Otteluraportti 02.12.2017: Kaisaniemen puistossa soi ’Oulun Kärpät’

Ulkoilmaottelussa kohtasivat HIFK ja Oulun Kärpät.

 

5.joulukuuta Helsinki Ice Challengen toisessa ulkoilmaottelussa kohtasivat kotimaisen Liigan HIFK ja Oulun Kärpät. Kaisaniemen puistossa pelattua ottelua hallitsi Helsingin sijaan Oulu sekä jäällä että katsomossa.

 

Fyysinen ensimmäinen erä ilman maaleja

 

Ottelu lähti käyntiin Suomen tasavallan presidentin, Sauli Niinistön, pudotettua kiekon. Peli alkoi erittäin räväkästi HIFK –kapteenin, Lennart ’Lennu’ Petrellin, jaellessa lukuisia taklauksia Kärppien pelaajille.

 

HIFK laukoi ahkerasti kohti Kärppien maalia sekä läheltä että kaukaa, mutta vuoden 2016 nuorten maailmanmestari, Veini Vehviläinen, oli pysäyttämätön.

 

Ensimmäisen erän viimeisillä minuuteilla vierasjoukkue Kärpät saa itselleen ylivoiman ja oikea laitahyökkääjä Ville Leskinen pistää kiekon maaliin. Päätössummeri ehtii kuitenkin soida ennen kuin kiekko ylittää maaliviivan, ja videotarkistuksen jälkeen maalia ei hyväksytä. Näin ensimmäinen erä päättyy lukemiin 0-0.

 

Hyökkäyspuolella HIFK oli selvästi aktiivisempi kuin Kärpät, ja toimitti reippaasti kiekkoa maalille, mutta Vehviläisen huipputorjunnat estivät toistaiseksi helsinkiläisten avausmaalin. Kärpät taas puolusti hyvin, ja sai kiekon kerran maaliin, mutta sitä ei hyväksytty. Ylivoima kuitenkin jatkuu oululaisilla seuraavassa erässä.

 

Helsinki hiljeni, Oulu heräsi

 

Toisessa erässä lunta alkoi sataa Kaisaniemen puiston ulkojäille hitaasti, joka lisäsi entisestään ulkoilmaottelun tunnelmaa. Tunnelman osalta toinen erä alkoi mukavasti, HIFK:n osalta ei.

 

Ville Leskisen ylivoimamaalia ensimmäisessä erässä ei hyväksytty, mutta toisessa erässä Leskisen maali hyväksytään. Hän saa loistavan syötön kanadalaispuolustaja Shaun Heshkalta Nicklas Bäckströmin vartioiman maalin vasemmalle etukulmalle, ja vetää suoraan syötöstä kiekon maaliin. Kärpät johtaa 1-0.

 

HIFK:n ahdinko syvenee, kun puolustaja Jani Hakanpään laukaus kimpoaa päädystä HIFK:n maalin vasemmalla kulmalla väijyvälle ranskalaishyökkääjä Charles Bertrandille, joka laittaa kiekon hienosti takaperin jalkojensa välistä maaliin. HIFK on tappioasemassa 0-2, ja päävalmentaja Ari-Pekka Selin ottaa aikalisän herätelläkseen joukkuettaan.

 

Aikalisän ja toisen erän aikana HIFK –kannattajat ovat hiljenneet täysin. ’Stadin Kingit, HIFK’ –huutoja Kaisaniemen puistolla ei kuule, vaan niiden sijaan ulkojäät täyttyvät rytmikkäistä ’Oulun Kärpät’ –huudoista. Kärppä –fanien kannatushuutoja saadaan ihastella käytännössä koko toinen erä.

 

HIFK saa itselleen ylivoiman Kärppä -puolustaja Ville Varakkaan otettua itselleen kahden minuutin estämisjäähyn.

 

HIFK:n ylivoimakuvio pyrkii käynnistymään, mutta Kärpät saa itselleen ylivoimahyökkäyksen alivoimalla kahdella yhtä vastaan. Komean hyökkäyksen päätteeksi hyökkääjä Mikael Ruohomaa saa hyvän syötön pistepörssiä johtavalta Julius Junttilalta, ja Ruohomaa tinttaa lukemiksi jo 3-0.

 

Kärppien kannalta ensimmäinen erä sujui loistavasti, HIFK:n kannalta taas ei.

 

HIFK herää henkiin

 

Ulkoilmaottelun kaikki katsomot olivat täynnä.

