Radiokärpäsen purressa näyttelijäharrastajaa, on suunnanmuutos helppoa Laajasalon opistossa

Melissa Miettinen, 20, ei ole hetkeäkään katunut päätöstään vaihtaa näyttelijälinja radiotoimittajaksi opiskeluun Laajasalossa. Kuva: Tommi Lindfors

Kun lohjalainen Melissa päätti hakea Laajasalon opistoon, ei hänellä ollut vielä aavistusta siitä, kuinka toiveissa siintänyt näyttelijälinja vaihtuisikin radiotoimittajaksi opiskeluun.

Istumme alas aamutuimaan Laajasalon opiston ruokalassa tyhjään pöytään keskustelemaan siitä, minkälaisena opiskelijan arki nuorelle naiselle näyttäytyy. Alun alkaen näyttelijälinjalle Laajasalon opistoon hakenut, juuri välivuoden opiskeluista pitänyt Melissa Miettinen, 20, kertoo kuinka yhtäkkiä hänen mieleensä pälkähti, että radiotoimittajan linja olisi hauskempi.

– Viikkoa ennen näyttelijöiden pääsykokeita soitin opiston toimistosihteerille, että vaihtakaa minut radiotoimittajan linjalle, tulenkin niihin pääsykokeisiin.

Iloinen ja räväkän oloinen Melissa kertoo innokkaasti käänteistään opistossa.

– Olen aina halunnut tehdä radiota ja kaikkia mediajuttuja, mutta hieman epäillen kuitenkin menin pääsykokeisiin. Pääsin läpi ja nyt sitä ollaan täällä.

Melissa kertoo viihtyvänsä oikein hyvin, vaikka työtä onkin paljon. Jokainen medialinja käy oman erikoistumisensa lisäksi muiden medialinjojen perusteet läpi. Nyt radioväki onkin videokuvauksen kimpussa, josta Melissa omien sanojensa mukaan nauttii. Opetuksen käytännönläheisyys ja hands-on -asenne ovatkin hänelle niitä parhaimpia tapoja oppia.

– Parempi tehdä ja oppia itse, kuin että opettaja näyttäisi ensin neljä tuntia miten tehdään ja sitten itse saisi tehdä vain esimerkiksi tunnin.

Käytävillä on päivisin ajoittain ruuhkaista, toisin kuin aikaisin aamulla kun opiskelijat suurimmaksi osaksi vielä heräilevät päivän askareisiin. Kuva: Tommi Lindfors

ARKI SE ON OPISKELIJALLAKIN

Melissa on yksi monista opistoa käyvistä, joka rahoittaa arkeaan ja opiskeluaan työllä.

– Olen viisi vuotta ollut palvelukodissa Lohjalla töissä, jossa käyn edelleen viikonloppuisin tekemässä työvuoroja. Arkisin en koulupäivän jälkeen enää vuoroja tee lähinnä hankalien matkojen vuoksi.

Kolmen muun nuoren naisen kanssa kimppakämpässä asuva Melissa kuvaa arkeaan seuraavasti:

– Herään aamulla ja yksi kämppiksistä on aina keittänyt kahvit valmiiksi. Käyn ensin suihkussa, jonka jälkeen nautin aamukahvin, meikkaan ja lähden opistolle.

Koulupäivän jälkeen ei aina ole voimia tehdä mitään, joten Melissan saattaakin löytää kotoa päiväunilta tai Netflixiä tuijottamasta. Välillä hän kuitenkin käy koulupäivän jälkeen muun muassa lenkillä, leffassa, tai tapaa ystäviään saadakseen ajatuksia pois koulutöistä.

– Iltaisin meillä on yleensä kämppäkavereiden kanssa vielä yhteinen teehetki, jolloin jokainen kertoo omasta päivästään, keskustellaan ja pohditaan asioita. Eräänäkin iltana juttelimme pitkään siitä, mikä on leivän merkitys nyky-yhteiskunnassa, Melissa naurahtaa.

OPISTO ANTAA PALJON

Kun kysyn Melissalta olisiko Laajasalon opiston syytä auttaa tai kannustaa opiskelijoita vielä nykyistä paremmin, hän pienen tuumaustauon jälkeen toteaa, että hänen mielestään asiat ovat hyvällä mallilla kokonaisuutena.

– Meillä on esimerkiksi asuntola muualta tuleville, joka jo itsessään on tosi hienoa. Kulkuyhteydet toimivat ja liikkuminen on melko vaivatonta, eli kaiken kaikkiaan asiat opiskelijoilla ovat hyvin.

Hän on sitä mieltä, että koulussa annetaan tehtävien tekoon yleensä melko runsaasti aikaa, joten on mahdollista käydä esimerkiksi töissä ja mikäli tehtävän teko vie enemmän aikaa, voi opistolle jäädä koulupäivän jälkeenkin rauhassa tekemään tehtäviä.

– Opistossa on monen ikäisiä ihmisiä, mutta kaikki kuitenkin ovat aikuisia, joiden omalla vastuulla opintojen suoritus loppupeleissä on, Melissa summaa.

Opiston alueella arki tulee vastaan jossain vaiheessa, vaikka puitteet esimerkiksi asuntolassa asuvalle opiskelijalle omine rantasaunoineen sekä laitureineen ovatkin kohdillaan. Kuva: Tommi Lindfors

VALMISTAUDU ETUKÄTEEN JA HEITTÄYDY

Melissa haluaisi antaa ohjeeksi Laajasalon opistoon tulevaisuudessa valittaville sen, että liiallista stressaamista kannattaa välttää, tehtävät kannattaa suorittaa rauhallisesti ja hötkyilemättä ja koulun aloitukseen kannattaa valmistautua hyvin. Esimerkiksi uutisten lukeminen kannattaa ottaa tavaksi jo hyvissä ajoin, jotta ollaan jotenkin kartalla koulun alun koittaessa.

– Kannattaa myös henkisesti valmistautua siihen, että sinut tullaan asettamaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle säännöllisesti, koska joudut varmasti tekemään asioita, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä.

Vaikuttaakin siltä, että kannattaa etukäteen valmistautua niin opiston, kuin arjenkin haasteisiin saadaksesi parhaan kokemuksen ja opin irti opiskeluvuodesta Laajasalon opistossa. Melissa ainakin vaikuttaa vajaan kahden kuukauden opiskelun jälkeen olevan kuin kala vedessä opiston käytävillä.

Tuoreimmat