Osallistavaa lastenoopperaa Aleksanterin teatterilla

 

Kahlekuningas ja Karkuri –lastenoopperaa esitettiin 28. – 31. elokuuta 2017 Aleksanterin teatterilla. 45 minuuttia kestävä esitys on klassinen, vanhan ajan prinsessatarina, jossa hyvä voittaa pahan.

 

Kahlekuningas ja Karkuri -lastenooppera ilahdutti monia Aleksanterin Teatterissa 28. – 31. elokuuta 2017.

 

Vuonna 1879 valmistunut historiallinen Aleksanterin teatteri on muutaman päivän ajaksi ottanut ohjelmistoonsa Suomen Kansallisoopperalta lastenoopperan Kahlekuningas ja Karkuri. Esitys on saanut ensi-iltansa jo vuonna 2004.

 

– Tammisalon kirkossa esitimme tätä tarinaa ensimmäisen kerran, kertoo Kahlekuninkaan apuria esittävä Ville Salonen.

 

Opera Boxin verkkosivujen mukaan tenori Ville Salosella on monipuolinen tausta oopperassa, musikaaleissa ja teatterissa. Tällä hetkellä hän toimii Opera Boxin johtajana.

 

– On hienoa, että nämä hienot asutkin saatiin vielä käyttöön Aleksanterin teatterin ostaessa esityksen.

 

Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Erja Alander ja sovituksesta Veli Kujala. Esityksen ikäsuositus on 4-10 vuotta ja torstain viimeisessä kello kymmenen esityksessä onkin paikalla lukuisia ala-asteikäisiä ryhmiä opettajineen.

 

Prinsessa ja apuri pelastavat kuninkaan

 

Jutun juoni on yksinkertainen: prinsessa kaipaa elämäänsä jännitystä, mutta kuningas tahtoo jo eläkkeelle ja tyttärensä jatkavan hallitsemista. Prinsessa karkaa sirkukseen, jossa ilkeä kahlekuningas kaavailee vallankaappausta.

 

Lavastus on Tarmo Tantun käsiaaa.

 

Lopussa hyvä voittaa pahan, kun prinsessa ja kahlekuninkaan apuri yhdistävät voimansa ja pelastavat kuninkaan kahlekuninkaan juonilta.

 

Oopperan aikana myös yleisön lapset saavat osallistua mukaan esitykseen. Aivan alussa opetetaan kannustuslaulu, jota lapset laulavat mukana. Kohti oopperan loppua kyseinen laulu otetaan jälleen mukaan, kun kahlekuninkaan apuri pitää kannustaa tekemään oikea ratkaisu: vapauttaa prinsessa.

 

Mozartin, Bizetin sekä Verdin sävellykset soivat harmonikan soittajien Janne Valkeajoen ja Matti Pulkin käsittelyssä.

 

Monet lapset pomppivat innoissaan penkeillään ja huutavat pyydettäessä vastauksia esiintyjille.

 

Kokemuksen syvällä rintaäänellä

 

Oopperan loppuessa yleisö antaa näyttelijöille raikuvat suosionosoitukset. Myös näyttelijät kiittävät yleisöä ja Salonen kutsuu ryhmät vielä yhteiskuviin aulan puolelle.

 

– Meistä oli todella hienoa esiintyä teille tänään. Tulemme vielä aulan puolelle yhteiskuviin.

 

Yleisön purkautuessa ulos kuuluu paljon iloisia riemunkiljahduksia.

 

– Se oli tosi hyvä! huudahtaa eräskin poika innoissaan.

 

Juha Hostikka, Anu Hostikka ja Ville Salonen hymyilevät leveästi onnistuneen esitysrupeaman jälkeen.

 

Juha Hostikka on vastuussa sekä Kahlekuninkaan että kuninkaan rooleista. Maan vanhimman viihdeorkesterin Dallapén johtaja on kokenut tenori. Prinsessaa esittävä puoliso Anu Hostikka on äänialaltaan sopraano.

 

Kahlekuningas ja Karkuri –lastenoopperan esitykset päättyvät toistaiseksi tähän. Aleksanterin teatterilla on syksyllä luvassa La Traviata –ooppera aikuisempaan makuun 23. marraskuuta.

 

Lähteet: Aleksanterin Teatterin verkkosivut, Dallapé-orkesterin verkkosivut, Opera Boxin verkkosivut

 

Vastaa

Tuoreimmat