Kolumni: Saido Mohamedin petoskohun edellä – Mitä v-ua?

Saido Mohamedin ympärillä kuhisee.

Vihreiden varavaltuutettu Saido Mohamed vetäytyi kuntavaaliehdokkuudestaan Helsingin piirissä. Vetäytyminen liittyi Saidon siskon, Iftin aikaisemmin tässä kuussa luettuun tuomioon törkeästä petoksesta. Tuomitun mukaan Saido on käyttänyt rahat itse, kun taas Saidon mukaan hän on lähettänyt kortilla nostetut rahat tuomitulle. Torstaina, MTV Uutisten tietojen mukaan Helsingin poliisi aloittaa esitutkinnan Saidon osallisuudesta ja siitä, mihin rahat ovat kadonneet.

Mutta mistä koko kohu lähti käyntiin, oli maanantaina, Mitä Vittua?-lehtenä tunnetun MV-lehden epäasiallinen, silti korrekti skuuppiuutinen aiheesta. Asiasta uutisoi seuraavana, mutta vasta tämän jälkeisenä päivänä Helsingin Sanomat.

Tapansa mukaan Hesari pyrki tuomaan uutisen esiin mahdollisimman neutraalisti ja rauhanomaisesti, mutta oli jättänyt selkeästi tutkimatta asiaa tarpeeksi hyvin, eikä siksi löytänyt asian negatiivisia aspekteja, oikeita kysymyksiä, ja sitä kautta faktoja esiin. Useiden uutisointien jälkeen alkoi käydä yhä selkeämmin ilmi MV-lehden löytämien epäkohtien todenmukaisuus ja uutisarvo.

Valtamediat kaatuivat omaan liian neutraaliin uutisointiinsa ja jäivät niin sanotusti MV-lehden jalkoihin, pyörimään ja pällistelemään, kun asiaa alettiin vuorokausien kuluessa tutkia tarkemmin. Itseäni kuvottaa ajatus siitä, että lehti nimeltä ”Mitä Vittua” pääsee muun muassa Hesarin niskan päälle, olemalla alusta asti oikeilla jäljillä, kirjoittamalla jutun, jonka uutisarvo pysyi lähes samana, ellei jopa noussut pitkin viikkoa, kun muut alkoivat vasta myöhemmin viikolla päästä asioista jyvälle.

Kolumnisti Teemu Kataja

MV-lehden epäjournalistinen uutisointitapa ei vetoa itseeni toimittajana eikä lukijana pätkääkään. En ole varma, ketä suoranaisesti voisin osoittaa sormella,

mutta valtamedioiden toimituksen laatu koki pienen kolauksen omissakin silmissäni. Kyseessä on vain yksittäinen tapaus, mutta jos näin annetaan jatkua, on meillä melkoinen pinnistys edessä valtamedioiden lukijoiden uskon palauttamisessa.

Kaupunkikanava

Tuoreimmat