Lama-ajan auttavia käsiä tarvitaan vielä tänäkin päivänä

Espoo tihkuu sadetta Asunnottomien yön alkaessa. On lokakuinen kolea syyspäivä ja suunnistan kohti Raitin Pysäkkiä, jossa tänä iltana vietetään Asunnottomien yö-kansalaisliikkeen virallista tapahtumapäivää.
Paikka on pieni, mutta äärimmäisen kotoisa ja lämmin. Juteltuani henkilökunnan kanssa tovin, voin huomata, kuinka ihmisläheistä toiminta on. Alkuajoista lähtien toiminut vapaaehtoistyöntekijä Seija Konttinen kertoo toiminnan olleen aktiivista jo monia vuosia.
”Kun perustimme yrityksen 1993, tarkoituksena oli tukea lama-ajan kärsiviä ihmisiä”, hän kertoo.
”Vuosien varrella kuitenkin huomasimme, ettei avun tarve ole laskenut”, hän jatkaa.

Raitin Pysäkin vapaaehtoistyöntekijä Seija Konttonen

”Tiloissamme käy niin asunnottomia alkoholiongelmaisia kuin yksinäisiä vanhuksiakin”

Raitin Pysäkki on toiminut jo 1990-luvun lama-ajoista saakka eräänlaisena kohtaamispaikkana monille asunnottomille ja muille ruoka-apua sekä jutteluseuraa tarvitseville ihmisille.
”Tiloissamme käy niin asunnottomia alkoholiongelmaisia kuin yksinäisiä vanhuksiakin, emme ole rajanneet kävijäkuntaamme”, Konttinen kertoo.
Kahvipöydässä tapaan Hannu Hietalan, joka kertoo käyneensä vuosia Raitin Pysäkillä.
”Käyn täällä edelleen, vaikken olekaan enää asunnoton alkoholisti”, hän kertoo.
Kauppakorkeakoulun oppinut ja pitkään töitä tehnyt Hietala kertoo elämänsä lähteneen raiteiltaan, kun hän erosi vaimonsa kanssa.
”Silloin alkoholi tuli vahvana kehiin ja se oli menoa sitten”, hän huikkaa.
”Olin alkoholiongelmainen asunnoton monta vuotta, kunnes lähdin AA-ryhmään mukaan”, hän jatkaa.
”Niinä aikoina pyörin myös paljon täällä Raitin Pysäkillä, mikä oli suunnaton apu ongelmiini”, Hietala lisää.

Entinen asunnoton Hannu Hietala istuu Raitin Pysäkin terassilla

Raitin Pysäkki luo yhteisöllisyyttä yksinäisten ihmisten elämään

Suurin osa Espoon asunnottomista on yksinäisiä miehiä ja se näkyy myös tiistai-iltana Raitin Pysäkin kahvijonossa.
”On tärkeää, että pääsee juttelemaan ihmisten kanssa, jotka ovat samankaltaisissa ongelmissa itsensä kanssa”, Hietala kertoo.
”Ilman sitä tukea, en olisi päätynyt AA-ryhmiin ja raitistunut”, hän jatkaa kertoessaan samalla olleen vuoden raittiina ja löytäneen asunnon itselleen.

Raitin Pysäkillä oli jaossa ilmaisia kirjoja ja vaatteita

Värikäs vapaaehtoistyö toiminnan ytimenä

Asunnottomien yön aikana Raitin Pysäkillä tarjotaan kävijöille ilmaiseksi vaatteita, kirjoja ja ruokaa. Vapaaehtoistyöntekijät kertovat, että normaalisti arkipäivisinkin toiminta on samankaltaista.
”Elintarvikejakelu on kuitenkin uusin juttu, mitä olemme alkaneet toteuttaa”, Konttinen kertoo muistellessaan viimevuosien muutoksia.
”Aikaisemmin tänne tuli ihmisiä lähinnä hakemaan henkistä tukea ja kodintuntua, mutta nykyään toimintamme on värikkäämpää”, hän jatkaa.
Arkipäivisin Raitin Pysäkillä voi käydä aamukymmenestä iltapäiväkahteen saakka. Tiloissa on monipuolisesti tekemistä päivän lehdestä television katseluun. Myös pieni kirjasto ja ompelukone ovat kävijöiden käytössä.

Hanna-Katri Eskelinen

One Response to Lama-ajan auttavia käsiä tarvitaan vielä tänäkin päivänä

• Hyvin kuvaileva teksti. Hyvin sait kahden henkilön haastikset reppariin mukaan. Kuvat sopivat tarinaan. Ainoa asia, joka hieman häiritsi kerronnassa on ”hän kertoo, hän jatkaa” -lauseet jokaisen sitaatin päätteksi. Ne lienevät turhia silloin, kun muutoinkin käy selväksi, kuka puhuu. Loppukappaleeseen olisi myös voinut hakea alkukappaleen tunnelman luontia. Muutoin sekä oma kerrontasi ja sitaatit olivat oikein hyvässä synkassa ja reppari kulki mallikkaasti. 🙂

Tuoreimmat