Raitin Pysäkiltä iloa päivään

Raitin Pysäkki sijaitsee Espoon Leppävaarassa.

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Raitin Pysäkki on kohtaamispaikka kaikille halukkaille. Pysäkillä tapaa ystäviä ja yhdessä oleminen piristää päivää.

 

On asunnottomien yö sekä 17.10 vietettävä kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi. Raitin Pysäkki osallistuu asunnottomien yöhön toista kertaa. Tarjolla on kahvia, teetä, mehua ja leipää. Paikalle on myös lahjoitettu vaatteita, kenkiä ja kirjoja. Sellon kirjastossa on neulottu villasukkia, jotka on lahjoitettu annettavaksi. Villasukat menevätkin syksyisenä iltana hyvin kaupaksi. Työntekijät vaativat, että otan sukat kotiin vietäväksi. Matkaan tarttuikin sukat, joille vilukissana on varmasti käyttöä.

Kahvia on tarjolla arkisin 50 sentin hintaan.

Raitin Pysäkki on auki arkisin klo 10-14. Kahvio on avoinna kymmenestä kahteen maanantaista perjantaihin. Lounasta on tarjolla kolmen euron hintaan keskiviikkoisin. Muina päivinä on tarjolla puuroa.

 

Raitin Pysäkki perustettiin 90-luvun lama-ajan Suomessa.

 

Raitin Pysäkki pistettiin pystyyn 1.11.1993. Pysäkillä vietetään synttäreitä vuosittain marraskuun ensimmäisenä torstaina. Silloin on tarjolla ilmaista kahvia. Ensi vuonna on luvassa isommat kekkerit, kun 25 vuotta tulee täyteen.

 

Espoon kaupunki tarjoaa tilan sekä maksaa vuokran ja sähkön. Raitin Pysäkin toiminnassa on myös mukana Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry, Leppävaaran seurakunta sekä Suomen Punainen Risti. Leppävaaran Leijonat lahjoittavat myös esimerkiksi jouluruuan Pysäkille.

 

Pysäkiltä löytyy päivän lehtiä, pieni kirjasto, televisio ja videot sekä ompelukone. Vapaaehtoiset tuovat lahjoitettavaksi vaatteita. Välillä järjestetään myös kirpputoreja, joissa myydään halpaan kirppishintaan tavaraa.

Villaista vaatetta tarjolla halukkaille.

”Parasta vapaaehtoistyössä on ihmisten kohtaaminen”

 

Päivi Korpilaakso on yksi vapaaehtoistyöntekijöistä.

Päivi Korpilaakso on ollut Pysäkillä vapaaehtoistyössä neljä vuotta.

 

-Parasta työssä on ihmisten kohtaaminen. Ihmiselle riittää se, että olet valmis kuuntelemaan heitä, Päivi kertoo.

 

-Meille tulee myös ihmisiä viereisestä terveyskeskuksesta kahville, kun meillä saa kahvikupin 50 sentin hintaan. Lounasta teemme noin 40 ihmiselle. Syöjiä riittää.

 

Pysäkillä jaetaan tiistaisin ja perjantaisin myös ruokaa, niin sanotusti leipäjonossa.

 

-Jonoa riittää kulman taakse asti, nyt näkyy myös nuoria ihmisiä jonossa, Päivi jatkaa.

 

Raitin Pysäkki on kallisarvoinen paikka

 

Mervi käy usein Raitin Pysäkillä.

Mervi Tetri, 55 käy Pysäkillä usein. Vuonna 2006-2007 hän oli siellä kuntoutustyössä.

 

-Rakastin olla töissä täällä. Raitti on minulle edelleen kallisarvoinen paikka, Mervi kertoo.

 

Mervillä on takana rankkoja aikoja. Asunnottomien yö on Mervillä sydäntä lähellä. Hänellä on kokemusta asunnottomuudesta. Hänen poikansa on myös tällä hetkellä asunnoton.

 

-Tunsin itse olevani asunnoton, kun elin väkivaltaisessa suhteessa. Yövyin öitäni autossa, Mervi muistelee.

 

Mervillä on myös alkoholitaustaa. Nyt hän on ollut vuoden verran ilman alkoholia. Kun viinaa meni, niin hän ei kehdannut käydä Pysäkillä.

 

-Tunnen olevani ensimmäistä kertaa elämässäni elossa, Mervi hihkuu.

 

Mervi on saanut myös ikäviä uutisia.

 

-Minulla on todettu aivovamma, joka johtuu alkoholin käytöstä. Nyt minun ei ole tehnyt mieli juoda, mutta jos mieleni tekee, niin aion juoda, jos siltä tuntuu. Kuolemantuomio täällä on joka tapauksessa.

 

Mervillä on suuri sydän. Hänen kotinsa on ollut aina avoin kaikille. Toisten auttaminen on lähellä sydäntä.

 

-Mielestäni kaikille meille suomalaisille kuuluisi asunto pään päälle.

 

Kun Merviltä kysyy, että mikä on hänen haaveensa, tulee häneltä sydämellinen vastaus.

 

-Jos minulla olisi rahaa niin perustaisin orpokodin tai sellaisen paikan, johon olisi tervetulleita kaikki 0-100 vuotiaat. Se olisi mun haave.

 

”Kun on asunnoton, on myös aika varmasti köyhä ja syrjäytynyt”

 

Kari Uotila (kuvassa vasemmalla) piti puheen Raitissa.

Raitin Pysäkillä kävi vieraana myös kansanedusta ja Espoon kaupunginvaltuutettu Kari Uotila. Hän joi kahvit, seurusteli ihmisten kanssa ja piti puheen. Uotilan puheessa mainittiin asunnottomuuden tilanne, ja kuinka sen eteen on tehty paljon työtä. Puheensa jälkeen Uotila saa aplodit ja hänen kanssaan otetaan valokuvia.

 

-Täällä on tosi lämmin fiilis. Arvostan teitä kaikkia todella paljon täällä Raitissa. Teette upeaa työtä, Uotila sanoo lopuksi.

 

Raitin Pysäkillä olikin todella lämmin tunnelma. Siellä tunsi olonsa todella tervetulleeksi. Ihmisillä oli rankkoja tarinoita kerrottavana, mutta silti heistä välittyi iloinen fiilis. Raitti on monelle paikka, jossa pääsee juttelemaan ja tapaamaan ystäviä. Kotiinpäin lähtiessä mietin, että on hienoa, kun maailmassa on ihmisiä, jotka välittävät.

 

 

Teksti: Marianne Kokkonen

Kuvat: Marianne Kokkonen

4 Responses to Raitin Pysäkiltä iloa päivään

Vastaa

Tuoreimmat