Kolumni: Säännöt ovat samat kaikille – vaikka olisit norjalainen hiihtäjälegenda

 

Norjalainen hiihtäjätähti Therese Johaug sai 18 kuukauden tuomion käryttyään dopingista./Stux

Koko Norja kauhistui ja purskahti itkuun 22.elokuuta, kun norjalainen hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon käryttyään anabolisesta clostebol-steroidista viime syksynä. Nyt jäävät Etelä-Korean talviolympialaiset helmikuussa 2018 seitsemän maailmanmestaruutta voittaneelta Johaugilta väliin, ja sekös norjalaisia harmittaa – mutta miksi? Eikös dopingista käryämisen jälkeen tulevan tuomion pitäisi olla hiihtohullulle hiihtomaalle ok?

 

Huulirasva kaiken pahan alku ja juuri

 

Kaikki sai alkunsa syksyllä 2016, kun Therese Johaug kärysi lääkärin mukaan huulirasvassa olleesta anabolisesta clostebol-steroidista.
Anabolinen clostebol-steroidi lisää Suomen Antidopingtoimikunnan mukaan lihasmassaa- ja voimaa. Se vaikuttaa myös elimistön hormonitasapainoon ja aineenvaihduntaan siten, että elimistö sietää kovaa rääkkiä entistä tehokkaammin ilman joutumista ylikuntoon. Clostebol (4-chlorotestosterone) kuuluu myös Maailman antidopingtoimiston kiellettyjen aineiden listalle.

 

Tätä steroidia oli Johaugin käyttämässä Trofodermin-haavanhoitorasvassa, jonka pakkauksessa sanotaan selvästi, että lääke sisältää doping –ainetta. Valitettavasti Johaug ei omien sanojensa mukaan ’ollut nähnyt tätä merkintää, ja heitti pakkauksen roskikseen.’ Sitten vain ’täysin tietämättömänä’ anabolista steroidia huuliin, koska Johaugin huulet olivat palaneet Italian auringosta.
Norjan yleisradion haastattelun videokuvan perusteella Johaugin huulet olisivat palaneet, joten siinä mielessä haavanhoitorasvan käyttäminen olisi oikeutettua. Tosin, oliko pakko käyttää ’huulirasvaa’, joka sisälsi muun muassa lihasmassaa kasvattavaa anabolista clostebol-steroidia, ja joka kuuluu Maailman antidopingtoimiston kiellettyjen aineiden listalle.

Sinisilmäiset ja ylpeät norjalaiset eivät hyväksyneet tosiasioita

 

Maailman Antidopingtoimiston (Wada) rangaistusasteikossa anabolisen steroidin käyttämisestä kovin rangaistus on pisimmillään neljä vuotta, jos käyttö on ollut tahallista. Jos dopingin käytössä ei ollut merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä, tuomio on 1-2 vuotta. Arvatkaa, kuinka suuren tuomion Johaug olisi saanut Norjan ADT:n syyteneuvostolta? 13 kuukautta, joka olisi loppunut juuri sopivasti ennen vuoden 2018 talviolympialaisia. Käyttö ei olisi ollut ollenkaan tahallista, vaan ihan pieni vahinko.

Norjassa ei haluttu myöntää, että Johaugin dopinginkäyttö olisi ollut tahallista. Puolustetaan omiamme, käryttiin mistä tahansa-periaate oli voimassa sekä kansalaisilla että dopingtuomioista päättävillä.
Jos suomalainen maajoukkuehiihtäjätär Kerttu Niskanen käryisi samasta aineesta, Niskasta olisivat todennäköisesti kritisoineet sekä hiihtofanit että valtiollinen johto. Tuomio olisi mukisematta annettu. Tosin välillä kritisoinnissa on menty yli. Ikävänä esimerkkinä toimii Mika Myllylän kohtalo, kun hän kärysi dopingista Lahden MM-kisoissa 2001. Käryn myötä meni maailmanmestaruus, tuli kahden vuoden kilpailukielto ja kesällä 2011 Myllylä teki itsemurhan.
Mutta Norjassa ’oman kylän tyttäriä’ kohdeltiin silkkihansikkain eikä kritisoitu ollenkaan, ehei. Urheilun kansainvälinen tuomioistuin (CAS) ei käsitellyt doping-tapausta silkki –vaan nyrkkeilyhanskoin.

 

Häviö urheilun kansainvälisessä ’nyrkkeilykehässä’
22. elokuuta urheilun kansainvälisessä ’nyrkkeilykehässä’, eli urheilun kansainvälisessä tuomioistuimessa päätös Johaugin tuomion pitenemisestä oli selvä. Se oli melkein yhtä selvä kuin 50 kertaa urallaan voittaneen ammattilaisnyrkkeilijän Floyd Mayweather Jr:n ja vapaaottelijan Connor McGregorin välisen nyrkkeilyottelun lopputulos viikonloppuna. Mayweather Jr. voitti ottelun selvästi. Therese Johauginkin ’ottelu’ ’kansainvälisen urheilun nyrkkeilykehässä’ päättyi selvästi yhtä lyhyeen kuin McGregorin ottelu Las Vegasissa päättyi keskeytykseen horjuttuaan kehässä, kymmenennessä erässä: Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja vuoden 2018 talviolympialaiset jäävät häneltä väliin. CAS oli ’ottelun’ varma voittaja ja Johaug varma häviäjä keskeytyskunnossa. Enää ei auta itku maailmalla, rangaistus on kärsittävä.

 

Therese Johaugin kilpasisko, Marit Björgen yhtyi muiden norjalaisten kanssa parkumaan dopingtuomiota ja elämän kovuutta. Sinisilmäisyys ja tosiasioiden kiistäminen jatkuvat. Ennen pitkää on kuitenkin vain ajan kysymys, milloin ihmeellisen suuret hauikset naiseksi omaava Björgen, sattuu ’vahingossa’ kärähtämään dopingista.
Teksti: Pekka Luokkala
Lähteet: https://yle.fi/urheilu/3-9240597

https://www.mtv.fi/sport/hiihtolajit/maastohiihto/artikkeli/johaug-vitsailussa-vaaraa-tietoa-se-ei-ole-huulirasva/6118006#gs.FgGI5MQ
https://www.mtv.fi/sport/hiihtolajit/maastohiihto/artikkeli/johaugin-dopingselitys-taytta-potaskaa-kuohuttava-kuva-leviaa-somessa/6117358?_ga=2.194816365.1766634015.1503912616-1178776341.1503384828#gs.mMNCcqQ
https://twitter.com/2sporten/status/786536530345099264/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mtv.fi%2Fsport%2Fhiihtolajit%2Fmaastohiihto%2Fartikkeli%2Fjohaugin-dopingselitys-taytta-potaskaa-kuohuttava-kuva-leviaa-somessa%2F6117358
https://www.mtv.fi/sport/hiihtolajit/maastohiihto/artikkeli/kuvat-johaug-vakuuttaa-syyttomyyttaan-talta-nayttivat-karut-huulet/6117320#gs.G=qIDS8
https://yle.fi/urheilu/3-9453899
https://yle.fi/urheilu/3-9781125
https://yle.fi/urheilu/3-9799899

Vastaa

Tuoreimmat