Menestyneitä afroamerikkalaisia urheilijoita syrjitään

Afroamerikkalaisia urheilijoita syrjitään Yhdysvalloissa edelleenkin siitä huolimatta, että he ovat menestyneet. /johnhain

 

Kun afroamerikkalaiset NFL-pelaajat alkoivat protestoida Yhdysvaltain kansallislaulua, rasismikeskustelut nousivat jälleen kuumaksi puheenaiheeksi.

 

Syyttelyä Twitterissä

 

Yhdysvalloissa on tapahtunut paljon tummaihoisiin amerikkalaisiin kohdistunutta syrjintää, esimerkiksi poliiseilta. Twitterissä entiseltä republikaanien kansanedustajalta, Joe Walshilta ei hery protestoiville NFL-pelaajille ymmärrystä.

 

”Muistakaa, että kaikki tämä NFL-paska alkoi ennen Trumppia. Se alkoi siksi, että kiittämättömät miljonääriurheilijat pitivät Yhdysvaltoja rasistisena.”

Toisin samasta aiheesta twiittasi CNN:n Jim Acosta.

”Trumpin neuvonantaja kertoi minulle, että Yhdysvaltain presidentti ”on voittamassa kulttuurista sotaa… tehden miljonääriurheilijoista hänen uuden HRC:nsä (ihmisoikeusjärjestönsä).”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump rinnastaa siis amerikkalaisen jalkapallon pelaajat kilpailijakseen, paholaiseksi.

 

Tummaihoisiin kohdistunut syrjintä turhauttaa

 

Afroamerikkalaiset miehet ovat toistuvasti ilmaisseet turhautumistaan siitä, kuinka tummaihoisia ihmisiä kohdellaan Yhdysvalloissa. Protestit aloittanut San Francisco 49ers:in pelaajan, Colin Caepernickin, entinen joukkuekaveri Eric Reid, avautui syrjinnästä.

 

”Alkuvuodesta 2016, kiinnitin huomiota raportteihin, joissa poliisi oli tappanut lukuisan määrä aseettomia tummaihoisia ihmisiä. Tunsin itseni raivostuneeksi, satutetuksi ja toivottomaksi. Halusin tehdä jotain, mutta en tiennyt miten ja mitä. Kaikki, jonka tiesin varmasti, on, että halusin sen olevan niin kunnioittavaa kuin mahdollista,” Reid kertoi Washington Postille.

Levyjä lähikaupan ulkopuolella myyneen, Alton Sterlingin ampuminen kuoliaaksi poliisin toimesta, jäi Reidin mieleen.

”Julkaisut sosiaalisessa mediassa todellakin kuvottivat minua, mutta yksi erityisesti: Alton Sterlingin tappaminen kotikaupungissani Baton Rougessa, Los Angelesissa. Se olisi voinut tapahtua kelle tahansa perheenjäsenelleni, jotka yhä asuvat tällä alueella.”

 

Varakkuus ei estä syrjintää tapahtumasta

Vaikka värillinen urheilija olisi menestynyt kansainvälisesti hyvin ja rikastunut, häntä kohdellaan kuitenkin erilaisesti kuin valkoihoista kilpakumppania. Esimerkiksi tennistähti Serena Williamsia on kohdeltu rasistisesti jopa kesken pelin.

”Kasvaessani minulle kerrottiin, että en voisi toteuttaa unelmiani, koska olin nainen, ja koska ihonvärini. Elämäni jokaisessa vaiheessa, minun täytyi oppia nousemaan esiin ja puhumaan,” Williams kirjoitti Fortuna-lehdessä.

”Minua ollaan kohdeltu epäreilusti, minut on jätetty huomiotta miespuolisten kollegoideni seurassa ja – pahimmilla hetkillä – minä olen ollut rasististen kommenttien kohteena sekä tenniskentällä että sen ulkopuolella.”

 

Sheila Johnson, joka omistaa osia NBA:n Wizardsista, NHL:n Capitalsista, ja WNBA:n Mysticsistä, kertoi CNN:n Tanzina Vegalle, että varakkuus ei suojaa syrjinnältä. Itse asiassa, se esittää sinulle uudenlaisia rasismin muotoja.

”Sillä ei ole mitään väliä, kuinka paljon rahaa sinulla on afroamerikkalaisena, sinä olet yhä afroamerikkalainen.”

 

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2017/09/27/when-nfl-players-protest-racist-some-critics-see-only-millionaire-athletes-who-should-be-silent/?utm_term=.8c0e811ab83a

https://pixabay.com/fi/k%C3%A4siraudoissa-pid%C3%A4tys-sortoa-1251664/

 

 

Vastaa

Tuoreimmat