Sade ei vesittänyt auttamisen paloa Asunnottomien yössä

Dallapèn puistossa oli lämmin tunnelma kosteasta säästä huolimatta.

– Ei tää sade silleen haittaa ku on lämmin, kertoo nimettömäksi jäävä, muutaman vuoden asunnottomana ollut noin 30-vuotias mies. Hän ja monet muut olivat kokoontuneet Sörnäisten Dallapèn puistoon viettämään vuotuista Asunnottomien Yötä syksyisen sateen piiskatessa nurmikkoa mutavelliksi.

Tämä nimetön mies ei edes pysähtynyt kohdalleni, kun kysyin hänen tunnelmiaan tapahtumasta ja sen mahdollisista vaikutuksista hänenkin tulevaisuuteensa. Ymmärrän hänen kiireensä. Muutaman kojun päässä oli ilmaista keittoa tarjolla, joka houkutteli enemmän, kuin satunnaisen toimittajakokelaan utelut.

Vajaan parinkymmenen telttakojun muodostama rykelmä Kallion nuorisotalon takapihan ympäristössä antoi paljon ajattelemisen aihetta ihmisille. Ohjelmassa oli paneelikeskustelua poliitikkojen kanssa, nuoria räppäreitä ja muun muassa tulishow. Kojuissa edustivat eri järjestöt ja auttavat tahot Sininauha Säätiöstä Kelan auttajiin. Tarjolla oli makkaraa, lämmintä mehua, kahvia ja keittoa. Olipa paikalle saatu myös viime aikoina uutisiinkin päässyt, huono-osaisia auttava katuparturi Jouko, joka siisti veloituksetta ihmisten hiuksia.

Itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille

Suomessa YK:n kansainvälistä päivää 17.10. on vietetty vuodesta 2002 saakka Asunnottomien Yön merkeissä. Yhtenä tämän vuoden teemana on ihmisen oikeus asuntoon, joka ei tällä hetkellä toteudu Helsingissä pitkien jonojen ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen vähyyden vuoksi. Pelkästään tuettujen asuntojen jonossa on tällä hetkellä yli 500 henkilöä eikä tarkkaa lukumäärää itsenäisesti asuntoa hakevien määrästä edes ole. Tilanne on siis erittäin vakava.

Toinen vahva teema tapahtumassa on jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeus. Tulevaisuuden SOTE- ja maakuntauudistuksen myötä auttavilla järjestöillä on suurena huolena se, että asunnoton ihminen ei voi enää vaikuttaa asuinpaikkaansa. Jos esimerkiksi Vantaalla syntynyt ja koko ikänsä asunut ja mahdollisesti siellä töissä käyvä ihminen, joka päätyy asunnottomaksi ja jolle asunnon saaminen kotikunnasta osoittautuu liian hitaaksi, niin voidaanko hänelle osoittaa tuettu vuokra-asunto vaikkapa Raahesta?

Tulishown dramaattista tunnelmaa

Soihtukulkue vaati asuntoja lisää

Vaikka sateinen ja synkkä sää pyrki omalta osaltaan tallomaan ihmisten mieliä matalaksi, oli harvoilla ainakaan näkyvästi paha olla. Oli selkeästi juhlatuulella olevia laitapuolen kulkijoita. Juuri heitä, jotka täyttävät kodittoman ihmisen stereotyyppisen ulkomuodon, mutta oli paikalla myös muutamia perheitä, paljon pariskuntia ja ystäväporukoita. Oli käytännössä mahdotonta päätellä, ketkä heistä mahtoivat olla asunnottomia. Ei sillä toisaalta ollut mitään merkitystä, koska tapahtuman tunnelma oli säästä ja sen luonteesta huolimatta hyvin lämmin.

Illan pimetessä kello 18 aikaan läheiseltä Vaasanaukiolta lähtenyt ja Kallion katuja kiertänyt soihtukulkue saapui Dallapèn puistoon ja iskulauseilla koristeltuja plakaatteja kantavat ihmiset soihtuineen huusivat vaatimuksia hallitukselle. On helppo ymmärtää ihmisten turhautuneisuus asioiden hitaassa etenemisessä.

Tulishown alkaessa oli sade pahimmilta osin lakannut ja ihmiset kerääntyivät tiiviimmin katsomaan dramaattista esitystä, johon oli normaalien tuliketjujen ja muiden temppujen mukaan lisätty rikkinäisiin tynnyreihin heitettyjä hätäsoihtuja. Näiden soihtujen voimakas ja uhkaava loisto tuntui lisäävän sitä hädän ja avun tarpeen määrää, jonka äärelle koko ihmisjoukko oli kokoontunut.

Kun poistuin kengät ja vaatteet läpimärkänä omaan autooni ja kuivasin hetken kameraa ennen kotiin suuntaamista, huomasin miettiväni nimetöntä, sopan ääreen kiiruhtanutta miestä. Toivoin, että hänellä olisi paikka minne mennä. Tai ainakin joku ihminen vierellä, jos yö menisi tyhjiä katuja mittaillen ja suojaa etsien.

Monet meistä ovat nämä jo löytäneet. Kodin ja lähimmäisenrakkauden. Monet eivät.

Lisätietoja asunnottomien auttamiseksi löydät osoitteesta http://vvary.fi/haluatko-auttaa/

2 Responses to Sade ei vesittänyt auttamisen paloa Asunnottomien yössä

• Tunnelma välittyy tekstistä tosi hyvin. Näin silmissäni sen vesisateen ja pimeyden, mutta siitä ei tullut ikävä olo, vaan lämpimästä tunnelmasta jäi aika hyvä fiilis!

• Kauheasta säästä huolimatta onnistuit saamaan kivan repparin kasaan ja välittämään ihmisten fiilikset! Oli kiva lukea tuosta soihtukulkueesta, kun sitä en päässyt itse näkemään.

Tuoreimmat