Myös vegaanit himoitsevat kebabia ja nyt sitä saa: Vöner vegaanien taivaanlahja!

Siva Parlar.

 

 

Istahdin alas kahvikupposelle Vönerin ”isän” Siva Parlarin kanssa. Keskustelimme muun muassa, että mistä kaikki alkoi, ja mitä on edessä tulevaisuudessa.

 

 

No mistä kaikki sitten alkoi? Mistä lähti idea lähteä kehittämään vegaanista kebabia?

-2016 keväällä se alkoi oikeastaan siitä, kun mun ystävä toi ravintolaani Pizza Express Kruununhakaan vegaanijuustoa. Hänen vaimonsa on siis vegaani, ja he tahtoivat, että me tehdään niille vegaaninen pizza. Mulla ei ollut tällöin vielä mitään hajua, että mikä on vegaani, Siva naurahtaa.

-No me sitten teimme sillä juustolla sen pizzan. Se taisi olla joku Violifen vegaanijuusto. No sitä jäi sitten yli, ja me teimme sitten itsellemme siitä pizzan. Syötiin se, ja oltiin, että mitä hirveää liisteriä tämä on, Siva nauraa jälleen.

Hänen ystävänsä vaimo oli vienyt pizzan kotiin, ja laittanut kuvan siitä Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmään. Hän ilmoitti, että oli hakenut tämän vegaanisen pizzan juuri Pizza Express Kruunuhaasta.

-Me ollaan siis tosi hyviä ystäviä. Hän laittoi ilman mun lupaa sen kuvan, no mutta sen ruokahan se oli. Sitten hän laittoi mulle kuvia, että kato tässä on jo yli 100 tykkäystä, ja yhtäkkiä jo 200.

Siva ei heti kiinnittänyt tähän huomiota omien kiireidensä vuoksi. Mutta tykkäyksiä sateli lisää, ja määrän ollessa 300-400 kiinnitti Siva tähän huomiota.

-Kysyin, että siis mihin laitoit sen kuvan. Kun hän mainitsi Sipsikaljavegaanit, niin olin aivan, että siis mikä kalja mikä häh?

Siva liittyi ryhmään, ja huomasi, että kuva oli kerännyt myös paljon kommentteja. Hetken kuluttua alkoi ravintolaan tulla puheluita. Paikan päälle tuli myös ihmisiä kyselemään, että täältäkö sai vegaanista pizzaa.

-Sitten soitin mun kaverille, että mitä ihmettä sä olet tehnyt mun ravintolalle, Siva naurahtaa.

-Siitä se sitten lähti!

Sitten ravintolaan otettiin valikoimaan vegaanipizzat.

-Aluksi se oli vähän hakuammuntaa. Ensin meillä ei ollut omaa listaa niille tai mitään. Kolmen euron lisämaksulla sai sen vegaanisen juuston. Myöhemmin tehtiin omat menut, Siva muistelee.

-Ja sitten mä tajusin, että tämä vegaanijuttu on sellainen, mikä on ravintola-alalla aika iso markkinarako.

Ravintolassa oli vegaaniset pizzat, pastat ja falafelit, mutta jotain puuttui: kebab.

-Siitä sen kehittäminen sitten alkoi!

 

 

”Mulla oli vaan periaatteena se, että mä haluan tämän tapahtuvan.”

 

 

Sivalla ei ole itsellä ravintola-alan koulutusta. Hän on ollut työharjoitteluissa ravintoloissa nuorempana.

-No, mutta mulla on koneet, ja keittiö on mulle tuttu.

-Rupesin ihan ottamaan netistä selvää asioista. Katselin reseptejä, selasin muun muassa bloggareiden reseptejä, ja sitten ihan rupesin testaamaan, Siva muistelee.

Sivan ainoa päämäärä oli, että hän tahtoo tuotteen vartaaseen. Tuotteen maku saatiin nopeasti aikaiseksi, mutta vartaaseen saanti oli haastavampaa.

-Mä asun itse Kruununhaassa ja ravintola on siellä. Niin yleensä, kun suljemme kymmeneltä illalla, niin mä jäin sinne johonkin aamu viiteen asti tekemään sitä.

Vönerin kehittämisessä meni noin neljä kuukautta.

-Mulla oli vaan se, että mä haluan sen tapahtuvan. Ja mä en kertonut siitä kenellekään.

Sivan työkaverit olivat toki ihmetelleet, että mitä pusseja ja möhkäleitä työpaikalle oli ilmestynyt.

