Pirkka-Pekka Petelius: ”Joulu on mielestäni lämmin sydän”

(KUVA: Heidi Forsberg)

Monista mieleenpainuvista rooleistaan tunnettu Pirkka-Pekka Petelius näyttelee Ylen tämän vuoden Joulukalenteri-ohjelmassa, joka kantaa nimeä Jäätävä seikkailu. Tämän vuoden Joulukalenteri on jatkoa vuonna 2014 nähdylle Porokuiskaajan arvoitukselle, joka oli Ylen kaikkien aikojen katsotuin Joulukalenteri jopa 500 000 katsojalla päivittäin.

Jäätävä seikkailu kuvaa elämää Korvatunturilla, jossa on meneillään remontti, ja kaikki on kaaoksen vallassa. Väinökkinen (Ville Majamaa) ja Sherlokkinen (Vesa Vierikko) yrittävät kumpikin parhaansa mukaan selvittää sekamelskaa, mutta Ylitonttu (Pirkka-Pekka Petelius) rustailee vain mietelauseitaan.

-Ylitontun roolissa oli kauhean kivaa ja mukavaa esiintyä. Tällä toisella kaudella pääsi heti vauhtiin, ja tuntui siltä, että oli heti kotonaan roolissa, Pirkka-Pekka Petelius kertoo.

Korvatunturilla on meneillään jotain hämärää. Tonttutyttö Pirpana (Kreeta Salminen) saa outoja viestejä ja tavaroita katoilee mystisesti. Luvassa onkin aikamoinen yllätys, kun tarpeeksi monta luukkua on avattu.

-Tämä Joulukalenteri on mun mielestä mennyt monella tapaa eteenpäin ensimmäisestä kaudesta, niin kuin tietysti luontevaa onkin. Käsikirjoitus ja tarinan kuljetus on jäntevöitynyt, mutta niin myöskin kuvallinen kerronta. Siihen on tullut paljon nykyaikaa lisää, mikä ei kuitenkaan ole millään tavalla pois perinteisestä jouluaiheesta, Petelius mietiskelee.

Tämän vuotisen Joulukalenterin käsikirjoituksen on Porokuiskaajan arvoituksen (2014) tapaan tehnyt lastenkirjailija Timo Parvela.

-Me oltiin jo yksi kausi tehty tätä ennen, joten oltiin heti kotonamme hahmoissa. Oltiin jo valmiissa vauhdissa, kun ei tarvinnut tutustua omiin hahmoihin enää samalla tavalla kuin ensimmäisen tuotantokauden aikana.

-Särmä omaan hahmoon on löytynyt heti. Ylitonttuhan on hyvin kulmikas henkilö, ja se kulmikkuus on vain lisääntynyt tällä tuotantokaudella. Hän on hyvin jämerä ja tuittu.

Vesa Vierikko on Peteliukselle tuttu näyttelijäkollega

PP oli iloisella tuulella Ylen Joulukalenterin esikatselussa marraskuussa. (KUVA: Heidi Forsberg)

Muun muassa suositussa vuosina 1986-87 esitetyssä Tabu-komediasarjassa yhdessä näytelleet Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa Vierikko olivat vauhdissa myös Jäätävässä seikkailussa.

-Kyllähän tämä on sellaista varsinaista ilveilyä meillä Vesan kanssa. Me näytellään niin kuin lapset, kaikki näkyy, ei saa mitään jättää niin kuin aikuisille näyteltäessä. Aikuinen miettii, että mitähän tuo hahmo nyt ajattelee, mutta näissä tontuissa sen täytyy näkyä, koska kyseessä on lastenohjelma, Petelius kertoo.

-Kaikkien tiimin jäsenten kanssa on ollut kiva tehdä hommia, ja niinhän sen parhaimmassa tapauksessa kuuluu ollakin. Se nimittäin välittyy ruudun läpi. Varsinkin, kun tehdään lapsille, niin sen täytyy olla hyvällä fiiliksellä tehty. Me ollaan oltu kaikki ihan innoissamme tästä. Ja mun mielestä se näkyy lopputuloksessa.

”Joulu ei kysy vuodenaikaa”

-Kuvaukset olivat totta kai kesällä, jotta oli mahdollisimman haasteellista näytellä joulua ja päästä jouluvireeseen, mutta ei siinä mitään vaikeuksia ollut loppupeleissä, Petelius nauraa.

-Kun laittaa tonttuvaatteet päälle ja menee ikkunattomaan joulustudioon, niin sehän on joulu!

-Sitä paitsi joulu ei kysy vuodenaikaa! Se on sydämessä. Se on sydämeen rakennettu elementti.

Peteliukselta löytyy Ylitontun mietelauseiden tapaan omakin jouluinen mietelause.

-Mun mielestä, vaikka se kuulostaa kauhean kliseiseltä, mutta mun mielestä kaikki, mitä meissä ihmisissä on, löytyy omasta sydämestä. Erityisesti joulu. Sitä ei tuo mikään ulkoinen, sitä voi auttaa sillä, mutta kyllä se täytyy lähteä sisältä päin. Joulu on mun mielestä lämmin sydän.

Tuoreimmat