Sukupuoli kuuluu kaikille!

 

Niin kuin nimi kertoo: Kansainvälinen Transnäkyvyys -viikko juhlii sukupuolen moninaisuutta. Suomessa päätapahtumana juhlitaan TransHelsinki viikkoa 14.11. – 20.11. Viikon tarkoituksena on nostaa esiin monenlaisia trans- ja intersukupuolisten henkilöiden kokemuksia. Tapahtuma tavoittaa joka vuosi satoja kävijöitä ja tänäkin vuonna odotetaan osallistujia ympäri Suomea.

 

”Tapahtumia on monenlaisia ja kaikille. Viikon aikana on työelämään liittyvä seminaari, on bileitä, on vertaistukea transhenkilöille ja intersukupuolisten lapsien perheille, on saunomista ja on translakikampanjointia. Monet tapahtumat ovat avoimia kaikille, joita sukupuolimoninaisuuteen liittyvät kysymykset kiinnostavat. Kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle”, kertoo Transtukipisteen tapahtumakoordinaattori Sasu Mattila.

 

Setan mukaan, sukupuolinormatiivisuus-käsitteellä viitataan siihen, että yhteiskunnassamme on vallalla käsitys kahdesta, toisilleen vastakkaisesta sukupuolesta. Näihin kahteen sukupuoleen yhdistetään monia ennakkoluuloja ja oletuksia siitä mitä nainen tai mies on. Sukupuoli on kuitenkin moninainen kysymys ja on jokaiselle meille henkilökohtainen.

 

”Jokaista ihmistä tulisi kohdella yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti. Transhenkilöt kohtaavat vieläkin monia ihmisoikeusloukkauksia, eikä kenenkään pitäisi suljeta silmiä näiltä epäkohdilta. TransHelsingin tavoitteena on tuoda monenlaisia ihmisiä saman katon alle, voimauttaa ja tuottaa iloa, vaikka viikon aikana käsitellään myös vakavia transhenkilöitä koskettavia kokemuksia ja todellisuuksia” kertoo Mattila.

 

TransHelsinki-viikon ohjelma kokonaisuudessa: http://transtukipiste.fi/transhelsinki/

 

Trans Act Now- seminaari, Andorra Eerikinkatu 11, klo keskiviikko 16.11. kello 15.30 – 17.00,  avoin tilaisuus

 

Translaki määrää juridisen sukupuolen vahvistamisprosessin, eli siitä prosessista jolloin ihminen vahvistaa oman sukupuolensa hänen henkilöllisyystodistukseen. Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt kuten Seta, Transek ja Amnesty ovat vaatineet translakiuudistusta jo pidemmän aikaa. Laki vaati muun muassa pakkosterilisoinnin ohella myös monesti tarpeettomia shoitoja sekä täysikäisyyttä. Vaatimukset ovat järjestöjen mukaan räikeitä ihmisoikeusloukkauksia. YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija on kritisoinut lisääntymiskyvyttömyyden vaatimista translaissa ihmisoikeuksien vastaiseksi. Laki loukkaa itsemääräämisoikeutta ja koskemattomuutta. Trans Act Now- seminaarissa pääset kuulemaan miten translakia tulisi muuttaa Suomessa ja miten translaki muutos tehtiin Norjassa. Keskustelu on englanniksi ja viittomakielellä.

 

Transihmisten muistopäivä, Kaisaniemenpuisto, sunnuntaina 20.11. kello 16.00

 

Vuoden 2016 huhtikuun mennessä, jo yli 2 000 transihmistä murhattiin heidän sukupuoli identiteettinsä tai ilmaisun takia. Heistä jopa 42% olivat Brasiliasta. Monet transhenkilöt ovat yhteiskunnissaan ja työmarkkinoilla ahtaalla. Etelä-Amerikassa monet transhenkilöt ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa koska joutuvat elinkeinokseen seksityöntekijöiksi. Jopa 25% 2016 alkupuolella murhatuista transhenkilöistä olivat seksityöntekijöitä.

Kuitenkin kukaan ei ole tilasto ja jokaisella on oikeus elämään. Murhattuja ja menetettyjä transhenkilöitä muistetaan sunnuntaina 20.11. Kaisaniemenpuistossa. Tule sytyttämään kynttilä heidän muistokseen kello 16.00.

 

 

 

 

 

Vastaa

Tuoreimmat