Lehmustupa tarjoaa asunto – ja hoitopalveluita Helsingissä

Asunto ja hoivapalvelujen tarpeessa olevia ihmisiä on pääkaupunkiseudulla erittäin paljon. Kun kumpaakin palvelua tarvitaan, saattaa joutua etsimään sopivaa asumisvaihtoehtoa pitkään. Helsingin keskustasta löytyy asunto- sekä hoivapalveluita tarjoava Lehmustupa, joka auttaa vaihtelevilla taustoilla asuntoa sekä hoitoa tarvitsevia ihmisiä, joilla on hankaluuksia löytää palveluasuntoa tai hoivakotia muualta. Lehmustupa on yksi Diakonissalaitoksen palveluyksiköistä, joka on tarkoitettu alle 65-vuotiaille asuntoa sekä hoivausta tarvitseville henkilöille. Yksikön johtaja, Anna-Liisa Arjala kertoo, että Lehmustuvassa on tällä hetkellä 19 asukaspaikkaa ja, että kaikki asukkaat tulevat erilaisista asumisolosuhteista.

– Lehmustuvan perusperiaate on, että asukkaille voidaan tarjota hoitoa siitä huolimatta, kuinka suuri avun tarve henkilöllä on. Meillä on Lehmustuvassa eri tavoin vammautuneita asukkaita, sekä myös HIV-potilaita. Tavoitteena on, että asukkaat elävät mahdollisimman aktiivista arkea, jotta saataisiin normaalin elämän rakenne ylläpidettyä potilaiden päivittäisessä elämässä.

Lehmustuvan henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä sekä lähihoitajia. Henkilökunta työskentelee kolmessa vuorossa, jotta paikalla olisi jatkuvasti joku, mikäli asukas tarvitsee apua. Kaikilla asukkailla on omat huoneet, joista löytyy myös lukitusmahdollisuus, jotta asukkaat saavat omaa rauhaa. Riippuen potilaan tarpeista huoneiden ovet ovat joko lukossa sisä- sekä ulkopuolelta, mutta joillakin asukkailla on myös mahdollisuus vapaaseen kulkuun Lehmustuvan tiloissa.
Helsingin Diakonissalaitos järjestää Lehmustuvan kokonaishoidon yhteiskunnan reunalla oleville. Lehmustuvalla on heidän asukkaittensa tarpeisiin erikoistunut henkilökunta, jotta asukkaita voidaan auttaa mahdollisimman kattavasti. Lehmustuvan asukkaat tulevat heille Helsingin kaupungin säätämien paikkojen mukaan henkilöille, joilla on tarve juuri Lehmustuvan palveluihin.

Tuoreimmat