Liikkuvat taulut ovat vihdoinkin totta: Loving Vincent-elokuva herättää eloon klassikkoteokset

Pyöriviä liikkeitä ja eläväistä värimaailmaa. Paksu öljyvärikerros alkaa liikehtiä animaation tavoin. On aika kohdata Hugh Welchmanin ja Dorota Kobielan ohjaama ja käsikirjoittama Loving Vincent-animaatioelokuva. Brittiläinen pariskunta on tehnyt jotain vallankumouksellista: he ovat luoneet ensimmäisen öljyvärimaalatun animaation.

Alankomaalainen Vincent van Gogh on yksi 1900-luvun tunnetuimpia taiteilijoita. Hänet moni muistaa historian kirjoista tutusta Tähtikirkas yö -maalauksesta tai tarinasta, jossa hän leikkaa korvansa irti ja lahjoittaa prostituoidulle naiselle.

Ennen kaikkea hän kuitenkin on modernin maalaustaiteen suunnannäyttäjä ja kärsivän taiteilijan arkkityyppi.

Vincent van Gogh: Omakuva

Viimeisenä mainitut tuodaan esille yllättävän hyvin Kobielan ja Welchmanin elokuvassa, jossa yli 115 valittua taidemaalaria imitoivat van Goghin omaperäistä maalaustyyliä. Elokuvaa varten on maalattu 65 000 öljyväriteosta, joidenka pohjalta animaatio on toteutettu. Työtä tehtiin kuusi vuotta.

Elokuvan tarinassa käydään läpi van Goghin elämää vauvasta kuolemaan saakka. Siinä avataan yksinäisen, väärinymmärretyn ja lahjakkaan miehen matkaa ja sitä kohtaloa, jolle ei vieläkään ole tarkkaa selitystä.

Vincent van Gogh tuli ammutuksi heinäkuussa 1890. Omien sanojensa mukaan hän yritti tappaa itsensä, mutta monet tutkijat ovat myöhemmin väittäneet van Goghin tulleen tapetuksi. Loving Vincent-elokuvassa juuri nämä spekulaatiot saavat liekkeihinsä bensaa, kun postimiehen poika Armand Roulin saa käsiinsä kirjeen, jonka van Gogh kirjoitti juuri ennen kuolemaansa veljelleen Theolle.

Postimies Joseph Roulin, joka antoi pojalleen Armandille Vincentin viimeisen kirjeen. Alkuperäisteos

Roulin lähtee van Goghin kotikaupunkiin Auversiin selvittämään asiaa ja paikalliset kertovat muistojaan Vincentistä. Tarinat hänen lapsuudestaan, ihmissuhteistaan ja persoonastaan antavat täysin uudenlaisen kuvan taiteilijasta. Varsinkin minunkaltaiselle, jonka aivot ovat rekisteröineet entuudestaan vain hänen maalauksensa.

Vaikka tarina kaappaakin mukaansa, ei se vedä vertoja van Goghin maalauksille, jotka ovat jatkuvasti läsnä elokuvan aikana. Taidemaalarit antavat  taitavalla kädenjäljellään muistutuksen, mistä kaikki on lähtenyt. Valkoinen taulu, pensselit ja värit toimivat kuvataiteen kivijalkoina, vaikka tietokoneiden kautta on luotu jo monia uusia tapoja kuvittaa maailmaa.

Kokonaisuudessaan elokuva tarjoaa aivan uuden mahdollisuuden nähdä animaatiota. Se sopii taideharrastajille ja oikeastaan kaikille, jotka haluavat kokea jotain uutta. Jatkossa modernien 3D-animaatioiden rinnalla olisi huikeata nähdä lisää liikkuvaa kuvaa maalausten kautta. Esimerkiksi Picasso tai Dali voisi viedä katsojan aivan uusille tasoille. Tai miksei Suomen kultakauden teoksetkin.

Tuoreimmat