 

 

Kolmannessa erässä  HIFK saa vihdoin ja viimein maalitilinsä auki, kun laitakahinan päätteeksi ruotsalaishyökkääjä Patrick Carlsson kaventaa 1-3.

 

Kärppä –kapteeni Lasse Kukkosen kampitusjäähyn aikana puolustaja Oliwer Kaski kaventaa 2-3, ja kolmatta erää on vielä hyvin jäljellä. Tasoitusmaaliin olisi siis hyvät mahdollisuudet, ja ulkoilmaottelun kannalta se olisi vain parasta.

 

Kolmannen erän viimeisillä minuuteilla tasoitusmaaliin tulee loistava mahdollisuus, kun vajaat kaksi minuuttia ennen erän loppusummeria Ville Leskinen ottaa jäähyn kampituksesta.

 

HIFK, ottaa riskin ja pelaa kuudella pelaajalla ilman maalivahtia. Riski kannattaa, ja ruotsalaishyökkääjä Erik Thorell tasoittaa pelin 3-3.

 

Jos toinen erä oli Oulun Kärppien, niin kolmas oli selvästi Helsingin IFK: n. HIFK dominoi kentän lisäksi myös yleisössäkin. A –puoli aloitti HIFK:n huutokierroksen: ”Toinen puoli huutakaa meille!”

 

B –puoli huusi tietenkin saman takaisin, ja huudot voimistuivat koko ajan.

 

Saman tyyppinen kannatushuuto puolelta toiselle oli myös se, kun A –puoli huusi: ”Stadin Kingit!”

 

Ja B –puoli vastasi: ”HIFK!”

 

Siinä vasta tunnelmaa kerrakseen, ja kaikki mitä todennäköisemmin sen ansiosta, kun HIFK tuli hienosti kolmannessa erässä tasoihin. Ilman tasoitusta ulkoilmaottelusta olisi tullut aika tylsä.

 

Oulu valloitti Helsingin

Kärpät voitti ulkoilmaottelun jatkoajalla 4-3.

 

 

Jatkoaikaa ehdittiin pelata minuutti ja 35 sekuntia, kun Kärppien Mikael Ruohomaa teki voittomaalin jatkoajalla. Hän käyttää ’jalkakynää’, eli käyttää kiekkoa takanaan, siirtää sen mailallaan jalkojensa välistä takaisin eteensä, harhauttaa puolustaja Oliwer Kaskin, ja ujuttaa kiekon hölmistyneen Nicklas Bäckströmin längistä HIFK:n maaliin. Kärpät juhlii ansaitusti ulkoilmaottelun voittoa.

 

Sama tulos, mutta parempi ulkoilmaottelu kuin lauantaina

 

HIFK –Kärpät ulkoilmaottelu päättyi tiistaina viides joulukuuta jatkoajalla lukemiin 3-4. Samoihin numeroihin päättyi myös Helsingin Jokereiden ja SKA Pietarin välinen ulkoilmaottelu lauantaina joulukuun toinen päivä.

 

Samoista luvuista huolimatta HIFK:n ja Kärppien välinen ulkoilmaottelu oli paljon parempi sekä peliltään että tunnelmaltaan kuin Jokereiden ja SKA:n.

 

Ensinnäkin Liigan ulkoilmaottelussa kaikki halukkaat pääsivät seuraamaan koko peliä, toisin kuin KHL:n ulkoilmaottelussa, jossa järjestelyt eivät taas onnistuneet. Yleisökin oli pelissä hyvin mukana. Molempien joukkueiden kannattajat pitivät hyvin meteliä yllä ja antoivat kohteliaasti myös yhden joukkueen kannattajien meluta aina vuorollaan. Huutokilpailua ja katsomovihaa ei syntynyt kummankaan joukkueen keskuudessa.

 

Myös pelikin oli paljon viihdyttävämpää, sillä tuomarit olivat hyviä, ja pelissä oli jännitystä koko ajan aina jatkoaikaratkaisuun saakka. Toivottavasti saamme nauttia ulkoilmaotteluista myös tulevinakin vuosina muillakin paikkakunnilla kuin Helsingissä.

 

Kooste ulkoilmaottelusta HIFK – Oulun Kärpät: http://liiga.fi/ottelut/2017-2018/runkosarja/219/seuranta/

 

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala

Lähteet: Liiga, YouTube

Vastaa

Tuoreimmat