Vaatejako lämmittää montaa asunnotonta.

Kuhina kävi Kinaporinkadulla olevasta porttikongista, kun vailla vakinaista asuntoa Ry järjesti vaatejakoa asunnottomille.

 

Sisäpihalle johtavassa porttikongissa on tungosta. Vasemmalla puolella jaetaan kaulahuiveja, käsineitä ja pipoja. Oikealla on pöytä, jossa on purkeittain hilseshampoota ja rasvaa. Purkkien kyljessä sekä työntekijöiden liiveissä on palvelualojen ammattiliiton logo PAM. PAM on ilmoittautunut mukaan itse. Varsinkin shampoo näyttää menevän eteenpäin hyvin.

 

Sisäpihalla seisoo paljon ihmisiä tutkien vaatteitaan joita löysi sisältä sekä pakkaamassa niitä säkkeihin. Kaikki ovat mukavia toisilleen ja ilmapiiri tuntuu olevan positiivinen ja ihmiset ovat hymyileväisiä.

 

Sisälle astuessa, portaat ylös kävellessä löytyy avoin ovi, josta astuessa näkyy pöytiä, rekkejä ja pahvilaatikoita. Vaatteita on todella paljon ja se kertoo siitä, että ihmiset ovat halukkaita auttamaan ja lahjoittamaan vaatteitaan. Vaatteet tekevät kyllä kauppansa ja varsinkin takit näin syksyllä.

 

Ihmisiä on tonkimassa vaatteita, sovittamassa ja keskustelemassa työntekijöille. Yhden pöydän takaa löytyy hymyilevä ja iloinen Jenni Eronen, joka on jo pitkään valmistellut tätä vaatejakoa.

 

 

 

Jenni Eronen on tehnyt paljon töitä vaatejaon eteen.

’’Olemme olleet mukana asunnottomien yössä jokaisena kertana, kun se on järjestetty’’ Jenni kertoo.
’’Vaasankatu 5:ssä, jaamme joka päivä vaatteita, josta kävijät voivat niitä tarvittaessa pyytää’’ Jenni jatkaa.

 

Kaikki vaatteet joita VVA:lle lahjoitetaan, menee eteenpäin. Lahjoituksia tulee muun muassa yksityisiltä lahjoittajilta ja yrityksiltä.

 

’’Esimerkiksi takki keräys on tällä kertaa Partioaitalta ja hygieniatuotteet ovat Lumenelta’’.

 

’’Keskiviikkoisin meillä on saunapäivä, silloin hygieniatuotteet ovat sellaisia jotka menevät siinä yhteydessä hyvin ja tietenkin jos joku asuu esimerkiksi asumisyksikössä ja tulee pyytämään, niin mahdollisuuksien mukaan niitä annetaan’’. Jenni kertoo.
Lapsille  vaatteita löytyy jonkin verran. Jenni kertoo, että yleensä myös lapsiperheitä ohjataan Hope Ry:lle.

Kinaporinkatu asunnottomien yönä.

Poistuessa tilasta vastaan tulee monia ihmisiä jotka tuovat kasseittain uusia lahjoitettavia vaatteita.

 

Porttikongin ulkopuolella vastaan tulee Pertti (nimi muutettu), joka kävi hakemassa itselleen ehjiä vaatteita vanhojen jo rikki menneiden tilalle. Pertti joutui kodittomaksi jäädessään työttömäksi 7 vuotta sitten. Työttömäksi jäämisen jälkeen Pertti sortui huumeisiin ja millään muulla ei sen jälkeen ollut väliä.

 

’’Jos olisin silloin tiennyt mihin ajaudun, en olisi ikinä koskenut huumeisiin, mutta sillä hetkellä se toi helpotusta pahaan oloon.’’

 

’’Olen tässä välissä ollutkin kuivilla jo monta kertaa ja yrittänyt päästä takaisin elämään, mutta entisenä narkomaanina on vaikea saada töitä tai asuntoa. Ei ihmiset näe sinusta enää mitään muuta, vaan luulevat, että automaattisesti jätät vuokrat maksamatta tai tuhoat koko asunnon tai että olet huono työntekijä’’.

 

’’En omista edes pankkitiliä. Kun asunnottomaksi jää, sitä erakoituu todellakin normaalista yhteisöstä’’.

Sörnäisten metroaseman ympäristössä viettää moni koditon aikaa.

Öitään Pertti viettää rapuissa, kavereiden luona ja roskiksissa. Myös metroasemilla voi päivisin viettää aikaa lämpimässä sekä yleisissä vessoissa on talvisin lämmin nukkua. Pertti pohtii myös, että miksi esimerkiksi turvapaikanhakijoilla on hyvä olla, mutta silti oman maan kansalaisia ei tueta samalla tavalla.

Pertti toivoo,että joskus lähitulevaisuudessa asioihin tulisi muutos ja asunnottomuudelle tehtäisiin enemmän kuin nyt.

 

Kuvat ja teksti: Inka Oksala

2 Responses to Vaatejako lämmittää montaa asunnotonta.

  • Kivaa, että jutussa ei luetella niitä ikuisia numeroita asunnottomien määrästä tai pitkistä asuntojonoista. Vähän uusi ja raikkaampi kulma. Toisaalta, joku oman fiiliksen kuvaus olisi ollut myös kiva, nyt pysyi aika neutraalina. Tykkäsin!

  • Tarpeeksi informatiivinen paketti Kinaporin vaatejaosta. Kuvailusi välitti hyvin tunnelmaa. Pertin tarina oli itsessään mielestäni tarpeeksi rankka, joten tykkäsin, että annoit Pertin sitaattien puhua puolestaan. Vaatejaosta olisi voinut olla ehkä hieman enemmän kuvia, mutta muutoin hyvä! 🙂

Vastaa

Tuoreimmat