Myanmarin epävakaa tilanne

Myanmarissa eletään myrskyisiä aikoja./ Mohd Nor Azmil Abdul Rahman

Myanmarissa asuvia rohingalaisia sorretaan armeijan ja buddhalaisten voimin. Myanmarin johtaja Suu Kyi pysyy vaiti pahenevasta kansanmurhasta.

 

Syrjittynä ’maahanmuuttajana’ omassa maassa

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön, Human Rights Watchin, mukaan rohingalaiset ovat asuneet nykyisessä Myanmarissa jo 1100-luvulta lähtien. Kun Ison-Britannian hallinto Myanmarissa -välillä Burmassa- vuonna 1948 loppui, uusi hallitus kiisteli siitä, että rohingalaiset olivat laittomia siirtolaisia britannialaisten hallitsemasta Intiasta, nyt Bangladeshista. Rohingalaisia ei pidetty aitona osana uutta valtiota. Vuonna 1982 säädetyssä kansalaisuuslaissa monilta rohingalaisilta evättiin kansalaisuusoikeudet, ja heitä pidettiin maahanmuuttajina omassa maassaan.

Vuonna 2015 hallitus riisti rohingalaisilta äänioikeuden, jonka seurauksena sadat tuhannet rohingalaiset eivät voineet äänestää vaaleissa. Viime vuosina poliitikot, mukaan luettuna demokraattisesti vaaleissa valittu Suu Kyi, ovat vihjanneet, että rohingalaiset olisivat Myanmaria uhkaavia terroristeja.

Nykyään siviilipoliitikot ja armeija vastaavat valvonnasta, kun Myanmarin valtio liikkuu kohti demokratiaa. He väittävät, että kansallinen identiteetti on tapa vaatia lisää valtaa. Tällä on ollut traagisia seurauksia rohingalaisille.

 

Tuhopolttoja ja hyökkäyksiä

 

Phil Robertson ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchista sanoo nähneensä satelliittikuvista puolet rohingalaisten kylistä maan tasalle poltettuina. Ihmisoikeustarkkailijat ja pakenevat rohingalaiset väittävät, että armeija ja Rakhinen buddhalaiset ovat kehittäneet kampanjan, jonka tarkoituksena on ajaa pois rohingalainen muslimiväestö. Yhdistyneiden Kansakuntien oikeusvirasto sanoo tämän olevan ’oppikirjaesimerkki etnisestä puhdistuksesta’.

Myanmar kiistää syytökset sanoen, että sen voimat ollaan kohdistettu Arakan rohingalaisten pelastusarmeijan kapinallisiin, joita ollaan syytetty tulipaloista ja siviilihyökkäyksistä. Suu Kyin, hallituksen ja armeijan on aika kohdata se tosiasia, että turvallisuusvoimat voivat ’ampua ja tappaa kaikki ne, jotka haluaa’.

 

Yleistä paheksuntaa

 

Maailman johtajat tuomitsevat jyrkästi Myanmarin kansanmurhan. Muun muassa Iso-Britannia on ilmoittanut lopettavansa sen armeijan harjoitteluohjelman Myanmarissa, ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsee ’vastenmielisen etnisen puhdistuksen’. Macron kertoi YK:n yleisistunnossa aloittavansa YK:n turvallisuusneuvostossa aloitteen turvatakseen humanitäärisen avun ja lopun väkivallalle.

Nobel-palkittu Suu Kyi tuomitsi oikeuksien väärinkäytön Rakhinen osavaltiossa ja sanoi, että väärinkäyttäjiä tullaan rankaisemaan. Kyi ei kuitenkaan puhunut mitään YK:n syytöksistä koskien etnistä puhdistusta. Vaikeneminen viilensi kansainvälistä vastaanottoa ja avunantoja muslimivähemmistöille.

 

Tulenarka tilanne

72-vuotias Suu Kyi sanoo, että hänen hallituksensa on edistänyt muslimien ja buddha-enemmistön välistä harmoniaa etnisissä Rakhinen vähemmistöissä. Mutta hallituksen jäsen ei ole samaa mieltä Kyin optimismista.

”Heillä ei ole luottoa toisiinsa,” valtion sihteeri Tin Maung Swe kertoi Reutersille, lisäten, että jännitteet olivat korkealla.

”Tilanne on valmiina räjähtämään.”

Suu Kyi on lisäksi sitoutunut entisen YK:n pääsihteerin, Kofi Annanin, johtaman neuvoa-antavan ryhmän ehdotuksiin. Annan ehdotti viime kuussa lain arviointia, joka yhdistää kansalaisuuden ja etnisyyden, ja jättää suurimman osan rohingalaisista kansalaisuudettomiksi.

Maahanmuuttajien palautuksesta Kyi sanoi Myanmarin olevan valmis aloittamaan vahvistusoperaation.

”Maahanmuuttajat tästä maasta tullaan hyväksymään ilman ongelmia”, Kyi vakuutti.

Aika kuitenkin näyttää, miten rohingalaisten käy.

 

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: https://www.nytimes.com/2017/09/18/world/asia/myanmar-rohingya-ethnic-cleansing.html?mcubz=1

https://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya-suukyi/suu-kyi-silence-on-myanmar-ethnic-cleansing-charge-draws-cool-response-idUSKCN1BU0C5

Kuva: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyclone_Nargis_-Myanmar-3May2008.jpg

 

 

Vastaa

Tuoreimmat