Oikeustieteen opiskelija Aleksi Salminen viettää iltapäivät nenä kiinni tenttikirjoissa

 

Kirja & Kahvi -kahvilassa Helsingin Yliopiston pääkirjastorakennuksessa käy vilkas kuhina. Pöydissä käydään keskusteluja yhteisistä projekteista ja vaihdetaan kuulumisia. Yksi naputtelee nopeasti läppärin näppäimistöä, toinen tuijottelee raukeana ulos ikkunasta kahviaan lusikalla sekoittaen.

 

Aleksi Salminen uppoutuu intensiivisesti tenttikirjaan sohvan nurkassa. Oikeustieteen opiskelija pänttää tietoa neljättä vuotta Helsingin Yliopistossa. Takataskussa on jo entuudestaan teologian tutkinto samaisesta opinahjosta.

 

Tällä hetkellä työn alla on Oikaisumenettely hallinnossa -tenttikirja.

 

– Minua yleensä ottaen kiinnostaa yhteiskunnalliset asiat. Työllistyminen lain saralla on ehdottomasti helpompaa kuin teologian puolella.

 

28-vuotias mies on ehtinyt siis jo verrattain paljon.

 

– Opiskelin oikeustiedettä ja teologiaa jonkin aikaa päällekkäin ennen valmistumistani. Nyt olisi oikeustieteen opintoja vielä reilu vuosi jäljellä.

 

Opinnoissaan Aleksi kertoo viihtyneensä todella hyvin ja kokee olevansa oikealla suunnalla.

 

Taalat taskussa panostus opiskeluun

 

Kirja & Kahvi on Aleksille mieleinen lukupaikka.

 

Töitä omalta alalta on jo löytynyt. Aleksi on työskennellyt kokoaikaisesti  Verohallinnolla kesän ja keskittyy nyt syksyn aikana jälleen täyspainoisesti opiskeluun. Opintojen loppusuoralla luentojen määrä on vähenemään päin.

 

– Ennen toteutettiin enemmän akateemista vapautta eli läsnäoloa luennoilla ei niinkään vaadittu. Tutkinnot pystyi suorittamaan tenttimällä. Nyt kiitos tutkintouudistusten läsnäoloa vaaditaan enemmän. Tämä tietysti aiheuttaa muutosvastarintaa.

 

Aleksi kokee tutkintouudistusten myös kehittävän opetuksen laatua.

 

– Välillä on tuntunut, että opetuksen laatu ja välineet  eivät välttämättä ole olleet aivan ajan hermolla. Toivottavasti myös tähän saadaan parannusta.

 

Aamuisin mies herää aikaisin ja käy salilla, jonka jälkeen hän siirtyy luennoille. Yliopisto-opiskeluunkin kuuluu myös jonkin verran ryhmätyöskentelyä.

 

– Ne yritetään sumplia mahdollisimman tehokkaasti. Tuntuu, että aikaa ei ole kellään koskaan liikaa.

 

Pänttäyksestä Pohjantähden alle

 

Kesän työkokemus Verohallinnolla jätti positiivisen mielen. Aleksin vastuulla olivat muun muassa verovalvonta henkilöverotuksen puolella sekä veroilmoitusten käsittely.

 

– Opin paljon siitä, miten iso organisaatio toimii. Tämä oli arvokasta tietoa jatkoa ajatellen; päätyy sitä sitten valtiolle tai yksityiselle puolelle hommiin. Viihdyin erinomaisesti, sillä minua kohdeltiin hyvin ja työkaverit olivat mukavia. Kesätyöntekijäporukka oli nuorta. Nyt keskityn kuitenkin loppuopintoihin, sillä koen työnteon vaikuttavan kuitenkin opiskeluuni.

 

Aleksi on opiskellut Helsingin Yliopistossa jo monta vuotta: ensin haltuun otettiin teologia, nyt oikeustiede.

 

1. elokuuta voimaan astunut opintotukiuudistus muutti monen opiskelijan tuloja asumistuen siirtyessä yleisen asumistuen piiriin ja lainan osuuden tuesta noustessa.

 

Aleksin mielestä kova leikkuri on heilunut.

 

– Opintotukiuudistus toki luo entistä enemmän painetta tehdä töitä opintojen ohella.

 

Ahkera opiskelija on ollut yliopistolla pitkään mukana osakuntatoiminnassa.

 

– Olen ollut mukana jo niin kauan, ettei siellä kehtaa enää naamaansa näyttää, kun olen niin vanha ja väsynyt. Muutoin yritän nähdä yliopistolla saatuja kavereita usein.

 

Urheilu ja lukeminen ovat lähellä sydäntä. Tenttikirjojen ohella tulee ahmittua myös kaunokirjallisuutta.

 

– Pyrin hyödyntämään Unisport-etuja. Kluuviin avattiin juuri uusi kuntosali, joka on todella hyvä. Sain myös hiljattain pitkään roikkuneen projektin loppuun eli luin Täällä Pohjantähden alla -trilogian. Innostuin uudelleen Suomen historiaan ja onhan se mukavaa vaihtelua kaikkeen tietokirjallisuuteen.

 

Nyt on kuitenkin aika sulkea tenttiopus tältä päivältä ja jatkaa matkaa. Kirja & Kahvi tarjoaa mukavan paikan pänttäykseen taas tulevina päivinä.

 

Kuvat ja teksti: Riikka Möhkölä

 

Vastaa

Tuoreimmat