Taiteilija-yrittäjä-katutaiteilija: Salla Ikonen seinämaalausten luojana

Ympäri maailmaa matkannut suomalainen katutaiteilija Salla Ikonen on toiminut nyt kolmen vuoden ajan yrittäjänä katutaiteen kentällä. Hänen portfolionsa palasia voi löytää ympäri Eurooppaa esimerkiksi Portugalista, Espanjasta, Iso-Britanniasta sekä Kreikasta. Myös ympäri Suomea voi törmätä hänen teoksiinsa mm. Oulussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla.

Myyrmäen juna-aseman seinä Vantaalla sai värikkään ilmeen Salla Ikosen ja portugalilaisen katutaiteilijan Mr Dheon yhteistyön tuloksena (2016

Vaikka katutaiteen parissa Ikonen omaa jo melkein kymmenen vuoden kokemuksen, kuvataiteellinen ala ei kuitenkaan ollut Ikosen ensimmäinen ja ainoa ammatillinen suuntaus.
”Opiskelin ja tein työkseni monta vuotta erilaisia media-alan hommia, mutta jatkoin maalaamista aina töiden ohessa”, Ikonen kertoo.
”Olen kuitenkin pienestä asti maalannut ja piirtänyt”, hän lisää.

Rakkaus katutaiteeseen syttyi Meksikon kautta

Palacio de Bellas Artes, ”Mies universumin ohjaksissa”, taiteilija: Diego Rivera

Ensimmäistä kertaa Ikonen koki katutaiteen viehätystä, kun hän näki Malminkartanon juna-aseman graffiteja 15-vuotiaana.
”Parikymppisenä kuitenkin matkustin Mexicoon, jossa näin uskomattoman hienoja muraaleja Palacio Las Bellas Artes-museossa, ja päätin, että jonain päivänä haluan itsekin maalata teknisesti ja visuaalisesti hienoja seinämaalauksia.”, Ikonen kertoo.

Katutaiteilijan duunipäivä

Monille katutaiteilijan ammatti saattaa kuulostaa muiden taiteellisten alojen kanssa vieraalta sekä pimeältä työltä, sillä tarkkaa toimintamallia ei näille aloille yleensä ole.
Ikonen itse kuitenkin kertoo toimineensa kolmen vuoden ajan yrittäjänä katutaiteensa parissa.
”Työpäivät koostuvat lähinnä maalaamisesta, roudaamisesta, asiakkaiden tapaamisesta, suunnittelusta, laskutuksesta, autolla ajamisesta ja palautumisesta”
”Töitäni tilaavat yleensä kaupungit, yritykset, taloyhtiöt ja yksityishenkilöt”
Hän tekee selväksi
”Olen valmis tekemään töitä monenlaisille asiakkaille. On kuitenkin huomioitava, että vapaa katutaide, jota teen esim. erilaisilla katutaidefestivaaleilla, ja tilaustyöt ovat kaksi eri asiaa”
”Suurin osa Suomessa tehtävistä julkisista suurista teoksista, on enemmän tilaustöitä, kuin vapaita katutaideteoksia”

”Katutaide on kehittyvä, melko pienen piirin ala Suomessa. Tekijöitä, tekniikoita, arvomaailmoja ja tyylejä on monia erilaisia”

Suomen maalla katutaiteen tekeminen julkisille paikoille ilman lupaa on laissa kiellettyä. Viime vuosien aikana taiteenlaji on kuitenkin saanut tuulta siipiensä alle ja päässyt maistamaan hieman enemmän vapautta.
”Helsingissä on melko paljon vapaita katutaideseiniä, joihin kuka vaan voi käydä maalaamassa, ja nyt myös alikulkutunneleiden lupakäytäntöä on helpotettu”, Ikonen kertoo.

Taiteilija itse teoksensa edustalla Espanjassa (2017)

Katutaiteen tulevaisuudesta Ikosen on kuitenkin hankala sanoa tarkkaa näkymää.

”Vaikea ennustaa. Tällä hetkellä katutaide on pinnalla, mutta koska ala on niin uusi Suomessa, ja tekijöitä monenlaisia niin arvomaailmoiltaan kuin teko-ja toimintatavoiltaan, jää nähtäväksi, miten homma kehittyy”

Tuoreimmat