Naisten urheilu – missä mennään?

Naisten urheilu kaipaa lisää katsojia. (Kuva: Wikimedia)

Miksi naisten urheilua seurataan vähemmän kuin miesten? Naisten urheilulla ei ole samanlaista yhteiskunnallista asemaa kuin miesten. Miesten ottelut ovat päätapahtumia ja niissä käy eniten katsojia. Mediassa isoimmat otsikot saavat miesten sarjat. Suurimmat sponsorit ovat miesten sarjoilla ja joukkueilla. Mikä naisten urheilusta tekee vähemmän kiinnostavaa? Onko syy tasossa vai johtuuko se siitä, että ihmiset ovat niin tottuneita katsomaan miesten urheilua? Uskon, että syy on nimenomaan ihmisten tottumuksista. Suomalaiset ovat sellaista kansaa, jotka valitsevat ennemmin tutun ja turvallisen kuin kokeilisivat jotain uutta. Myönnän, itsekin käyn todella harvoin paikan päällä katsomassa naisten urheilua. Viime aikoina on kuitenkin ollut huomattavissa kehitystä naisten urheilun kiinnostavuudessa. Varsinkin naissalibandy on herättänyt ihmisten kiinnostusta niin paljon, että arvokisoja näytetään televisiossa suorana. Itse niitä ja muitakin naisten otteluita katsoneena voin todeta, että viihdearvo on vähintäänkin sama kuin miesten otteluissa.

Media ja mainonta ovat tässä asiassa suuressa osassa, koska lähtökohtaisesti tavallisille urheilun seuraajille ei tule ensimmäisenä mieleen mennä katsomaan naisten pelejä. Tapahtumasta pitää luoda sellainen, että se saa ihmisen muuttamaan tottumuksiaan. Ensin ihmiset täytyy saada lähtemään tapahtumaan. Tähän tarvitaan esimerkiksi lippukampanjaa, oheistoimintaa, lapsille tekemistä ja muuta houkutinta. Yksilölajeissa naiset kuitenkin saavat kutakuinkin saman verran katselijoita kuin miehet. Otetaan esimerkkinä tennis ja yleisurheilu. Tenniksessä naisten Grand Slam –turnausten pelit vetävät hyvin yleisöä, eikä palkkiorahatkaan kalpene miehille. Yleisurheilukisojen katsojamäärissä naiset pärjäävät hyvin vertailussa miesten kanssa.

Naisten urheilu on kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvällä mallilla. Naisurheilijat näyttävät hyvää esimerkkiä nuorille tytöille, ja sitä kautta saadaan uusia harrastajia lajiin kuin lajiin. Ehkä jonakin päivänä esimerkiksi naisten Veikkausliigan ottelussa nähdään täpötäysi katsomo, ken tietää. Urheilukulttuuri kehittyy jatkuvasti Suomessa ja maailmalla. Vaikka miesten urheilu saa ihan maailmanlaajuisestikin sen suurimman huomion, niin urheilussa puhutaan kuitenkin aina tasa-arvosta. Tosiasia on kuitenkin se, että miesten urheilun asema tulee pysymään naisten yläpuolella. Se ei kuitenkaan vähennä naisten urheilun merkitystä ja uskonkin, että naisten urheilun katsojamäärät tulevat lisääntymään tulevina vuosina.

 

Vastaa

Tuoreimmat