Rellestäjästä kaidalle polulle

34-vuotias Toni Laamanen on kulkenut kivisen tien asunnottomasta päihdenuoresta parempaan elämään.

Toni Laamanen vietti rankan nuoruuden päihteiden seurassa, jonka seurauksena elämä suistui raiteiltaan ja edessä oli varattomuus ja asunnottomuus. Eedi Asumispalvelut Oy antoi Tonille eväät uuteen elämään ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin Toni haluaa rohkaista ja kannustaa muita kanssaveljiään ja siskojaan parempaan tulevaisuuteen.

 

Asuessaan nuoruutensa Kirkkonummella, Toni Laamanen vietti railakasta elämää. Toni kävi lukiota ja saikin lukion päästötodistuksen ulos, mutta kirjoitukset jäivät kesken. Toni kouluttautui vielä ravintolakokiksi, mutta lopulta päihteet saivat hänestä vallan, eivätkä opiskelut tai työelämä enää mahtuneet mukaan huumeiden ja alkoholin turruttamaan nuoren miehen maailmaan.

 

Toni oli 25-vuotias, kun hän hakeutui lopullisesti hoitoon. Kannabispsykoosi vei miehen sairaalahoitoon ja elämä oli hetkittäin vailla toivoa paremmasta.

 

”Minulla oli vuokra-asunto Kirkkonummella, mutta jäin asunnottomaksi menetettyäni elämänhallintani ja sairastuttuani kannabispsykoosiin, joka johti sairaalahoitoihin”, muistelee Toni menneisyyttään

 

Eedin asumispalvelut auttoivat Tonin pikkuhiljaa jaloilleen. Toni sai katon pään päälle ja auttavia ihmisiä ympärilleen.

 

”Eedin henkilökunta on ollut minulle pelastus. He ovat aina tukeneet ja olleet apuna vaikeina hetkinä. Myös muilta samassa tilanteessa olevilta Eedin ”lapsilta” olen saanut vertaistukea”, kertoo Toni aidosti kiitollisena saamastaan tuesta.

 

Kihlattu toi onnen

 

Toni asui Espoossa ryhmäkodissa pidemmän aikaa ja viihtyi siellä hyvin. Tonin elämässä oli alkanut uusi vaihe. Toni tajusi sen itsekin ja halusi tehdä kaikkensa pärjätäkseen tulevaisuudessa.

 

”Neljä vuotta sitten, asuessani ryhmäkodissa Lehtotaskussa – Eedissä, tapasin nykyisen kihlattuni. Kihlatustani on ollut suuri apu selviytymiseeni ja parempaan nykyhetkeen”, kertoo Toni onnellisena.

 

”Jonkin aikaa asuimme kihlattumme kanssa eri asunnoissa, mutta järkeähän tässä ei ollut, koska todellisuudessa vietimme aikaa vain toisen asunnolla. Eedin henkilökunta ehdotti tuettua asumista ja nyt asumme kihlattuni kanssa yhdessä mukavassa kaksiossa Kauniaisissa”, kertoilee Toni asumisen muutoksista.

 

Vertaistukea hyvällä sydämellä

 

Tonilla on ollut rankka nuoruus ja pitkä matka onnelliseen elämään. Toni on nyt 34-vuotias ja kokemuksen kautta haluaa auttaa myös muita vaikeassa tilanteessa olevia. Toni viettää aikaa Eedissä, jota tänä päivänä kutsutaan Kyyhkyskodiksi.

 

”Minulle on annettu ”äijäryhmän” vetovastuu, johon palveluasunnon asukkaat kokoontuvat. Keskustelemme äijäporukalla tärkeistä asioista ja kuuntelemme hyvää musiikkia. Jotkut haluavat vain makailla sohvilla itsekseen. Toimintaa ei ole määritelty, joten kaikki saavat olla mieluisella tavallaan paikan päällä”, kuvailee Toni yhteisen hyvän eteen järjestettyä toimintaa.

 

Kyyhkyskodissa on tarjolla paljon erilaista päivisin järjestettyä toimintaa. Bändi kokoontuu säännöllisesti sille varattuihin tiloihin.

 

”Innostuin bänditoiminnaista muutama vuosi sitten. Ryhdyin kirjoittamaan rap- ja rock -genrellä kappaleita ja rupesin bändin laulusolistiksi. Vuonna 2015 meiltä tuli ensimmäinen levy ulos”, kertoo Toni harrastuksestaan innoissaan.

 

”Artistinimeni on MC Leponex. Nimi juontaa juurensa inhoamastani psyykelääkkeestä”, nauraa Toni ja saa toimittajallekin hymyn huulille.

 

Tulevaisuus

 

Tonilla on paljon tulevaisuuden suunnitelmia.

 

”Minulle on ehdotettu mahdollisuutta tuettuun oppisopimukseen. Tulevaisuudessa saatan olla merkonomi! Uskon, että jokaisella on mahdollisuus, kuin vain halua löytyy. Mottonani onkin tänä päivänä: ”Niin metsä vastaa kuin siihen huudetaan”, kertoo Toni suorastaan hehkuen positiivista henkeä.

 

Teksti ja kuvat: Riina Ahtola

 

 

Vastaa

Tuoreimmat