-Sitten mä sain sen. Tai se varras oli ensiksi vähän soikio, mutta siitä sai kuitenkin leikattua. Siitä se sitten vaan lähti. Samalla mä etsin ruokatehtaita, jotka pystyisivät valmistamaan sitä.

Vöner on tehty pääosin vehnäproteiinista.

-Siis totta kai siinä on meidän omat mausteet, mutta pääraaka-aine on vehnäproteiini.

Vöner sisältää gluteenia, joten se ei ole gluteeniton.

Sivan tarkoituksena oli ensin, että Vöneriä tehtäisiin vain hänen ravintolaansa. Toisin kuitenkin kävi.

-Kun julkaisiin meidän Facebookissa tämä, niin saatiin todella paljon huomiota. Sitten tuli puheluita muun muassa City-lehdeltä ja joiltakin radiokanavilta, Siva kertoo.

-Ensimmäisenä viikonloppuna sitä meni 100 kiloa. Sitä meni tosi paljon, ja ihmisiä tuli Tampereelta ja Turusta ja vaikka mistä. Sitten vasta mulle heräsi ajatus, että okei ehkä tätä voisi myydä muuallakin.

 

 

Aluksi vain ravintoloihin, nyt Vöner laajentuu myös ruokakauppoihin

 

 

Vöneriä on nyt myynnissä 22 kaupungissa. Sitä on myynnissä noin 70-80 ravintolassa. Pizza-Kebab –ravintoloiden lisäksi sitä löytyy muun muassa parista lounasravintolasta, sekä pihviravintola Goodwinista Espoosta ja Helsingistä.

-Goodwin on myös ottanut Vönerin vartaana, ja he sitten leikkaavat siitä sellaisia murekkeen tapaisia paloja ja laittavat sen grilliin, Siva kertoo.

-Itsekin miellän Vönerin nyt enemmän sellaiseksi punaisen lihan korvikkeeksi, sitä voi käyttää todella monipuolisesti.

Ravintoloiden lisäksi Vöner on löytänyt tiensä myös kauppoihin. Ensimmäiset kaupat saivat Vöneriä noin kuukausi sitten.

-Vegekauppoihin julkaistiin ensin. Nyt sitä saa esimerkiksi Jätkäsaaren K-Marketista, sekä Kajaanin Citymarketista. Tänä aamuna Sellon Citymarket otti meihin yhteyttä. Ja nyt 14.12 Vöneriä tulee 127 kauppaan, Prismat ja S-Marketit päättivät lähteä mukaan, Siva iloitsee.

Vöneriä saa siis ostettua valmiiksi leikattuna pakkauksissa kaupoista.

 

 

”Me tehdään markkinointi ravintolan puolesta.”

 

 

Vastaanotto on ollut Vönerille hyvää.

-Me tiedettiin, että jos vain viemme tämän tavaran ravintolaan, ja sanotaan, että tässä on hinta ja tämä vegaaninen tuote ja se siitä, niin ei se myy. Totta kai tässä pitää olla jotakin bisnestäkin mukana. Me tehdään siis markkinointi ravintolan puolesta.

Sivalle on tärkeää, että tuote on varmasti vegaaninen. Siksi hän käykin aina ravintolassa paikan päällä.

-Opastetaan siellä, miten tuotetta käytetään, ja jos se esimerkiksi menee pitsaan, niin varmistetaan, että taikina on vegaaninen. Tai jos se menee annokseen, niin varmistetaan, onko kastike vegaaninen. Näin saadaan se koko tietämys sinne ravintolaan, että mitä veganismi on. Moni sekoittaa sen vegetarismiin.

 

 

Mitä tulevaisuudessa?

 

 

-On paljon suunnitelmia. Ollaan oltu muun muassa ulkomaihin yhteydessä.

Yritys on kehittänyt Vöneristä myös pihvejä ja makkaroita. Pihvejä on jo julkaistu ravintoloissa.

-Luultavasti saadaan niitä myös kauppoihin. Ainakin Helsingin Vegekauppa on kiinnostunut, Siva paljastaa.

-Meistä tuntuu, ettei me olla vielä edes aloitettu, jos näin voisi sanoa, Siva naurahtaa lopuksi!

Ja näin varmasti onkin. Kaikki on tapahtunut niin nopeasti, että tässä on varmasti Suomalainen hieno kasvutarina tulossa. Ja ehkäpä myös se vientituote.

 

 

 

Teksti: Marianne Kokkonen

Kuvat: Vöner Oy

 

 

 

Vastaa

Tuoreimmat