Malmön poliisin toiveena tiukemmat aselait ja ennaltaehkäisy

Kuvakaappaus Expressenin alkuperäisestä uutisesta.

Viimeisen kahden vuoden aikana yleistyneet Malmön jengikahakat ovat nousseet maailman uutisiin ja paikallinen poliisiyhteisö toivookin yhteistyötä ruohonjuuritasolla tilanteen rauhoittamiseksi.

– Olemme lukinneet telkien taa paljon ihmisiä, mutta se ei todistettavasti auta tilanteeseen, sanoo Mats Karlsson, virkaatekevä poliisipäällikkö Malmön poliisista.

Yleinen luulo kuitenkin on, että vankeus auttaa rikollisuuden ehkäisyssä. Malmössä tämän on todettu olevan hyvin väärä ajatusmaailma. Osa poliisivoimista toki haluaisi tiukentaa lakeja, mutta osa ymmärtää, että paras apu on ennaltaehkäisevä työ ihmisten parissa.

On selvää, että ampuma-aserikoksiin syyllistyvät pitää saada pois kaduilta jatkamasta tekojaan, koska tällä hetkellä syyt ampumatapauksiin voivat olla rikollisten välillä oikeastaan mitä tahansa. Syyn ei tarvitse olla vakava, kun ase jo laulaa.

SILMINNÄKIJÖISTÄ HUOLIMATTA MONI TAPAUS TÄYSIN PIMEÄNÄ

Tulilinjalle on monissa tapauksissa jäänyt ulkopuolisia, viattomia ihmisiä ja lapsia. Lähes kaikki tapaukset ovat tapahtuneet asutulla alueella ja joskus jopa keskellä päivää. Yhdessä tapauksessa on 16-vuotias miesuhri ammuttu bussipysäkille Rosengårdin kaupunginosassa ennen kello seitsemää alkuillasta. Ajankohdasta huolimatta ei silminnäkijöiden apu ole tuottanut tulosta ja kaksi epäiltyä henkilöä on päästetty vapaaksi ilman, että syytteitä olisi nostettu. Tämä kertoo paljon Malmön poliisin tilanteesta tapauksien kanssa painiessaan. Ympäristö vaikenee todennäköisesti peläten kostoa, mikäli joku asiasta jotain kertoisi.

Useat tapauksista ovat tapahtuneet pahamaineisessa Rosengårdin kaupunginosassa, jossa asuu paljon siirtolaisia Irakista ja entisen Jugoslavian maista. Työttömyys on piinannut koko kaupunkia jo vuosia, joka osaltaan on etenkin siirtolaisperäistä väestöä ajanut lain väärälle puolelle henkensä pitimiksi.

Silmiinpistävää viimeaikaisten tapausten valossa on se, että uhrit ovat lähes poikkeuksetta olleet alle 30-vuotiaita miehiä. Tämä kertoo karua kieltä siitä, miten nuorena vakavien rikosten tielle ryhdytään. Myös nuoren, syrjityn ihmisen harkintakyky on alentunut omien, usein negatiivisten kokemusten pohjalta. Jopa 15-vuotiaat pitävät tuliasetta hallussaan ja kynnys sen käytölle vaikuttaa olevan äärimmäisen alhainen.

VASTUU IHMISEN AUTTAMISESTA

Malmön poliisi on suurien asioiden äärellä selvittäessään kymmeniä pimeitä tapauksia, joissa on tapettu tai yritetty tappaa ihminen. Poliisi ei kuitenkaan ole ainoa taho, joka on kovilla. Yleinen syyttäjä on se, joka päättää tuomioiden pituudet ja suoritustavat. Nyt siis tarvittaisiin poliisin, ruotsalaisen oikeusjärjestelmän ja asukkaiden tiivistä yhteistyötä.

– Vankila ei ole todellisuudessa niin tehokas kuin ihmiset ajattelevat. Sen sijaan meidän on aloitettava ruohonjuuritasolta ja työskenneltävä lähiöiden yhteisöissä, tuumii Mats Karlsson.

– Kun ihmiset kokevat itsensä hyväksytyiksi ja heitä käsitellään oikeudenmukaisesti, se pienentää riskiä rikollisiin tekoihin.
Tapahtuipa aselakien tai jo sattuneiden tapausten kanssa niin tai näin, on Malmössä havahduttu siihen, että apua tulee saada, olet sitten rikollinen tai rikoksen uhri.

– Meillä on suuri vastuu auttaa ihmisiä, jotka haluavat lähteä rikollisista piireistä. Vaikka jotkut haluavat lähteä, se ei välttämättä ole niin helppoa. Siksi meidän on oltava kaduilla ja pihoilla. Auttaaksemme heitä.

Lähde: Expressen

Tuoreimmat