Sällikoti auttaa asunnottomia

Sällikoti oli alun perin vuosina 2007-2011 toiminut Raha-automaattiyhdistyksen tukema tuetun asumisen hanke.  Vuodesta 2011 lähtien Sällikoti on ollut Helsingin kaupungin ostopalveluhanke.

 

Sällikodin asukkaat ovat pitkäaikaisasunnottomia, jotkut jopa vuosikymmeniä ilman asuntoa olleita ihmisiä. Asukkaiden on tarkoitus saada Sällikodissa valmiuksia ja taitoja itsenäiseen elämään ja asumiseen. Asukkaalla on yhteisössä velvollisuuksia, oikeuksia ja vastuuta. Ideana on, että asukas on osallisena asumiseensa, eikä ainoastaan palveluiden vastaanottaja. Sällikoti käyttää asunto ensin-periaatetta, joka tarkoittaa sitä, että asukkaalta ei odoteta elämäntapamuutoksia asukkaaksi pääsemiseksi.

 

”Vaikka Sällikoti on tarkoitettu pääasiassa kauan kodittomina olleille miehille, niin mukana on myös muutama nainen”; kertoo toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

 

Kriteerit asukkaaksi pääsemiseksi eivät siis ole aivan kiveen hakattuja. Sällikodissa asukkaita on yhteensä noin 30 ja henkilökuntaa viisi, jonka lisäksi toiminnassa on mukana yksi sairaanhoitaja.

 

”Sällikodin lisäksi VVA RY:llä on myös Helsingin Junailijankujalla Pasilassa asuntola, joka on Sällikotia suurempi yksikkö 65 asukkaallaan ja siellä on pääasiassa keski-ikäisiä asukkaita”; sanoo Tiivola.

 

Henkilökuntaa Junailijankujalla on 10.

 

Tiivolan mukaan Sällikodista vuosien aikana on pystynyt kokonaan itsenäiseen elämään siirtymään ainoastaan neljä henkilöä. Tiivola myöntääkin, että luku on suhteellisen pieni.

 

Toiminnan tukemiseksi on järjestetty erilaisia tempauksia. Esimerkiksi tänä vuonna on järjestetty sumppitempaus, jossa on mukana 10 kahvilaa. Homma toimii niin, että tietyn päivän aikana saadut tuotot kahvinmyynnistä lahjoitetaan järjestön matalankynnyksen toimintaan.

 

Yksittäisillä ihmisillä on myös hyvät mahdollisuudet tukea järjestöä. VVA:n internet-sivuilla kerrotaan, että voi esimerkiksi tulla tapaamaan asukkaita. Monenlaiset esitykset, kuten laulu- tai teatteriesitykset ovat toivottavia. Myöskin Asukki-lehteen on mahdollista kirjoittaa juttu, tarina tai mielipide. internet-sivuilla kerrotaan, että kaikenlaisia kirjoitelmia otetaan mielellään vastaan. Asukki-lehti julkaistaan 2-3 kertaa vuodessa.

Vastaa

Tuoreimmat