Metsästys – Riistanhoitoa vai kylmäveristä tappamista?

Metsästys on ollut enemmän tai vähemmän osa elämääni jo 15 vuoden ajan. Minulle se on elämäntapa ja rakas harrastus, jonka jaan isäni kanssa. Pääsin ensimmäistä kertaa metsästämään ollessani 13-vuotias ja siitä minun paloni metsästystä kohtaan alkoi. Olen vuosien varrella kertonut retkistäni monen monta kertaa ystäville sekä tutuille, mutta vaihtelevalla lopputuloksella. Tämän takia en enää kauheasti mainosta harrastustani, ellei keskustelua aloita joku muu.

Metsästys on ollut osa ihmisten elämää aina. Viimeisten vuosikymmenten aikana mielipiteet metsästyksestä, harrastuksena, on muuttunut. Voisi sanoa, että mielipiteet jakautuvat kolmeen kuppikuntaan jotka ovat seuraavat:

Metsästäjät, jotka harrastavat riistanhoitoa ympärivuotisesti sekä metsästävät lain sallimina aikoina ovat tietysti riistanhoidon kannalla. Itse ampumatilanne on murto-osa harrastusta. Riistanhoito kertoo jo itsessään, mistä tästä niin monelle rakkaasta harrastuksesta on kyse. Riistaeläimiä hoidetaan ympärivuotisesti ja kantoja tarkkaillaan jatkuvasti. Metsästettävien eläimien määrän määrittää riista laskennoista saadut tiedot, jonka jälkeen metsästysseuroille jaetaan alueittain kaatolupia paikallisen alueen riistamäärän mukaan.

Ymmärtäväiset, eli ihmiset jotka eivät ole metsästystä vastaan, mutta eivät itse ole kiinnostuneita harrastamisesta. Tämän ryhmän kanssa voi helposti keskustella metsästyksestä harrastuksena ilman, että kukaan vetää herneitä nenään.

Metsästys on viattomien eläinten tappamista-ryhmä. Tämä on se ihmisryhmä, jonka takia en enää ole kertonut harrastuksestani julkisesti. Ihmiset jotka kuuluvat tähän ryhmään, eivät halua ymmärtää metsästystä ja riistanhoitoa ollenkaan. Metsästyksen tullessa puheenaiheeksi kakka iskee niin sanotusti tuulettimeen. He alkavat heti tarinoimaan, kuinka metsästys on kylmäveristä tappamista eikä siitä seuraa mitään hyvää ja kaikki siihen liittyvä pitäisi kieltää. Nämä edellä mainitut kettutytöt ja –pojat ovat yrittäneet jo vuosia mustamaalata riistanhoidon sekä metsästyksen, jotta se saataisiin kiellettyä.

Pienpetoeläinpyydystyksellä ja –metsästyksellä pidetään kurissa Suomen luontoon kuulumatonta minkki- ja supikoirakantaa, jonka populaatiosta iso osa on metsästyksen vastustajien sinne laittomasti tarhoista laskemaa. Niiden aiheuttamat tuhot uhkaavat kotimaista metsä- ja vesilintukantaa.

Hirvieläinten taimisto- ja muiden tuhojen lasku yhteiskunnalle oli vuonna 2015 satoja miljoonia euroja ja alueellisesti kohdennettu metsästys on ainoa tapa rajoittaa näitä tuhoja. Suomen teillä tapahtuu noin 5000 hirvieläinkolaria, joissa ihmisiä kuolee ja satoja vammautuu loppuiäkseen. Näissä kolareissa romuttuu autoja kymmenien miljoonien eurojen edestä.

Totta kai ymmärrän sen, että ihmisillä on eriäviä mielipiteitä eri asioista ja myös sen, että muiden ihmisten mielipidettä pitäisi kunnioittaa. Haluaisin vain tämän kyseisen ymmärtämisen tien olevan kaksisuuntainen. Metsästys tarkoittaa minulle käsitteenä uusia ystävyyksiä sekä yhdessäoloa, eikä tätä pitäisi mielestäni keneltäkään kieltää.

Tuoreimmat