Miehen euro on naisen… no euro

Female Race Competition Athletes Male Runners (Kuva: CC0 Public Domain)

 

Naisten urheilun arvostus verrattuna miesurheiluun on ollut viimeisinä vuosikymmeninä puhuttu aihe. Moni toivoisi naisurheilun olevan jo 2010-luvulla samalla viivalla miesurheilun kanssa, mutta näin ei kaikilta osin ole. Mistä se sitten johtuu? Miksi naisurheilusta ei saa yhtä suuria palkintosummia kuin miehet? Kuuluisiko naisten edes saada yhtä suuria palkintorahoja?

 

Kyseinen aihe jakaa paljon mielipiteitä, mutta jos asiaa tarkastelee pelkkä raha ja bisnes mielessä niin on helppo yhtyä seuraavaan näkemykseeni. Naisurheilu ansaitsee täysin tasavertaisen aseman palkintosummien osalta miesten kanssa, mikäli se täyttää samat urheilulliset mitat kuin miesten urheilu. Naisurheilun jäädessä urheilullisesti poikajunioreiden tasolla, ei naisten ole oikeutettua nauttia saman suuruisista palkinnoista kuin miesurheilijat. Tämä väite perustuu katsojamääriin ja sitä kautta medianäkyvyyteen. Todella usein naisurheilu ei saa yksinkertaisesti katsojia tarpeeksi kiinnostumaan tapahtumistaan ja siitä johtuen medianäkyvyys jää pieneksi. Tuote ei ole naisten urheilussa usein kunnossa.

 

Naisten jalkapallon arvokisojen katsojamäärät niin paikan päällä kuin televisiossakin ovat kaukana miesten vastaavista kisoista. Katsojamäärät ovat lähempänä poikajunioreiden arvokisojen katsojamääriä, jolloin ei ole oikeutettua jakaa naisille samankaltaisia palkintoja kuin miesurheilijoille.

 

Yhtenä esimerkkinä voidaan käyttää pyöräilyä ja Tour de Francea, jota seuraa ympäri maailman miljoonat ja miljoonat ihmiset, vain miespyöräilyä. Vuonna 2013 naispyöräilijät purnasivat huonoa näkyvyyttään Tour de Francessa, ja pyöräily alkoi näyttää jo hieman sovinistiselta. Naisten pyöräily ei saanut näkyvyyttä eikä haluamaansa huomiota, mutta ei sitä suoraan sanottuna ansainnutkaan. Yleisö ei löydä tietään katsomoihin, johtuen naispyöräilyn huonosta tasosta ja isojen persoonien eli tähtien puutteesta. Verrattuna miehiin naiset ovat fyysisesti heikompia ja siksi pyörän selässä hitaampia kuin miehet. Yleisö katsoo siis mieluummin tasokkaampia eli nopeampia miespyöräilijöitä, joille myös kuuluu huomattavasti isompi palkinto summa ”työstään” eli katsomoiden täyttämisestä.

 

Tenniksessä tilanne on aivan toinen, sekä miesten- että naisten tenniksessä palkintosummat jakautuvat tasan isoimmissa turnauksissa, kuten Wimbledonissa. Tenniksen tapa jakaa voittopotti on oikeudenmukainen, koska lehterit täyttyvät jokaisessa finaalissa, oli sitten kyse naisten tai miesten ottelusta. Tenniksessähän naisten kaksinpelin pelaaja tienaa jo enemmän mitä miesten nelinpeli pari yhteensä. Tämä johtuu juuri katsomoiden täyttämisestä.

 

Naiset ovat useimmissa lajeissa miehiä jäljessä fyysisesti sekä teknisesti, jolloin urheilusuorituksen taso on huomattavasti heikompi. Naisten ei siis pidä hukata energiaa vaatimalla itselleen jotain, mikä sille ei kuulu, ainakaan vielä. Kuka tietää, ehkä naiset menevät kehityksessään miehen ohi fyysisesti seuraavan sadan vuoden aikana ja yleisö virtaa ”miesten” katsomoista seuraamaan tasokkaampaa urheilua ”naisten” katsomoon.

 

 

 

 

 

Vastaa

Tuoreimmat