Peter Franzén uutuuskirjastaan: ”Ei ihan perheen nuorimmille”

Peter Franzén näyttelee nykyään Viikingit-televisiosarjassa, jota voi katsoa muun muassa Subilta.

 

Kirjailijana ja etenkin näyttelijänä tunnettu Peter Franzén julkaisi syksyllä uuden kirjansa Särkyneen pyörän majatalo. Hän oli esittelemässä tuoreinta kirjaansa Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.lokakuuta.

 

Kirja äidiltä kuullun tarinan ympärille

 

Idean uusimpaan romaaniinsa Peter Franzén sai äidiltään, kun Peter kuuli häneltä tarinan sukujuhlista.

 

– Sen ympärille oikeastaan rupesin rakentamaan tätä tarinaa, ja kokosin siihen näitä erilaisia sattumuksia suvusta ja ympäristöstä, Franzén kertoo.

 

Romaanissa esiintyvistä sotatarinoista osa on sellaisia, joista Franzén on kuullut ja osa on taas keksittyjä. Ne on kuitenkin pyritty kirjoittamaan kirjaan mahdollisimman totuudenmukaisesti.

 

Peter Franzénin uusimman kirjan nimi on Särkyneen pyörän majatalo, joka kertoo sukujuhlista. Kirja sisältää paljon roisia huumoria.

 

 

Kokonaisvaltainen, henkinen ja fyysinen kirjoittamisprosessi

 

Särkyneen pyörän majatalo -romaani valmistui kolmessa vuodessa.

 

– En ehtinyt sitä kokopäivätoimisesti tehdä tietenkään, kun ons aika paljon muitakin töitä. Tämä kirja tuli muiden töiden mukana, sitä sai tietenkin aikatauluttaa aika tarkkaan.

 

Muutamana päivänä viikossa Peter pystyi keskittymään kokonaisvaltaisesti kirjansa kirjoittamiseen, joka oli omalta osaltaan haastavaa, mutta toisaalta hyvin palkitsevaa.

 

Kirjoittamisprosessi oli Franzénin mielestä mielenkiintoinen.

 

– Silloin kun sä kirjoitat, niin kukaan ei pysty siihen vaikuttamaan, se tarina itse alkaa viemään. Ennen kuin editoija tulee mukaan, niin sellaista ulkopuolista panosta tai ohjausta ei ole. Se on hyvin kokonaisvaltainen, henkinen ja fyysinenkin kokemus. Olen tykästynyt nimenomaan siihen, että saa itse tehdä. Yleensä on niin paljon muiden ihmisten kanssa tekemisissä, ja riippuvainen siitä, kuin elokuvanteossa. Yksin ei tehdä elokuvaa, vaan siinä on kymmeniä tai satoja ihmisiä. Niin kirjan kirjoittamisessa se on musta kiehtovaa, että sä teet sitä yksin.

 

Roisi romaani

 

Peter Franzénin nimikirjoitus oli kirjamessuilla haluttua tavaraa.

 

Särkyneen pyörän majatalossa on sen verran paljon roisia huumoria, seksiä ja rivoja sanoja, että ihan perheen nuorimmille Peter Franzén ei tätä kirjaa suosittele.

 

– Kyllä mä suosittelen tätä nuorille, 15-vuotiaista eteenpäin. Ihmisille, jotka haluavat kurkistaa mun tapaan käsitellä näiden sodan käyneiden ihmisten traumoja ja suomalaisuuden traumoja, suomalaisuuden yhtä olemusta, Peter kertoo.

 

Televisiota, elokuvia ja kirjallisuutta

 

Kirjallisten töiden lisäksi Peter Franzénilla menee suurin osa ajasta Viikingit-televisiosarjassa, jota näytetään muun muassa Subilla. Sarjassa näyttelee myös toinenkin suomalainen, Jasper Pääkkönen.

 

– Mä oon kymmenen kuukautta vuodesta tuolla Irlannissa töissä, kuvauksissa suurin piirtein.

 

Lisäksi Peter Franzénilla on oma elokuvatuotantoyhtiö, jossa riittää myös paljon töitä, jotta elokuvia saadaan tehtyä.

 

Muitakin kirjallisia töitä Franzénilla riittää koko ajan.

 

– Mulla on aika paljon ideoita, mitä mun pitäis saada kirjoitettua ylös ja valmistettua. Siinä on aikamoinen määrä töitä.

 

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala

Vastaa

Tuoreimmat