Rock-kansa vaelsi läpi Helsingin keskustan Heavy Walk -kävelykierroksella

Heavy Walk on yksi sadoista Taiteiden yön tapahtumista.

Keltainen Jäänsärkijä myy levyjä aivan Tavastian vieressä.

Järjestyksessään 29. Taiteiden yö käynnistyy hiljalleen Helsingissä iltapäivällä. Legendaarisen rock-klubi Tavastian eteen on kerääntynyt sekalainen joukko väkeä odottelemaan Heavy Walk -kävelykierroksen alkua. Keltainen Jäänsärkijä -levyliike on tuonut tuotteitaan kadulle hyödyntääkseen hevisakin paikallaolon. Monet katselevat plattatarjontaa ja iloinen puheensorina täyttää ilman. Opas Florian heiluttaa ilmassa Heavy Walk -kylttiä. Kello lyö 16.30 ja kierros voi alkaa.

Saksalainen metalliasiantuntija oppaana

Opas Florian kertoo Urho Kekkosen kadulla sijaitsevan Tavastian historiasta.

Tavastia on varsin luontainen aloituspaikka kierrokselle, jonka aikana osallistuja kuljetetaan Helsingin keskustan läpi rock-skenen hengailupaikkoihin tutustuen. Myös tuntemattomat paikat kuuluvat ohjelmaan sekä opas Florianin kertomat henkilökohtaiset anekdootit. Saksasta Suomeen asettuneen miehen tausta on levy-yhtiö Nuclear Blastissa, joten hän tietää, mistä puhuu.

– Tavastialla ovat aloittaneet muun muassa suuret yhtyeet kuten HIM ja Hanoi Rocks. Se on yksi vanhimpia Suomen rock-klubeja. HIM päättää myös päivänsä uutena vuotena Tavastialle perinteisen Helldone-keikan myötä.

Paikalla on myös lukuisia ulkomaalaisia hevifaneja, joille kierroksen anti on varmasti vallan valaisevaa. Matkaa jatketaan Bar Bäkkärille.

– Bar Bäkkäri on ollut jo useiden vuosien ajan useiden rokkareiden olohuone. Suomessa on hyvin pienet piirit, joten kaikki tuntevat toisensa. Täällä muusikot voivat myös melko vapaasti viettää aikaa baareissa; ei ole niin eksklusiivista meininkiä, että tarvittaisiin paljon omia VIP-alueita.

Liikenteen pysäyttävä ryhmä

Uudenmaankatu 23:ssa sijaitsivat HIMin ja The Rasmuksen hallintotoimistot.

Aurinkoinen,  mutta tuulinen keli on saanut ihmiset liikkeelle ja kierrokselle osallistuu monta kymmentä ihmistä. Heavy Walk järjestettiin ensimmäisen kerran 30. kesäkuuta 2017 Tuska-festivaalin yhteydessä, jolloin paikalla oli 15 osallistujaa. Suuri osa heistä oli saksalaisia.

– Happy Guide Helsingillä oli ennen Rock-kierros, mutta päätimme kehittää Heavy Walkin sen lisäksi. Oman taustani johdosta minulla on erilaisia tarinoita kerrottavana, jonka vuoksi sain vetovastuun, Florian kertoo.

Bar Bäkkärin jälkeen Florian johdattaa kulkueen Vanha Kettu -kuppilan eteen Malminkadulle. Siellä Florian tapasi istua kosteissa tapaamisissa bändien kanssa.

– Vaikka Vanha kettu ei ole mitenkään silmiinpistävä katukuvassa, oli se meille erinomainen kohtauspaikka keskeisen sijaintinsa vuoksi. Yövyimme Helsingin matkoilla joko Radissonissa tai Sokos Presidentissä, joten moneen paikkaan pääsi helposti. Baari on lisäksi varsin rauhallinen.

Fredrikinkadulla näemme talon, jossa Ville Valo asui 90-luvulla. Kyseessä lienee monen teinin vanha päivystyspaikka. Ryhmämme tukki autolla pihaansa pyrkivän asukkaan tien, joten liukenimme nopeasti paikalta.

Kierroksen aikana Florian esittelee myös vähemmän rokkaavia, mutta turisteille varmasti mielenkiintoisia paikkoja, kuten Koff-puiston.

– Tähän tarvittaisiin vain Alepa-kassi ja muutama olut! Florian toteaa.

Iso Roban hohde on peittynyt rakennustyöpölyyn

Kierros päättyy Iso Roobertinkadulle. Katu on rakennustyön myllerryksen alla, ja Florian painottaakin Iso Roban olleen ennen varsin keskeinen paikka Helsingin yöelämälle.

– Toivottavasti katu palaa pian entiseen loistoonsa. Monet baarit ja klubit ovat menestyneet ja kuihtuneet täällä.

Vielä kertaalleen on mainittava Ville Valo.

– Big Mama’s Pizza on kuulunut hänen suosikkeihinsa ja hänen kuvansa onkin nähtävillä ravintolassa. Voitte käydä katsastamassa sen, jos haluatte!

Florian kiittää yleisöä osallistumisesta. Kierroksen jälkeen jaossa on vielä kierroksen sponsorin EMP Finlandin käsirannekkeet.

Mitkäpä muutkaan kuin pirun sarvet kuvittavat ranneketta.

Heavy Walkille hetken mielijohteesta

The Riff -baari kosteuttaa janoisten kävelijöiden kurkut. Tarjolla on juomaa alennettuun hintaan ja valtaosa kierroksen osallistujista tarttuukin tilaisuuteen.

Kierroksen päätöspaikka The Riff imaisi väen sisäänsä.

Myös Sonja ja Iina juttelevat hersyvästi pöydän ääressä.

– Tämä oli tämmöinen ex tempore -setti! Seuraan Riffiä Facebookissa, joten siitä sain tietää tapahtumasta. Vinkkasin sitten Sonjallekin ja täällä ollaan. Kierros oli mielestäni oikein hyvä. Vanha Kettu oli minullekin aivan uusi mesta; se täytyy käydä tarkastamassa, Iina kertaa.

Japanista juuri viime viikolla kotiutunut Sonja tunnustautuu hevi- ja rock-faniksi.

– Esimerkiksi Backyard Babiesin laulajan soolokeikka on erinomainen.

Iina innostuu mukaan miettimään lempibändejä. The Soundsin laulaja saa varsin mairittelevaa palautetta.

– Hardcore Superstar toimii myös hienosti livenä. Ja oi, Maja Ivarssonin sääret!

Iinan ja Sonjan Taiteiden yö on vasta alussa.

Naisilla on nauru herkässä; onhan Iinalla juuri loma alkanut ja Sonja juhlii kotiinpaluuta. On selvää, että Heavy Walk on suoriutunut mainiosti tehtävästään Taiteiden yön starttaajana.

Tuoreimmat