Media mässäilee jo AfD:n vaalipommilla, vaikka mitään ei vielä ole edes tehty

Kuvituskuva. Photo credit: Creative Commons

Saksalaiset aktivoituivat vaaliuurnille, jonka tulos on odotettavissa ollut yllätys. Kovat arvot Euroopassa ovat nousseet jo politiikkaankiin tiukkana ja syrjivänä siirtolaisasenteena ja media pyrkii osaltaan pitämään huolen draamasta.

Viime sunnuntaina Saksassa tehtiin soinimainen jytky, joka ensimmäisten median reaktioiden perusteella on astetta vakavampi, kuin meillä Suomessa muutama vuosi sitten koettu vaalitulos. Saksan oikeistopopulistinen puolue AfD otti vakuuttavan jalansijan Saksan tulevassa hallituksessa imemällä itselleen 13,5 prosentin äänivyöryn. Riitaisaksi tunnettu puolue on kuitenkin jo voitostaan huolimatta ehtinyt aiheuttamaan sisällään pieniä tulipaloja, kun puolueen puheenjohtaja Frauke Petry ilmoitti jättäytyvänsä puolueen tulevasta parlamenttiryhmästä pois.

Ollaan AfD:n agendasta ja historiasta mitä mieltä tahansa, tulee tämänhetkistä tilannetta ja poliittisia odotuksia käsitellä mediassa mahdollisimman neutraalisti. Toisaalta on tärkeää, että puolueen aate tuodaan tarkasti julki, mutta toisaalta on tärkeää antaa AfD:n toiveille ja vaatimuksille niiden vaatima, mahdollisimman vähäinen palstatila. Poliittisen oikeiston arvot kun eivät missään päin maailmaa ole koskaan olleet ihmisyyttä tai inhimillisyyttä painottavia.

MEDIA LUO TERMIT KANSAKUNTIEN KÄYTTÖÖN KULMASTA RIIPPUEN

Brittiläinen Independent otti laajassa artikkelissaan näkökulmaksi vaalien kokonaistuloksen, joskin otsikosta paljastui brittimedian asenne, kun AfD:tä tituleerattiin äärioikeistolaiseksi puolueeksi.

Suomalaiset mediat ovat toistaiseksi olleet melko maltillisella linjalla vaalituloksen suhteen. Uutiset keskittyvät enemmän vaikeisiin hallitusneuvotteluihin tai mahdollisiin yhteistyöongelmiin puoluiden kesken. Vain muutamassa asiantuntijalausunnossa on viitattu natsisympatioihin ja muihin AfD:n oletettuihin arveluttaviin aatteisiin. Toisessa päässä on perussuomalainen julkaisu Suomen Uutiset, joka kritisoi valtamedian ja etenkin Ylen käyttämää uusnatsi-retoriikkaa AfD:n aatteista. Älähdys on ymmärrettävä, onhan kritisoijana virallinen Suomen oikeistopolitiikan julkaisu.

Ruotsissa AfD:tä kuvataan toiminnaltaan paljon värikkäämmin ja muun muassa termi eurokriittisyys löytyy useasta uutisesta lainausmerkkien sisältä. Asenne naapurimaassamme on selkeästi jyrkempi oikeistopopulisteja kohtaan, mitä meillä on toistaiseksi kirjoitettu. Toisaalta ruotsalaisessa Expressenissä otetaan melko paljon esiin kaikkea raflaavaa ja skandaalihakuisempaa, muun muassa puoluejäsenten seksuaalisia suuntautumisia, joista saadaan helposti jo kirjoitettua uutinen itsestään.

Muun maailman mediat käyttävät usein jutuissaan puolueen kuvaajana termejä äärioikeisto, massamaahanmuuttovastainen ja arvokonservatiivinen. On oikea termi mikä tahansa, ei voida jättää huomioimatta sitä tosiasiaa, että puolueen aatteisiin on kirjattu esimerkiksi se, että huumeiden käyttäjät pitäisi hoidon sijasta toimittaa vankilaan ja että puolueen kannattajien mielestä ilmastonmuutos ei ole tällä hetkellä todellinen uhka. Ei voida myöskään ohittaa vahvaa Pro-Venäjä -mielipidettä, ja että heidän mielestään Venäjän vastaiset pakotteet tulisi purkaa.

MEDIAN ROOLINA SUODATTAJA JA ARVOJEN VALITSIJA

Kun yhteiskunnallamme olisi nyt viimeistään korkea aika pehmentää arvojaan ja pyrkiä hidastamaan rahan vaikutusta ihmisiin ja ahneutta, on eri medioilla ympäri maailmaa tuhannen taalan paikka vaikuttaa ihmiskuntamme tulevaisuuteen. Kuitenkin kun media, joka muokkaa tehokkaasti ihmisten mielipiteitä, valitsee pehmeämmän tien ja inhimillisemmät arvot, ottaa se tietoisen riskin mahdollisesti jopa oman olemassaolonsa hinnalla. Tällaisia riskejä olisi toivottavaa niin medioiden, kuin kokonaisten valtioidenkin ottavan. Niiden palkkiona kun voi olla mahdollisuus antaa tuleville sukupolville maailma, jossa valtioiden rajat on häivytetty minimiin ja jossa uskonnolla, poliittisella suunnalla tai ihon värillä ei ihan oikeasti ole merkitystä.

Lähteet: Independent, Expressen, Kauppalehti, Yle, Breitbart, FOX News

Tuoreimmat