

 

”Elämä on jatkuvaa eskaria”, Dahlström nauraa.

 

Ruuhkavuosina tulee rutiineistakin nauttia

 

Varhaiskasvattajan työ vaatii jatkuvaa herkkyyttä ja läsnäoloa. Se on myös äärimmäisen kuluttavaa.

 

Kun kaiken tarmon ja energian on käyttänyt jo työpaikalla, vaarana on, ettei enää kotona jaksa olla samalla tavalla läsnä omille lapsilleen. Vapaa-aikaa on vähän ja siihen pitäisi mahtua lasten lisäksi myös omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja parisuhde.

 

”Perusasiat pitää olla kunnossa, että jaksaa. Pitää muistaa syödä, liikkua ja nukkua. Aina ei muista”, Dahlström toteaa.

 

”Viime vuonna hoksasin, mitä ruuhkavuosilla tarkoitetaan.”

 

Arki on kuluttavaa, mutta silti Mikko Dahlström on äärettömän onnellinen ihanista ja avoimista lapsistaan.

 

”Lapset opettavat yhtä lailla minua kuin itse opetan heitä.”

 

Nuori isä kertoo oppineensa jälkikasvultaan hetkessä elämisen taitoa ja arjen komiikkaa.

 

”Jos lapsi hampaita pestessään vääntelee naamaansa peilin edessä, voi tilanteesta rakentaa vanhemman ja lapsen yhteisen hassutteluhetken”, mies hymyilee.

 

Vanhempien tarjottava lapsilleen mahdollisimman laaja tunneskaala

 

Mikko Dahlström pyrkii olemaan mahdollisimman positiivinen roolimalli jälkikasvulleen. Hän tahtoo kasvattaa puolisonsa kanssa omat lapsensa avoimiksi ja reippaiksi ihmisiksi, jotka pitävät huolta itsestään ja lähimmäisistään.

 

Kannustukseen ja kehuun perustuva malli on peräisin omalta äidiltä. Tätä kasvatusmallia Dahlström toivoo välittävänsä eteenpäin.

 

”Toivon, että omat lapseni uskaltavat näyttää tunteensa ja olla rohkeasti juuri sitä, mitä he haluavatkaan olla.”

 

Mikko Dahlström tähdentää tunteiden näyttämisellä tarkoittavansa mahdollisimman laajaa tunnekirjoa: jos vanhempi uskaltaa näyttää tunteensa, olla läsnä ja avoimena lapselleen, oppii lapsikin läsnäoloa ja empatiaa.

 

Aina ei tunteiden näyttäminen tai avoimuus ole vanhemmillekaan helppoa, ei etenkään väsyneenä. Oman jaksamisen rajat ovat usein koetuksella.

 

Silti vanhemmuus on niin rikas kokemus, että ruuhkavuosista ja arjen haasteista huolimatta isänä olo on Dahlströmille enimmäkseen railakasta ja hauskaa. Vanhemmuus tuo elämään niin paljon enemmän kuin vie.

 

”Plus-sarakkeessa on kyllä paljon enemmän merkintöjä”, iloinen isä virnistää.

 

Mikko Dahlström

Vastaa

Tuoreimmat