Kolumni: Onko suvaitsevainen ihminen oikeasti suvaitsevainen?

black-fist-jpg-2

Mitä suvaitsevaisuus oikeastaan tarkoittaa? Suvaitsevaista ihmistä kuvaillaan, että hän kokee kaikki ihmiset samanarvoisiksi ja he saavat toteuttaa itseään kaikin tavoin. Ensimmäiseksi suvaitsevaisuudesta tulee mieleen, että kaikilla ihmisillä on samat oikeudet, eikä ketään voi syrjiä etnisen taustansa- ja mielipiteidensä vuoksi. Yksilö saa harjoittaa omaa uskontoaan ja kulttuuriaan paikasta ja maasta riippuen. Perusperiaate on siis, ettei ketään syrjitä ja kaikki hyväksytään omana itsenään.

 

Edellä mainitut asiat ja arvot pitäisi kuulua jokaisen ihmisen perusarvoihin ja siihen tulisi tähdätä. Asia ei ole kuitenkaan niin mustavalkoinen. Joka puolella maailmaa ihmisiä syrjitään etnisen taustansa, uskonnon tai ihonvärinsä vuoksi. Yhdysvalloissa keskustellaan ärhäkkäästi poliisien toimista, joiden lopputuloksina on ammuttu paljon mustia amerikkalaisia hengiltä. Meitäkin vahvasti koskettanut pakolaisuusaalto on myös nostattanut suvaitsevaisuuskeskustelun yhdeksi kuumimmaksi puheenaiheeksi Suomessa ja Euroopassa yleensäkin.

 

Pakolaiskeskustelu on jakanut suomalaiset kahteen leiriin. Niin sanottuihin ’’suvakkeihin’’ ja maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuviin ihmisiin, eli ’’rasisteihin’’. Maahanmuuttoa puolustavat kertovat pitävänsä tätä kulttuurin rikastamisena ja maahanmuuttajavastaiset pitävät heitä uhkana suomalaisille ja suomalaiselle yhteiskunnalle. Molemmilla on pointtinsa, mutta ihmiset, jotka kutsuvat itseään ’’suvaitsevaiseksi’’ niin heidän toimintamallinsa ei aina mene ihan oppikirjan mukaan.

 

Viimeisin esimerkki oli rasismin vastaisessa mielenosoituksessa, Helsingissä. Mies henkilö piti päällään hupparia, missä oli MV-lehden logo. Niin sanottu suvaitsevainen mies arvostelee miehen ideologiaa ja pyrkii provosoimaan miestä. Mies seisoo rauhallisesti ja kuuntelee, kun toinen mies räyhää hänelle ja tulee alle 10sentin päähän miehen kasvoista. Paljon keskustelua herätti myös 28-vuotiaan miehen kuolema, jonka tekijänä pidetään vastarintaliikkeeseen kuuluvaan miestä. Teko ei ole millään tavalla oikeutettu, mutta tapaukset kertovat, miten voimakkaasti ihmiset suhtautuvat omaan ideologiaansa.  Kuitenkin keskustelua pitäisi pystyä käymään, siten, ettei väkivaltaa tarvittaisi, eikä toista provosoida sen käyttöön. Mutta se on sanomattakin selvää, että asia on vailla vastausta. Vastausta tuskin saadaan aikaan Suomesta. Ensimmäiseksi pitäisi saada loppumaan sisällissota Syyriassa ja saada ihmiset, jotka eivät oikeasti tarvitse apua, palautettua takaisin kotimaihinsa.

 

Niin sanottujen suvaitsevien ihmisten teot eivät kuitenkaan noudata täysin suvaitsevaisuuden kaavaa. Periaatteessa he käyttäytyvät samalla tavoin kuin rasistit. He pyrkivät saamaan ihmiset, joiden mielipiteet eriävät täysin heidän omastaan, niin he pyrkivät muuttamaan sitä. Tämä on siis täysin ristiriidassa suvaitsevaisuuden aatteiden ja arvojen kanssa. Ovatko he siis oikeasti niin suvaitsevaisia kuin väittävät. Vai ovatko he ’’suvaitsevaisia rasisteja’’?

Vastaa

Tuoreimmat